Primitivni vašar u Starom gradu

Budvanska Mjesna zajednica upozorila Opštinu da su žardinjere, panoi i nelegalno proširene terase progutale spomenik kulture
12 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.07.2012. 12:14h

Mjesna zajednica Stari grad u Budvi pozvala je sekretara za gradsku infrastrukturu i ambijent Nikolu Divanovića, da spriječi dalju primitivizaciju i uzurpaciju tog spomenika kulture prvog reda, koga su bukvalno “progutale žardinjere, reklame i tezge”, a prolaz starogradskim ulicima i trgovima praktično je nemoguć.

Slika, koju odaje danas najstarija naseobina na Jadranu, kako tvrde njeni stanovnici, više liči na primitivni vašar, nego kulturno-istorijsku zonu.

Suvenirdžija prodaje neke majice i krpe a ne suvenire, pa još način kako je postavljen i kako uzvikuje i poziva kupce pojačava tu primitivnu sliku

Iz Mjesne zajednice podsjećaju da je grad koji je po svojoj urbanoj i prostornoj strukturi pješačka i šetačka zona nije ugrožen auto saobraćajem nego kojekavim skalamerijama koje potpuno o te žavaju komunikaciju, posebno u večernjim špicevima.

Iz Mjesne zajednice upozoravaju da je neophodno da se potpuno uklone žardinjere i kola i oslobodi prolaz koji spaja pristanište sa ostalim dijelom ispred Mogrena i Avale

Nema klupa, kontejneri zaudaraju...

Iz Mjesne zajednice upozoravaju da je neophodno da se potpuno uklone žardinjere i kola i oslobodi prolaz koji spaja pristanište sa ostalim dijelom ispred Mogrena i Avale, a u interesu kulture usluge skloniti suvenirdžiju i sladoled.

"Na svim mjestima kod gvozdenih vrata kod kontejnera, svuda gdje se piće iznosi iz grada na šankove je takva prljavština i masnoća da se noge lijepe za pločnik. Potrebno je svakodnevno pranje deterdžentima od strane vlasnika šankova i terasa jer to uzrokuje njihov personal. U polovini parka prema Starom gradu nema klupa za sjedenje više godina. Molimo Vas da ne prihvatate priče službenika komunalnog preduzeća da neko krade klupe, jer to pričaju dvadeset godina. Zašto kradu samo iz jedne polovine parka i zašto ne fiksiraju noge od klupa dvadeset godina, ako je to uopšte istina. Na staroj autobuskoj stanici kontejneri toliko smrde da se ne može proći ni šetalištem ni rivom bez zaustavljanja disanja, ističu Starograđani.

Bonus video: