Poštari uskoro pod prismotrom

Iz Pošte Crne Gore nisu odgovorili zbog čega će da prate poštare, kada će početi sa primjenom ovog sistema, kao i koliko imaju zaposlenih na tom radnom mjestu
6950 pregleda 10 komentar(a)
Uskoro će uz poštu nositi i uređaje za praćenje (Ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti
Uskoro će uz poštu nositi i uređaje za praćenje (Ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti

Pošta Crne Gore će uskoro znati u svakom trenutku gdje se nalazi svaki od njenih poštara jer namjerava da ih opremi uređajima za satelitsko praćenje kretanja.

Iz državnog preduzeća, na čijem je čelu Ivan Kalezić, nijesu odgovorili “Vijestima” zbog čega će da prate poštare, kada će početi sa primjenom ovog sistema u praksi, kao i koliko imaju zaposlenih na tom radnom mjestu.

S obzirom na to da su pojedini poštari u regionu odbijali da nose ove uređaje, “Vijesti” su kontaktirale i Sindikat preduzeća, ali nije bilo odgovora na to da li je za njih ovakvo rješenje prihvatljivo.

Pošta Crne Gore je u decembru raspisala tender vrijedan nepunih 32.000 eura za sistema za satelitsko praćenje poštanskih torbi sa poštanskim pošiljkama, kojim je predviđeno i praćenje rute poštara.

“Podaci o praćenim poštarima treba da su dostupni korisnicima sistema u real-time (realnom vremenu) i statističkim pregledima i treba da sadrže sljedeće: ID poštara, ime poštara, trenutnu poziciju u vidu inverznog geokoda (država, opština, naselje, ulica...), brzinu kretanja, status GNSS uređaja”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji. Kada je u pitanju kontrola pristupa i grupe radnika koji se kontrolišu, sistem treba da ima mogućnost definisanja više različitih podgrupa poštara grupisanih po poštinim internim organizacionim pravilima, te mogućnost kreiranja i posebnih naloga za pristup istim.

“Sistem treba da omogućava hijerarhijski pristup (neki nalozi imaju više ovlaštenja na sistemu od drugih u zavisnosti od potreba i zaduženja korisnika)”, precizirano je dokumentacijom.

U dijelu koji se tiče alarma, sistem mora da podržava dio koji se tiče prokoračenje maksimalne brzine za mopede (zadata vrijednost), ulazak i izlazak iz dodijeljene zone, rad van radnog vremena, vikendom ilina neradne dane, rad unutar određenog doba dana i izlazak iz dodjeljene rute kretanja poštara.

Kada je u pitanju statistika, sistem mora da ima mogućnost generisanja izvještaja po samo jednom poštaru ili grupi poštara za koje lokacije je posjetio u dnevnoj ruti, za koje je vrijeme prešao dnevnu rutu ali i ukupna pređena kilometraža u određenom periodu.

Uređaj za lično praćenje, navodi se, treba da bude ergonomski dizajniran sa dugmetom za brzo aktiviranje SOS funkcije, da je vodonepropustan i da ima interni 3-osni akcelerometar za uštedu energije i detekciju pokreta.

“Uređaj treba da ima maksimalno 39 milimetara dužinu, 24 širinu i 69 milimetara visinu, a da mu je težina maksimalno do 65 grama,” precizirano je dokumentacijom dostupnom na Portalu javnih nabavki. Ovaj posao dobila je banjalučka kompanija “Satwork”, koja ima svoje kancelarije i u Podgorici.

U Centralnom registru stoji da je izvršna direktorica “Satworka” Sandra Stanić da se kompanija nalazi u vlasništvu Nenada Stanića i Siniše Palića.

Iz kompanije nisu odgovorili “Vijestima” kakvi su uređaji u pitanju, i da li je sistem osmišljen samo kao kontrola za Poštu ili i građani mogu da prate pošiljke i usluge poštara.

Poštari u Republici Srpskoj odbijali da budu nadzirani

“Pošte Srpske” je prije pet godina u punu funkciju pustila sistem za praćenje koje poštonoše zadužuju pri kretanju i nose ih u torbama, a koji registruju podatke o dužini kretanja i stajanju, javili su mediji iz Republike Srpske.

Osnovni cilj uvođenja ove novine u rad je, kako su naveli u “Poštama Srpske”, bolja organizacija procesa rada i uvid u iskorištenost radne snage.

Međutim, pojedini poštari, kako navode mediji, odbijali su da nose uređaje na terenu, pravdajući to opasnošću od zračenja, iako su provedene analize pokazale da zračenje tih uređaja nije ništa veće od onog sa mobilnog telefona.

Žaleći se na pojačano zračenje tih uređaja, poštari su se obratili nadležnim sindikatima, te je nakon obavljenih sastanaka dogovoreno da uređaje zasad nose oni poštari koji to žele po slobodnom izboru.

Takođe, dogovoreno je i da analizu o zračenju odrade tamošnji Institut za javno zdravstvo i još jedna institucija.

“Mađarska pošta” je 2013. godine opremila svoje zaposlene uređajima za praćenje kretanja, a iz te kompanije su medijima kazali da je njihova namjena zaštita poštara, odnosno da trebaju omogućiti policiji i hitnoj pomoći brzu reakciju u slučaju napada ili neke druge nevolje.

Bonus video: