Poništen izbor Sonje Tomović Šundić za dekana FPN

Predsjednik UO UCG Duško Bjelica kazao je nakon današnje sjedice da su izbori poništeni iz proceduralnih razloga, odnosno zbog kršenja poslovnika
241 pregleda 8 komentar(a)
Sonja Tomović-Šundić, Foto: Zoran Đurić
Sonja Tomović-Šundić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.07.2013. 15:17h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore jedoglasno je poništio izbore za dekana Fakulteta političkih nauka i donio odluku da se raspišu ponovni izbori.

Predsjednik UO UCG Duško Bjelica kazao je nakon današnje sjedice da su izbori poništeni iz proceduralnih razloga, odnosno zbog kršenja poslovnika.

“Utvrdiće se sastav i struktura vijeća FPN i oni će u zakonu predviđenom roku ponoviti postupak”, kazao je on.

Rektor Predrag Miranović ocijenio je da je takva odluka donijeta zbog same kandidatkinje i Upravnog odbora i kako je pamentije da se takva odluka donese sada.

Članovi Izborne komisije tog fakulteta poslali su prekjuče UO dopis tražeći da to tijelo ne potvrdi izbor Sonje Tomović – Šundić za dekanicu FPN zbog brojnih nepravilnosti i neregularnosti u proceduri izbora. Dosadašnja dekancia u ponedeljak je predložena za istu funkciju, na sjednici vijeća kojoj nijeus prisustvovali profesori i saradnici iz Izborne komisije koji su ranije osporili regularnost izbora i tim povodom dali ostavke. Riječ je o profesorima i predavačima Saši Knežćeviću, Borisu Vukićeviću, Nataši Ružić, Zlatku Vujoviću i studnetu povjereniku Budimiru Andriću.

Tomović Šundić povukla je kandidaturu ali je naprečac promijenila odluku nakon što je u ponedjeljak Vujovića isključila iz Vijeća. Par sati kasnije na sjednici dobila je većinu glasova.

Do problema je prvobitno došlo zbog toga što su dekanicu za reizbor podržali i predložili Milan Marković i Miloš Bešić, a samo je Bešić član Vijeća,dok Markoviću miruju radna prava jer je zapsolen kao prdsjednik Ustanvog suda.

Upravni odbor je iskazao i nezadovoljstvo zbog načina na koji je završena škoslka godina na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Profesori su odbili da daju završne ocjene studentima zbog toga što im od 2011. nijesu uplaćivani honorari.

“Danas je zaključeno da se dekanu prodekanu i rukovodicima studijskihprograma uputi oštar protest i svi oni profesori koji nijesu predali liste sa položenim ispitima za studente da se traže izjave zašto to nijesu uradili i da se protiv njih us kladu sa zakonom protiv njih pokrene postupak zbog neizvršavanja radnihz obaveza”, kazao je Bjelica.

Miranović je kazao da će se obaveze prema profesoriam isplaćivati dinaikom kojom budu uplaćivan novac na račun fakulteta i u skladu sa priroritetima.

UO je donio odluku da se u trećem upisnom roku ipak upiše 30 samofinansirajućih studenata na prvoj godini Psihologije na Filozofskom fakultatu. Takođe, odobreno je dodatni broj studenata na Arhitektonski fakultet 18 na samofinansiranju, dva na Medicinskom, Farmaceutskom šest.

“Upravni odbor je upozunat I sa konačnim rezulttima upisa na ucg, konstatovano i popunjeno preko 85 odsto mjesta koja su tražena, tako da će 15 odsto biti oglašeno u trećem roku”, kazao je Bjelica.

Bonus video: