Porodično opismenjavanje za romske porodice

Problem pismenosti romske populacije identifikovan je kao gorući i danas predstavlja jednu od najozbiljnijih prepreka ka kvalitetnoj integraciji Roma
138 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2014. 09:38h

Prvom od 16 planiranih radionica, ove nedjelje je u Podgorici otpočela implementacija pilot programa porodičnog opismenjavanja u romskoj zajednici, koji izvodi stručni tim Pedagoškog centra Crne Gore u saradnji sa Međunarodnim konzorcijumom RWCT, Asocijacojom Learn&Vision iz Rumunije, Udruženjem za demokratsko obrazovanje Orava iz Slovačke i Institutom za obrazovanje iz Velike Britanije.

Zajednički projekat pod nazivom LIT3 - Porodična pismenost – čitanje i zdravlje, finansiran je sredstvima EU, kroz Program cjeloživotnog učenja.

Problem pismenosti romske populacije identifikovan je kao gorući i danas predstavlja jednu od najozbiljnijih prepreka ka kvalitetnoj integraciji Roma, njihovoj zaposlivosti i posebno kvalitetu informisanja o zdravlju i mogućnostima prevencije i adekvatnog liječenja.

Prepoznat kao takav, ovaj problem inicirao je ideju o razvijanju programa višegeneracijskog opismenjavanja koji bi adekvatno odgovorio na potrebe, na prvom mjestu, djece koja svakim danom, sve više i bolje, bivaju integrisana u gradske škole.

Poseban dio programa čini aspekt razvoja tzv. zdravstvene pismenosti, pa će se tokom predstojećih aktivnosti raditi na razvoju flajera i informativnih materijala primjerenih pismenosti romske zajednice, a koji će biti dostupni kako u samom kampu, tako i u domovima zdravlja širom Crne Gore.

U martu ove godine, istraživački timovi u rumunskom gradu Kluž-Napoka, slovačkom Dolnjem Kubinu i kampu na Koniku u Podgorici, izvršili su analizu potreba i stanja na terenu u romskim zajednicama, koja je sintetizovana u izvještaju britanskog Instituta za obrazovanje.

Ovo je prvi projekat ovakve vrste u regionalnim okvirima, pa će tokom 2015. godine partnerske organizacije raditi na politici razvoja porodične pismenosti na evropskom nivou

Pokazalo se da u tri različita konteksta, problemi bivaju isti i mahom se odnose na nedostatak elementarnih vještina pismenosti kod odraslih, nepostojanje radne i podržavajuće atmosfere u samim domovima djece koja pohađaju školu, te nedostatak znanja o kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Upravo na temelju ovih nalaza i komparativne analize, rumunski partner na projektu, Asocijacija Learn&Vision, koncipirala je nastavni plan koji je, kroz adekvatne nastavne materijale prilagođene uzrastu djece koja pohađaju pilot program sa svojim majkama i bakama.

Projektnim aktivnostima u tri zemlje biće pokriveno 120 djece, roditelja, baka i djedova. U Crnoj Gori su formirane dvije uzrasne grupe od po 6 djece. U prvoj su djeca iz prvog i drugog razreda osnovne škole, dok drugu čine djeca iz nešto starijih razreda.

Uz svako dijete, tokom programa, nalaze se i članovi njegove porodice, čime je ukupan broj uključenih osoba 36. Radom na projektu u Crnoj Gori upravlja tim Pedagoškog centra na čelu sa Danilo Lekovićem, kao koordinatorom programskih aktivnosti i Marijanom Blečić, zaduženom za istraživački i i evaluativni dio.

"Tokom jula i avgusta, dva puta nedjeljno, odabrane porodice imaće priliku da pohađa 16 radionica čiji je cilj razvoj i unaprijeđivanje postojećih vještina pisanja i čitanja, kroz teme koje su objedinjene u jedinstven obrazovni kurikulum.

Teme variraju od značaja obrazovanja za djecu do onih koje su u vezi sa zdravim stilovima života. Kada su u pitanju roditelji i bake, fokus je na razvijanju osjećaja važnosti njihove podrške djetetovom učenju. Kako se u obrazovnoj praksi ova podrška vidi kao značajan faktor za kvalitetna školska postignuća, cilj projekta je da ustanovi u kojoj mjeri se ovakvim programima može uticati na pozitivnu promjenu svijesti i unaprijeđenje vještina roditelja kao „prvog učitelja", kazao je Leković.

Po završetku planirane obuke, svaka romska porodica, učesnica pilot programa na poklon će dobiti 5 knjiga, čime se, kako kažu u Pedagškom centru, želi inicirati stvaranje, za početak, malih kućnih biblioteka

Rad na tekstovima kroz koje porodice rade na vještinama čitanja pripremaju treneri koji su prošli obuku za ovakav način rada, a svaku od radionica evaluira i istraživač zadužen za praćenje napretka samih polaznika. Pored njih, uz polaznike su i volonteri sa Filozofskog fakulteta i vršnjački partneri za čitanje koji svojim, nešto mlađim drugovima, pomažu oko domaćih zadataka i čitanja kod kuće.

Po završetku planirane obuke, svaka romska porodica, učesnica pilot programa na poklon će dobiti 5 knjiga, čime se, kako kažu u Pedagškom centru, želi inicirati stvaranje, za početak, malih kućnih biblioteka koje su izuzetna rijetkost u ovoj zajednici, te pospiješiti praksa čitanja kod kuće. Naslovi će biti prilagođeni uzrastu djece i praktičnim interesovanjima samih roditelja i baka.

"Uz pilot program opismenjavanja koji je centralna tačka programskih aktivnosti, Pedagoški centar Crne Gore, koordinira i radom volonterske radne grupe čiji je cilj stvaranje okvirne lokalne strategije porodične pismenosti – dokumenta koji će na temelju saznanja i iskustva iz ovog projekta biti osnova za ovakve i slične projekte u budućnosti i preporuka državnim organima.

Radnu grupu čine predstavnici Zavoda za školstvo, Univerziteta Crne Gore, te romski medijatori, predstavnici romskih i međunarodnih nevladinih organizacija, kao što su Romski krug, Roma Education Fund i njemački HELP. Znanja iz prakse, zasnovana na prethodnom radu tokom Dekade inkluzije Roma, neprocjenjiva su i značajno doprinose kvalitetnim izborima i odlukama u jednom ovakvom projektu", dodaje Leković.

Ovo je prvi projekat ovakve vrste u regionalnim okvirima, pa će tokom 2015. godine partnerske organizacije raditi na politici razvoja porodične pismenosti na evropskom nivou, čiji cilj će biti preporuka najvišim obrazovnim instancama Evropske unije o preduzimanju konkretnih mjera na polju opšte i zdravstvene pismenosti romskih porodica.

Galerija

Bonus video: