Povučen novi cjenovnik za vezove u barskoj marini

To je kazao advokat Veselin Kovačević iz budvanske advokatske kancelarije Bojović, koja je pravni savjetnik većinskog vlasnika akcijskog kapitala AD “Marina Bar” i same marine.
149 pregleda 0 komentar(a)
marina bar, Foto: Anto Baković
marina bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 11.02.2011. 16:29h

Odbor direktora AD “Marina” je na sjednici održanoj juče stavio van snage odluku o cjenovniku za 2011. godinu i zadužio izvršnog direktora da sačini predlog novog cjenovnika koji će, detaljno obrazložen i argumentovan, u formi predloga biti dostavljen nadležnim državnim organima na davanje saglasnosti.

To je „Vijestima“ kazao advokat Veselin Kovačević iz budvanske advokatske kancelarije Bojović, koja je pravni savjetnik većinskog vlasnika akcijskog kapitala AD “Marina Bar” i same marine.

Kovačević je naveo da „nije na mjestu ton kojim se ’Marina’ medijski proziva za kršenje zakona u vezi sa novim cjenovnikom za 2011”, dodajući da “niko od korisnika usluga marine nije dobio fakturu po novom cjenovniku, iako je odluka o cjenovniku objavljena u Službenom listu“.

Ističući da je “to lako provjeriti”, Kovačević je rekao da se “to nije moglo raditi dok ’Marina’ ne dobije saglasnost Vlade”. On je rekao da je većinski vlasnik “Marine”, letonski bankarski konzorcijum, “zadovoljan rezultatima sastanka kod gradonačelnika Bara”, koji je bio posvećen problemu sa komunalnim vezovima, i saglasio se sa inicijativom Žarka Pavićevića.

Pravne nedoumice

“Neke nedoumice pravne prirode nastale su tumačenjem odredbe Zakona o lukama koji tretira luke od nacionalnog značaja. Taj status marina još nije dobila, iako je to najavljeno. Bez obzira na to, na sastanku sa odgovornima u Lučkoj upravi otvorili smo sva aktuelna pitanja koja proističu iz statusa. ’Marinu Bar’ tenderska i projektna dokumentacija vide kao luku visokog nautičkog turizma, a lako ćemo se složiti da te atribute marina ne može imati ako su u njoj smještene ribarice i male barke za ribolov”, kaže advokat Kovačević.

On je naglasio da “u marini cjenovnik nije donošen u cilju sticanja profita kroz povećanje cijene, već je svaki put kod povećanja cijena svih usluga to rađeno na osnovu studiozne dokumentacije, sa svim uporednim pokazateljima marina u okruženju“.

“Netačni su medijski navodi da ’Marina’ svih ovih godna krši zakon, jer su sve tarife koje su donijete bile u skladu sa zakonom, a shodno odlukama borda direktora preduzeća”, rekao je izvršni direktor AD “Marina Bar”, kapetan Dušan Perović.

Saromarotor je najveći problem

Sagovornici „Vijesti“ su ukazali da su u toku pregovora pred zaključenje ugovora Vlade i letonskih bankara o koncesiji na marinu od 30 godina u korespondenciji sa tenderskom komisijom i svim kompetentnim organima na lokalnom nivou „data obećanja da će adekvatno biti riješen smještaj ribarske flote i čamaca za mali ribolov”.

“Većinski vlasnik i sama marina spremni su za aktivno učešće u rješavanju ovog problema. Letonski konzorcijum posvećuje veliku pažnju ovom projektu i nakon usvajanja lokalne studije lokacije počinju investicioni radovi sa ciljem da ovo bude jedna elitna marina sa parametrima marina u Francuskoj i Italiji”, zaključio je Kovačević.

On je rekao da su jedan od faktora koji utiče na rad marine dužnici – zakupci gatova, koji ne samo što ne izmiruju ugovorne obaveze zakupa već i dalje uzurpiraju gatove.

“Najveći je problem sadašnji uzurpator, DOO ’Saromarotor’, čiji dug bez kamata i sudskih troškova iznosi 170.000 eura”, naglasio je Kovačević.

Bonus video: