Prokišnjava Njegoševa rodna kuća

I pored generalne sanacije Mauzoleja 2013. godine, usljed ekstremnih vremenskih uslova nastaju određena oštećenja na samom zdanju...
11859 pregleda 37 komentar(a)
Njegoševa rodna kuća, Foto: Vesko Belojević
Njegoševa rodna kuća, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.08.2019. 16:00h

Zbog problema sa kojima se suočavaju, ove godine radiće se na očuvanju tri zdanja koja se vezuju za Petra II Petrovića Njegoša - rodna kuća na Njegušima, Biljarda na Cetinju i Mauzolej na Lovćenu.

To je potvrđeno “Vijestima” iz Narodnog muzeja Crne Gore (NMCG).

I pored generalne sanacije Mauzoleja, pristupnog puta i tunela 2013. godine, istakli su da usljed ekstremnih vremenskih uslova nastaju određena oštećenja na samom zdanju.

Ove godine, početkom sezone, planirane su određene konzervatorske mjere koje se odnose na obnovu hidroizolacije krovnog pokrivača Mauzoleja.

“Kako vremenski uslovi ove godine nijesu bili povoljni za izvođenje radova (maj-jun), a tokom avgusta, septembra i oktobra Mauzolej bilježi mnogo veću posjetu, planirani radovi će se izvesti u povoljnim vremenskim uslovima u periodu kada bude smanjen broj posjetilaca. Njegošev mauzolej, prema broju posjeta, na drugom je mjestu od svih muzejskih jedinica NMCG-a”, rečeno je “Vijestima” iz institucije, na čijem je čelu Anastazija Miranović.

Prema podacima iz Izvještaja o radu NMCG-a, njihove muzejske jedinice imale su nešto više od 182.000 posjetilaca.

Prvi po posjetama je Muzej kralja Nikole, sa skoro 73.000, a zatim Mauzolej sa gotovo 40.000 posjetilaca.

Mauzolej, prema zamisli hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, izgrađen je 1974. godine. Sa problemima se suočava i dom autora “Gorskog vijenca” na rodnim Njegušima.

“I pored ranije obavljenih radova na sanaciji krova Njegoševe rodne kuće, potrebno je obaviti sanacione radove kako bi se spriječio prodor vode u objekat sa bočne strane. NMCG je uradio projekat sanacije objekta. U proceduri je priprema tenderske dokumentacije za izvođenje radova”, kazali su iz njihove PR službe.

Njegoševu rodnu kuću prošle godine posjetilo je gotovo 2.100 posjetilaca, pokazuju podaci iz izvještaja o radu za 2018. godinu.

Planom rada predviđena je izrada idejnog projekta uređenja dvorišnih prostora Biljarde i zaštita modela reljefa Crne Gore.

Iz PR službe “Vijestima” su kazali da je pripremljena projektna dokumentacija uređenja dvorišnog prostora Biljarde, da projekat predviđa hortikulturno uređenje prostora, a u proceduri je priprema tenderske dokumentacije za njegovu realizaciju.

“Kako je već godinama primijetno prisustvo vode i vlage u objektu gdje je smještan model reljefa Crne Gore, kao i brojna oštećenja na njegovom bojenom sloju, NMCG će formirati multidisciplinarnu komisiju koja će dati predlog sanacije na osnovu kojeg će se uraditi tehnička dokumentacija njegove zaštite”, pojasnili su iz te institucije.

Rezidencija je sagrađena 1838. godine i, prema podacima sa sajta NMCG-a, predstavlja mjesto gdje posjetilac može da na pravi način osjeti vrijeme, okolnosti i uslove u kojima je veliki crnogorski vladar, poeta i filozof stvarao svoja najznačajnija djela.

Reljef je postavljen u južno krilo Biljarde nakon što je, navodi se na sajtu, austrougarska vojska izvršila proboj lovćenskog fronta i zauzela Cetinje 1916. godine.

Biljardu je, prema podacima iz Izvještaja o radu, prošle godine posjetilo preko 25.000 osoba, a model reljefa, koji se nalazi u njenom dvorištu, skoro sedam hiljada manje.

Iz NMCG-a su napomenuli i da je planirana izrada projekta termo-tehničke izolacije svih muzeja kako bi se i u tehničko-infrastrukturnom smislu stvorili najviši standardi čuvanja i prezentacije muzejskog materijala i dokumentacije.

Sredstva, za taj finansijski zahtjevan projekat, pokušaće da obezbijede kod međunarodnih fondova.

Kapacitet centralnog depoa biće veći za 80 odsto

Iz Narodnog muzeja su kazali da su počeli izradu projektne dokumentacije za sanaciju centralnog depoa, nakon čega će se ući u njegovu sanaciju koja podrazumijeva kompletno renoviranje prostora, nove instalacije, protivpožarni pod...

“Građevinski radovi trebalo bi da se završe do kraja godine. Uporedo sa tim, Ministarstvo kulture obezbijediće sredstva za nabavku nove opreme za centralni depo, čime će se njegov kapacitet uvećati za 80 odsto. Očekujemo da ćemo već naredne godine imati depo po najsavremenijim muzeološkim standardima”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

Kako je ranije saopšteno, glavni problemi sa centralnim depoom - u kojem se čuva kulturno blago Crne Gore - su naviranje vode i pojava buđi.

U toku je i revizija koja će pokazati da li su iz jedinica NMCG-a iznijete na hiljade predmeta, od kojih pojedine neprocjenjive vrijednosti.

Bonus video: