Prihvaćena ustavna žalba Softića - Vijesti.me
"POVREĐENO PRAVO NA ŽIVOT"

Prihvaćena ustavna žalba Softića

Sud je Softiću, koji je napadnuti 2007. ispred svoje kuće a za šta nijesu pronadjeni krivici, odredila naknadu od 7.000 eura

Tufik Softić
Tufik Softić (Foto: TV Vijesti screenshot)

Ustavni sud Crne Gore usvojio je ustavnu žalbu novinara Tufika Softića, kojom je utvrđeno da mu je povređeno pravo na život garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, potvrđeno je "Vijestima".

Sud je Softiću, koji je napadnuti 2007. ispred svoje kuće a za šta nijesu pronadjeni krivici, odredila naknadu od 7.000 eura.

To je i bio predlog sudije izvjestioca Miodraga Iličkovića, koji je prethodno odbilo vijeće tog suda. 

Osnovni sud u Podgorici ranije je je Softiću zbog nedjelotvorne istrage napada dodjelio takođe 7.000 eura, što je i standard Evrospkog suda za ljudska prava.

Softićev advokat Dalibor Tomović zadovoljan je odlukom ustavnog suda, jer je, kako je rekao, ovo prvi put da je dosuđena naknada štete zbog nedjelotvorne istrage.

“Sud je primjenio stnadarde Evropkog suda I utvrdio da je zbog propusta Višeg tužilaštva u Bijelom Polju I ODT u Branama došlo do nedjelotvoren I neefikasne istrage, čime je povređeno pravo na đivo garantovanom Evrospkom konvencijom”, rekao je advokat, kome je novinaru obezbjedila Akcija za ljudksa prava.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) je zadovoljno odlukom Ustavnog suda da prihvati žalbu člana njihovog Upravnog odbora Tufika Softića i očekuju, kako su poručili, da država ozbiljnije shvati ulogu novinara u društvu.

Ustavni sud je potvrdio da država nije sprovela djelotvornu istragu u slučaju napada na Softića iz 2007. godina, i konstatovao povredu prava na život iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Nažalost, umjesto krivične odgovornosti za napad, dobijamo samo priznanje čuvara naših ustavnih prava da tužioci i policija nisu radili posao kako treba. Zbog toga, kao ni u mnogim drugim predmetima niko od njih nije snosio konsekvence”, navela je u saopštenju generalna sekretarka DPNCG, Mila Radulović.

Ona je kazala da je drugi napad na Softića, postavljenje eksploziva ispred njegove kuće, i dalje neistražen i ubrzo zastareva.

„Zahvalni smo Ustavnom sudu i sudiji izvjestiocu Miodragu Iličkoviću što su ovom odlukom napravili presedan u dosadašnjoj praksi. Nakon ovoga očekujemo da će država ozbiljnije shvatiti ulogu medija i novinara u ovom društvu i njihovu zaštitu”, saopštila je Radulović.

DPNCG je, kako je kazala, zahvalan Akciji za ljudska prava na pravnoj pomoći njihovom kolegi, bez koje on ne bi mogao da ostvari svoja prava pred Ustavnim i Osnovnim sudom.

“Nadamo se da će DPNCG izgraditi kapacitete i ubuduće biti u prilici da pruži veću pravnu podršku kolegama”, rekla je Radulović.

Ovaj članak je napravljen u okviru partnerstva sa Monitoringom Balkana i Kavkaza (Osservatorio Balcani e Caucaso) za potrebe Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), a koji sufinansira Evropska komisija.

Sadržaj ovog članka je isključivo odgovornost “Vijesti”, i ni na koji način se ne može interpretirati kao stav Evropske unije.

Evropska komisija disclaimer
Evropska komisija disclaimer