Popović: Vujanović ide ruku pod ruku sa uzurpatorom crnogorskih hramova

CPC osveštala je temelje Crkve Svetog Ivana Crnojevića, koja će biti izgrađena na Cetinju, u Lovćenskoj ulici, u blizini Novog groblja
103 pregleda 164 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2013. 18:30h

Nakon što je Crnogorska pravoslavna crkva, završila litiju cetinjskim ulicam u čast osveštanja kamena temeljca za izgradnju crkve Svetog Ivana Crnojevića, njeno sveštenstvo i prsitalice održale su protestnu šetnju od dvorca Kralja Nikole, do rezidencije predsjednika Crne Gore, zbog kako kažu, ponižavajućeg položaja u Crnoj Gori.

Protestanti su uzvikivali "Ostavka, ostavka", tražeći ostavku predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića.

Vučinić je u ime pristalica CPC, pozvao Skupštinu Crne Gore da poništi Aleksandrov akt o ujedinjenju crkava

Peticija će biti upućena državnim organima.

"Vlasti izbjegavaju da uklone limeni objekat sa Rumije, koristeći se pravnom ekvilibristikom kao argumentom. Odlučni su da srpskoj crkvi omoguće da na vrhu te planine ostane njen biljeg, čiji je smisao da obilježi granice velikosrpskih teritorijalnih ambicija i istovremeno poništi materijalne i duhovne vrijednosti koje Crnogorce čine osobenim narodom među evropskim narodima", kazao je Vučinić.

On je u ime pristalica CPC, pozvao Skupštinu Crne Gore da poništi Aleksandrov akt o ujedinjenju crkava, a najviše vlasti ove zemlje da omoguće njihovom sveštenstvu vršenje službe u svim svetinjama koje je gradio crnogorski narod.

Profesor Radovan Radonjić, obraćajući se člnovima Počasnog odbora za osveštenje Hrama u Podgorici, kazao je da su odlukom da povodom osveštanja pomenutog hrama budu tamo, gdje nema poštovalaca i vjernika CPC, priznali dvije stvari.

"Sveti Petar je cio svoj život posvetio građenju državnosti Crne Gore, a Amfilohije je cio svoj život posvetio negiranju i uništenju Crne Gore", kazao je Popović

Književnik Milorad Popović kazao je da se u Podgorici ova dva dana pravi svetkovina koja negira crnogorsku duhovnu, kulturnu i nacionalnu istoriju. I Popović se obratio Filipu Vujanoviću kao predsjedniku Počasnog odbora.

TV Vijesti, Ana Popivoda

"Danas taj nesrećni predsjednik ide ruku pod ruku sa uzurpatorom crnogorskih hramova, sa uzurpatorom stolice Svetog Petra Cetinjskog, koji se bezočno i lažno predstavlja, sjedi na njegovoj stolici, a on je sve ono što nije bio Sveti Petar. Sveti Petar je cio svoj život posvetio građenju državnosti Crne Gore, a Amfilohije je cio svoj život posvetio negiranju i uništenju Crne Gore. Danas imamo vlast koja, kao i krajem osamdesetih godina, kohabitira sa velikosrpskim nacionalizmom, a sljedeći korak će biti stvaranje nove Republike Srpske, kojom će vladati Amfilohije i srpski ambasador u Podgorici. To je proizvod ove politike", kazao je Popović.

CPC položila kamen temeljac za crkvu Svetog Ivana Crnojevića

Crnogorska pravoslavna crkva osveštala je temelje Crkve Svetog Ivana Crnojevića, koja će biti izgrađena na Cetinju, u Lovćenskoj ulici, u blizini Novog groblja.

Crkva je dobila od Prijestonice urbanističko tehničke uslove, a u ime grada pristalicama crkve obratio se gradonačlnik Aleksandar Bogdanović, koji je kazao “da su svi zajedno svjedoci događaja koji je jedinstven, a kao takav i izuzetno važan za crnogorsko društvo.

"Prvi put od obnove bogosluženja Crnogorske pravoslavne crkve, danas će u jednom gradskom jezgru, i to na Cetinju, biti položen prvi kamen temeljac za njen novi objekat - Crkvu Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića. Vjerujem da na ovom skupu ima mnogo onih koji smatraju da se na jedan ovakav događaj čekalo dugo. Međutim, zajedno sa tom konstatacijom može ići i tvrdnja da upravo danas počinje jedan novi momenat u trajanju Crnogorske pravoslavne crkve, a time i crnogorske istorije", kazao je Bogdanović.

On je rekao da prilika da pomogne i podrži inicijativu o gradnji Crkve Svetog Ivana Prepodobnog Crnojevića, za njega i za Prijestonicu Cetinje, predstavljala je dužnost.

"Ukoliko se prisjetimo prošlosti – bilo skorije ili dalje – onda je jasno da jedan ovakav čin i pripada Cetinju. Jer, Cetinje je bilo i ostalo dom Crnogorske pravoslavne crkve, centar crnogorske duhovnosti i luča crnogorske misli i ideje", rekao je gradonačelnik.

On je istakao “da je Cetinje u svemu moralo, znalo i umjelo da bude prvo”.

"I zato, neka ovaj hram čije temelje danas postavljamo, obnovi sve što smo zaboravili, vrati sve što nam je pripadalo i pobijedi sve naše slabosti – da budemo svoji na svome, raširenih ruku za svu našu braću po svakoj božjoj vjeri", kazao je Bogdanović.

Gradnja kad se prikupi novac

Postavljanje kamena temeljca je simboličan čin, ali ne i početak gradnje, koji se svečano očekuje nakon što se prikupe prva finansijska sredstva i pripremi odbor za njenu izgradnju, koji će imenovati Ktitor, uz Blagoslov Vladike CPC Mihaila.

Ktitor crkve biće Banja Kaluđerović sa Cetinja, budući da je on, između ostalih Cetinjana, jedan od značajnijih donatora Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

"Želim da ovaj hram bude otvoren za sve ljude koji se iskreno mole bogu i da bude kuća našeg bartskog pomirenja, u nadi da ćemo jendog dana naložiti zajednički badnjak, okupljeni oko njega kao istinski Crnogorci vjerni svojoj majci Crnoj Gori", kazao je Kaluđerović.

Projektant crkve koja će biti sagrađena na Cetinju je arhitekta Marko Radojević iz Nikšića i njegov Biro. Sam vizuelni oblik crkve je staro zetsko graditeljstvo, a u osnovi ima oko 70 metara kvadratnih prostora i visine je oko 15 metara.

Crkva će se graditi donacijama vjernika i poštovalaca CPC, tako da će biti objavljen i javni donatorski poziv.

Osveštanju kamena temeljca na Cetinju prisustvovali su, između ostalih, ministarka nauke Sanja Vlahović I minister culture Branislav Mićunović, zatim poslanaci DPS Milutin Simović I Daliborka Pejović, lider LP Andrija Popović, književnici Novak Kilibarda I Jevrem Brković, istoričar Živko Andrijašević…

Nakon osveštanja kamena temeljca u Lovćenskoj ulici, CPC srpovela je litiju do spomenika Ivana Crnojevića.

Galerija

Bonus video: