Poslije bilborda i prodavnica, Rusi otvaraju osnovnu školu u Budvi

Postavlja se pitanje koliko je ruska kupovina nekretnina po Crnoj Gori promijenila kulturološku sliku našeg primorja
178 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2011. 18:43h

Od 1. septembra u Budvi će biti otvorena ruska osnovna škola, javio je Radio Slobodna Evropa. Za početak, škola će imati samo četiri razreda. Škola će biti otvorena u saradnji sa jednom školom iz Moskve, od koje će ruska škola u Budvi dobiti licencu i papire.

Sagovornica RSE navodi da se sada čeka licenca Ministarstva prosvjete i nauke Crne Gore. Djeca će nastavu pohađati po nastavnom programu iz Rusije.

Radio podsjeća se da su “Rusi osvojili hotele, prodavnice i bilborde duž crnogorskog primorja”, kao i da već postoje dvije radio stanice na ruskom jeziku.

“Postavlja se pitanje koliko je ruska kupovina nekretnina po Crnoj Gori promijenila kulturološku sliku našeg primorja. Govori se ruski jezik, koji je neizbježan, od hotela, prodavnica ili restorana, do uličnih bilboarda”, navodi se na sajtu Radija.

Rusi sa kojima su reporteri Radija Slobodba Evropa razgovarali kazali su da ne žele da se vrate u svoju zemlju. Kažu kako je topli Mediteran udobniji od hladne Moskve.

"Ovdje mi se život mnogo sviđa, ovdje imaš vremena za djecu, ja imam dvije kćerke, i za svoj život", kaže jedna od sagovornica reportera RSE.

Druga navodi kako je u Crnoj Gori već četiri godine, tu ima firmu i zadovoljna je.

"Crna Gora je fina, lijepa, ljudi si dobri, prijatni".

Radio navodi da, kako su Rusi vlasnici brojnih stanova duž primorja, mnogi ih izdaju turistima, a poznavaoci kažu da je uz Beograd i druge srbijanske gradove gdje živi većina vlasnika vikend stanova, Moskva postala još jedna recepcija Crne Gore.

Mnogi Rusi su pokrenuli i sopstveni biznis, pa se osnivaju i privatni vrtići.

"Pokrenuli smo centar za rusku i crnogorsku djecu, ali zasad imamo samo tri dječaka iz Crne Gore koji dolaze u vrtić", kaže sagovornica RSE.

U centru je, kaže ona, više ruske djece, pa njih 15 dolazi na ples, na glumu 10, a u vrtić samo sedmoro.

Časove sčikanja drži slikarka iz Crne Gore i ona radi sa 5,6 ruske djece.

"To je interesantno, djeca za jedan sat slikanja istovremeno imaju i čas crnogorskoj jezika, sve u jednom".

Osim izdavanja soba Rusima, crnogorski Rusi pokušavaju na turističkom tržištu da plasiraju suvenire. Na njima piše Montenegro, ali se proizvode u Rusiji.

“Imamo suvenire od breze, od kore drveta. To je ručni rad. Motivi su iz Crne Gore - manastir Ostrog, Budva, Sveti Stefan i oni se rade u Moskvi”, javlja Radio Slobodna Evropa.

Bonus video: