Pozivaju tužilaštvo da se pozabavi Studentskim parlamentom - Vijesti.me
studentski apel

Pozivaju tužilaštvo da se pozabavi Studentskim parlamentom

Sumnjaju da su članovi SP na čelu sa Golubovićem studentskim novcem poboljšavali bankovne račune svojih NVO

Objelodanjeno finansijsko poslovanje Studentskog parlamenta jasno ukazuje na sumnju da su članovi Parlamenta, na čelu sa Golubovićem, zloupotrijebili svoj položaj i parama, namjenjenim za poboljšavanje položaja studenata, Crne Gore, poboljšali bankovne račune svojih ili NVO lica sa kojima su blisko povezani”, kažu studenti Filozofskog fakulteta.

Oni su u reagovanju povodom teksta objavljenog u “Vijestima” kazali da je novac opredijeljen za rad SP uglavnom potiče od samofinansirajućih studenata, na čiji teret, uostalom, pada i finansiranje UCG.

"Zato očekujemo da rektor (Predrag Miranović) iskoristi mogućnost datu Statutom UCG i podstakne službu za internu revizuju na unutrašnju finansijsku kontrolu na Univerzitetu, kao i da nalaz službe za reviziju učini dostupnim javnosti", kažu studenti i pozivaju Vrhovno državno tužilaštvo da preduzme mjere iz svoje nadležnosti povodom izvoda iz banke koji je u suprotnosti sa prikazanim i usvojenim finansijskim izvještajem i procjeni da li u ovakvom poslovanju predsjednika SP Petra Golubovića ima elemenata krivičnog djela.

Golubović sa Lukšićem

Trn u Golubovićevom oku

Studenti kažu da su uvjereni da će oba mehanizma kontrole, ukoliko budu sprovedena, pokazati da su predstavnici SP na tim funkcijama isključivo iz ličnih, političkih i finansijskih interesa, te da ih u ostvarivanju tih interesa ne spriječava ni studentska savjest ni zakoni.

"Sada je razumljivo i zašto je Studentsko vijeće Filozofskog fakulteta u Nikšiću trn u oku predsjednika Golubovića. Upravo naše zalaganje da se prekine sa praksom zakulisnog punjenja sopstvenih džepova novcem SP smeta Goluboviću i drugovima, pa ne biraju način da nas onemoguće da časno i nepotkupljivo zastupamo interese studenata koji su nas i izabrali za svoje predstavnike", piše u reagovanju studenata.

Oni dodaju da ukoliko ne bude interesovanja za dodatnim kontrolama poslovanja Golubovića, to će shvatiti kao jasnu poruku studentima o tome koliko su nadležni spremni da ih zaštite od poslovanja i poteza ovakvog Parlamenta i njegovog predsjednika.

I organizatori građanskog protesta Studentska unija pozvali su nadležne da reaguju, kažu, na korupciju i lopovluk u Studentskom parlamentu.

Novac na sve strane

Izvodi sa bankovnog računa SP tokom 2011. godine nijesu u potpunosti usaglašeni sa finansijskim izvještajem kojim raspolaže Univerzitet Crne Gore, niti sa skiciranom tabelom koju predstavljaju kao dio izvještaja.

Na izvodima se vidi da je predsjednik SP Petar Golubović finansirao i aktivnosti organizacija bivših studentskih funkcionera Dejana Pejovića i Ivice Todorovića.

Takođe, tokom novembra i decembra kada su organizovani studentski protesti SP novac je uplaćivao i Univerzitet Crne Gore i Ministarstvo prosvjete i sporta.