Poplave u pljevaljskim selima, mještani optužuju EPCG

„Ovo nije prvi put da nam plave imanja i smatramo da je za to odgovorna Termoelektrana zbog nekontrolisanog ispuštanja vode na prelivima brane"
144 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2013. 20:40h

Ćehotina se juče ujutro izlila iz korita i poplavila imanja nizvodno od grada. Mještani tvrde da glavni krivac za to nije kiša koja je više od 24 sata padala na području pljevaljske opštine, već Elektroprivreda Crne Gore koja je tokom noći ispuštala vodu, zbog velikih dotoka u akumulaciji u Otilovićima.

U Mjesnoj zajednici Ševari voda je poplavila veliki dio tamošnjeg polja, a najviše štete pretprpio je poznati pljevaljski preduzetnik Nail Ajanović, čije su štale i vrtovi ogrezli pod vodom.

"Mi, seljani, moraćemo nešto da preduzmemo. Najvjerovatnije ćemo blokirati saobraćaj dok neko od nadležnih ne riješi ovaj problem“, rekao je Vraneš

Ajanović je bio primoran da utovarnom kašikom iz poplavljenih štala prebaci ovce i jagnjad na dio imanja koji nije zahvaćen vodom.

Voda je uništila i vrtove pod krompirom i kupusom nekolicini mještana pljevaljskog sela Židovići, koja se nalaze neposredno uz korito rijeke.

Voda se izlila i na regionalnom putu Pljevlja-Šula, pa se juče otežano saobraćalo na toj dionici.

Ajanović je kazao da mu je polovina imanja od deset hektara pod vodom.

„Starosjedjelac sam ovdje i imam 75 godina. Nikada mi imanje nije plavilo dok nije napravljena Termoelektrana. Čitavo proljeće je pun nivo jezera u Otilovićima, a oni nikada nijesu našli za shodno da kontrolisano ispuste vodu. Ja sam htio da idem da tražim da ispuste dio vode, jer je korito do pola bilo samo puno“, rekao je Ajanović.

Jedna od mještanki, koja nije željela da joj se ime pominje u novinama, kazala je da je “ovakav odnos EPCG više nepodnošljiv, jer sve što posiju svake godine strada u poplavama”

On tvrdi da je uveče, kada je obišao imanje, nivo vode u koritu Ćehotine bio samo pola metra.

„Kada sam jutros došao nijesam mogao da priđem štali. Upalio sam utovarivač i prišao, a potom smo jagnjad i ovce prebacili na dio koji nije pod vodom“, rekao je Ajanović.

Poplava mu je, kako je rekao, pričinila veliku štetu, jer je na imanju bio zasijao više od tone krompira, koji će zbog velike količine vode satrunuti. Ajanović je kazao da je ove godine ostao i bez sijena, jer stoka neće da jede travu koja je bila pod vodom, a propala je i veća količina trave koju je bio pokosio.

„Niko drugi nije kriv već odgovorni u Termoelektrani. Vidite, nivo vode udrugim rijekama i potocima, što znači da se nije povećao usljed padavina, već zbog nekontrolisanog ispuštanja vode ili prelivanja“, rekao je Ajanović.

I Mišo Vraneš iz sela Židovići smatra da je ljudski faktor, odnosno odgovorni u TE “Pljevlja”, krivi što su im juče poplavila imanja, a ne kiša koja je padala prethodnih dana. I njemu je voda uništila njivu u kojoj je bio posadio veću količinu kupusa i drugih povrtarskih kultura.

„Ovo nije prvi put da nam plave imanja i smatramo da je za to odgovorna Termoelektrana zbog nekontrolisanog ispuštanja vode na prelivima brane. Mi, seljani, moraćemo nešto da preduzmemo. Najvjerovatnije ćemo blokirati saobraćaj dok neko od nadležnih ne riješi ovaj problem“, rekao je Vraneš.

Jedna od mještanki, koja nije željela da joj se ime pominje u novinama, kazala je da je “ovakav odnos EPCG više nepodnošljiv, jer sve što posiju svake godine strada u poplavama”.

„Egzistencija moje djece je u pitanju”, rekla je ta mještanka, vidno uzrujana.

Ona je pozvala odgovorne da hitno riješe problem ili će, u suprotnom, kako je rekla, mehanizacijom blokirati regionalni put koji prolazi kroz njihovo selo.

Stanovnici su juče sa problemom čestog plavljenja svojih imanja upoznali i predsjednika Opštine Miloja Pupovića.

EPCG: Nijesmo odgovorni

Iz Direkcije za odnose s javnošću EPCG juče su kao netačne odbacili tvrdnje mještana da je Termoelektrana “Pljevlja” ispustila vodu iz akumulacije i tako izazvala plavljenje nizvodnog područja rijeke Ćehotine.

„Usljed velikog dotoka voda sa strane, kao i same rijeke Ćehotine u akumulaciju, došlo je do njenog prelivanja preko slobodnog preliva, tako da razlog plavljenja nije ispuštanje vode iz akumulacije Termoelektrane.

Akumulacija Termoelektrane ne služi za regulisanje toka rijeke Ćehotine, a EPCG je odgovorna za regulisanje stanja toka rijeke u minimumu (održanje biološkog minimuma), ali ne i kada je u maksimumu.

Zbog toga, EPCG ne može biti odgovorna za plavljenja nizvodnih područja, a razlog treba tražiti u neregulisanom koritu rijeke Ćehotine“, saopštili su iz Direkcije za odose s javnošću EPCG.

Galerija

Bonus video: