Porodica iz Tivta ogorčena na Hitnu službu: Dva puta uzalud zvali ljekare

Stojanovići su u kući u Marićima preživljavali šok poslije vijesti da im je “suprug, otac i brat preminuo na brodu”
207 pregleda 16 komentar(a)
Neđeljka Stojanović, Foto: Siniša Luković
Neđeljka Stojanović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.06.2014. 20:14h

Porodica Neđeljke Stojanović iz Tivta ogorčena je postupkom zaposlenih u lokalnoj Službi Hitne medicinske pomoći (HMP) za koje tvrde da im nisu na pravi način ukazali ljekarsku pomoć kada im je bila potrebna. Porodica Stojanović 1. juna je doživjela tragediju- iznenadnu smrt od srčanog udara Neđeljkinog supruga Dragana koji je kao pomorac preminuo na brodu u Italiji. Skrhana bolom i u šoku, uža i šira familija Stojanovića, okupila se uveče tog dana u njihovoj porodičnoj kući u Marićima. Traumatični događaj o kome su upravo saznali od agenta kompanije za koju je Dragan plovio, uticao je na narušeno zdravlje Neđeljke i još nekoliko članova familije.

„Ja inače već duže patim od hipertenzije, a sličan je slučaj i sa mojoj sestrom. Objema nam je te noći skočio krvni pritisak, ali nije to bio najveći problem, već činjenica da je zbog šoka i mom sinu pritisak bio izuzetno visok. Izmjerene su nam vrijednosti od 200 sa 110 i 180 sa 120, pa smo oko 23.30 sati te večeri pozvali Službu HMP u Tivtu i zatražili njihovu pomoć.

Muški glas koji se javio na telefon nam je kazao da njihova ekipa ne može doći do nas u Mariće, već da svi koji osjećamo tegobe, uzmemo po jednu ili dvije tablete “nifedipina” i stavimo pod jezik, pa da ih onda zovemo nakon 45 minuta i kažemo im da li nam je pritisak počeo padati. To je nečuveno - odakle meni u ponoć ljekovi koje mi preporučuje HMP, pa ne živim ja u apoteci, već u privatnoj kući i očekujem da mojoj djeci, sestri i meni ljekari ukažu pomoć kad nam je potrebna, sa ogorčenjem se Neđeljka prisjeća noći u kojoj je izgubila supruga, a ona i djeca imali ozbiljne zdravstvene tegobe.

Jedna od rođaka, nastavlja, otišla je do svoje kuće i donijela im nešto ljekova za smirenje, što je koliko-toliko poboljšalo situaciju. Neđeljkin sestrić potom je otiša do dva kilometra udaljene Službe HMP u Domu zdravlja da lično zamoli ljekare da dođu u Mariće.

„Dočekala ga je na vratima medicinska sestra i rekla mu: ne možemo mi tamo dolaziti, već se vi vratite kući i dovedite nam bolesnike ovdje vašim kolima. To je prosto nečuveno, zgroženo prenosi iskustva iz te noći Neđeljka.

Na kraju, porodica je pozvala jednog ljekara-privatnika koji je bez riječi, nakon ponoći odmah došao u njihovu kuću, pregledao ih, pružio im pomoć i prepisao terapiju koju su nastavili da uzimaju i narednih nekoliko dana. „To nam je pomoglo i nije bilo težih posljedica. Ipak, pitam se čemu služi Služba HMP kada ne reaguje na poziv u pomoć ljudi kojima je zaista bilo loše i koji sigurno u to doba noći ne zovu doktora zato što se žele šaliti, već zato što im je zaista bila potreba, ističe Neđeljka Stojanović koja je o svom lošem iskustvu preko „Vijesti“ željela da upozna crnogorsku javnost, a o svemu obavijestila i načelnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore dr Sašu Sefanovića.

Slučaj nije prijavljen da bi ga ispitali, ljekari odgovaraju na pozive po trijaži

„U vezi pomenute situacije, Zavodu za HMP se nije obratila gospođa Stojanović, kako bi zaštitnik prava pacijenata pokrenuo odgovarajući postupak utvrđivanja činjeničnog stanja, kazao je „Vijestima“ direktor Zavoda za HMP, dr Saša Stefanović, dodajući da je nakon telefonskog razvogora sa novinarem, imao „razgovor sa gospođom Stojanović, koji je bio krajnje korektan i konstruktivan.“

„Što se tiče prijema poziva, doktor dispečer primi kućnu posjetu i svrstava je po redu hitnosti, ili ne primi kućnu posjetu dajući sve potrebene savjete pacijentu, zavisno od njegove stručne procjene da li je osoba sa ugroženim životnim funkcijama ili nije. Naravno, doktor snosi odgovornost u slučaju da ne primi kućnu posjetu, a da je stanje pacijenta takvo da su ugrožene osnovne životne funkcije. U 2013. godini Zavoda za HMP je imao 318.000 intervencija i samo 8 žalbi pacijenata, ali nijedan slučaj da je neka osoba izgubila život ili postala invalid zbog nestručnog rada medicinskih ekipa Zavoda za HMP, kazao je dr Stefanović.

Na pitanje da li Služba HMP u Tivtu ima dovoljne kapacitete da odgovori potrebama grada od 15.000 stanovnika, odnosno u sezoni kada u Tivtu boravi višestruko veći broj ljudi, Stefanović je kazao da jedinica za HMP u Tivtu „po sistematizaciji ima četiri medicinska tima, koja rade po smjenama i peti medicinski tim, koji mijenja zaposlene za vrijeme godišnjih odmora.“

„To je dovoljan broj ekipa preko čitave godine . U ljetnjoj sezoni Opština po Zakonu o HMP, može finansirati dodatni broj timova službe HMP, ako smatra da je to potrebno“, istakao je Stefanović dodajući da tivatska HMP posjeduje tri sanitetska vozila i kompletnu potrebnu opremu.

Bonus video: