Porodica Anastazije Miranović ima skoro 200.000 eura ušteđevine

Direktorici Narodnog muzeja honorari od Opštine Bar, tamošnjeg Kulturnog centra i Prijestonice Cetinje
9911 pregleda 19 komentar(a)
Miranović, Foto: Facebook/Narodni muzej
Miranović, Foto: Facebook/Narodni muzej
Ažurirano: 03.05.2019. 21:35h

Porodica direktorice Narodnog muzeja Anastazije Miranović ušla je u prošlu godinu sa ušteđenih gotovo 200.000 eura, stoji u redovnom godišnjem imovinskom kartonu koji je dostavila Agenciji za sprečavanje korupcije.

Prije nego što je naslijedila Vjeru Borozan na mjestu direktorice Narodnog muzeja, Miranović je do maja prošle godine vodila Upravu za zaštitu kulturnih dobara, gdje su njena mjesečna primanja iznosila 1.040 eura.

Po preuzimanju mjesta direktorice muzeja njena plata je porasla za oko 300 eura, a u kartonu je prijavila da je u septembru dobila još 400 eura po drugom osnovu.

Miranović je takođe prijavila tri honorara – u martu je prijavila 500 eura kao članica opštinske Komisije za odabir projekta valorizacije kulturne baštine na teritoriji opštine Bar, a u decembru 2.000 kao članica Barskog ljetopisa pri Kulturnom centru Bar, a istog mjeseca i 450 eura kao članica 13. Novembarskog likovnog salona Prijestonice Cetinje. U kartonu je prijavila da je i dalje predsjednica Savjeta za kulturu Opštine Bar, ali da nema prihode po tom osnovu.

Njen suprug Mladen Miranović suvlasnik je dva privredna društva, a njegova mjesečna primanja iznose 500 eura.

Ovlašćeni zastupnik je i vlasnik 70 odsto barskog “Eurolinka”, čija je djelatnost konsultantske usluge u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

Po 15 odsto vlasništva imaju Malvina i Žaklina Miranović, od kojih je prva ujedno ovlašćena zastupnica i izvršna direktorica.

Miranović je ovlašćeni zastupnik i vlasnik trećine udjela u “MRM”, firme sa sjedištem u Porto Montenegru koja se bavi uslužnim djelatnostima u vodenom saobraćaju.

Po trećinu imaju i ovlašćeni zastupnici Ronald Vilijam Gobs i Mark Vilijam Harison. Izvršni direktor je Nikola Petković, stoji u Centralnom registru.

Miranovićeva je prijavila da njen suprug raspolaže sa gotovo 197.500 eura gotovine, a godinu ranije je, što u banci što u gotovini, imao 228.000 eura.

Na njega se vodi stan od 77 metara kvadratnih, kolekcija umjetničkih djela vrijednih 14.000 eura, a u kartonu su prijavljena i potraživanja od 10.000 eura.

U kartonu se više ne pominje njena “olep korsa” iz 1993.

Miranovićeva je dala saglasnost Agenciji za uvid u bankarske račune, a to je uradila i njena prethodnica na mjestu direktorice muzeja.

Vjera Borozan imala je za oko 180 eura manju platu od Miranovićeve na istoj poziciji, vidi se iz imovinskom kartona koji je bivša diektorica dostavila u roku od godinu dana po prestanku javne funkcije.

Osim toga, imala je redovne mjesečne prihode za projekat Artyčok TV pri Akademiji likovnih umjetnosti u Pragu od skoro 590 eura, a od oktobra prošle godine oko 145 eura mjesečno honorare za predavanja na praškoj Akademiji umjetnosti, arhitekture i dizajna.

Direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju Biljana Brajović Pajković prijavila je da njena mjesečna primanja iznose skoro 1.235 eura. Ona je na to mjesto stupila sredinom marta proše godine, navodi se u kartonu.

Brajović Pajković nije dala saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: