Princ Nikola Petrović prijeti da će tužiti Crnu Goru! - Vijesti.me
POŠTOVANJE DINASTIJI

Princ Nikola Petrović prijeti da će tužiti Crnu Goru!

On je podsjetio da skoro šest godina traži da se crnogorska Dinastija moralno rehabilituje.

Princ Nikola Petrović Njegoš ne očekuje da će postojeći Predlog zakona o Dinastiji Petrović Njegoš ući u efektivnu zakonodavnu proceduru a da prije toga ne bude postignuto kompromisno rješenje, prihvatljivo za vlast i kraljevsku porodicu.

Princ je najavio da će svoja prava potražiti pred crnogorskim i međunarodnim sudovima ako zvanična Crna Gora ne predloži svojoj dinastiji prihvatljivo i časno rješenje.

On je agenciji MINA kazao da je način na koji je pripreman Predlog zakona u najmanju ruku iznenađujući, jer se u Evropi i svijetu prilikom pripreme zakonodavstva poštuje princip konsenzusa, a obično su i rezultat pregovora.

Podsjetio je da skoro šest godina traži da se crnogorska Dinastija moralno rehabilituje i da se nađe korektan dogovor u vezi restitucije konfiskovanih dobara, dodajući da uprkos obećanjima i privremenim rješenjima Vlade, nikakav konkretan rezultat nije postignut.

Za Princa je sporno, a to ga je, kako je rekao, najviše i šokiralo, što se u Predlogu ni u jednoj rečenici ne govori ni o moralnoj rehabilitaciji crnogorske dinastije, ni o materijalnoj reparaciji.

Mislim da danas svi crnogorski građani znaju pod kojim uslovima su kralj Nikola i naša porodica bili protjerani iz Crne Gore, kako i na koji način su im sva prava oduzeta i čitava imovina konfiskovana

Porodici Petrović neće biti vraćen kredibilitet

Porodica Petrović neće biti u mogućnosti da pomogne Crnoj Gori tako što će biti u potpunosti zavisna od Vlade, bez ikakve imovine i sa zabranom učešća u javnom životu.

On je dodao da pravo podrazumijeva i poštovanje imovinskih prava i evropske prakse u procesima restitucija ilegalno oduzete imovine.

„Niko ne može pretendovati da je crnogorska dinastija legalno protjerana i da su joj legalno oduzeta sva prava i dobra. A ako zvanična Crna Gora ne predloži svojoj dinastiji prihvatljivo i časno rješenje onda šta mi preostaje? Ako budem primoran, potražiću moja prava i sudskim putem, kako u Crnoj Gori tako i u evropskim nadleženim organima“, rekao je princ.

On je podsjetio da se u traženju kompromisa i u pokušaju da izbjegne sudske procese, sreo sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem.

Princ smatra da se istorijske činjenice i pozitivno pravo moraju jednog dana poklopiti, uskladati, da se jednog dana, kako je kazao, moraju napokon ispraviti istorijske nepravde i zacijeliti crnogorski rascijepi u kojima je i crnogorska dinastija stradala.