Protest Budvana zbog planova Šinavatre na ostrvu Sveti Nikola

"Ostrvo je vjekovima bilo neraskidivi dio grada i sastavni dio tradicije življenja na ovom našem prostoru"
154 pregleda 9 komentar(a)
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Boris Pejović
ostrvo Sveti Nikola, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.09.2018. 07:54h

Nevladina organizacija “Porat Budva - Pizana” pozvala je građane da se danas u 16:30 časova okupe u gradskoj marini na protestu protiv planskog dokumenta kojim je bivšem tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri omogućeno da gradi hotel sa 500 ležaja i marinu na ostrvu Sveti Nikola.

"Protest je organizovan tako da se isplovi sa barkama ispred porta, potom da se od vrha lanterne do ostrva barke povežu u niz, što simbolizuje neraskidivu vezu grada sa ostrvom... Sveti Nikola je najveće crnogorsko ostrvo i predstavlja prirodni biser ne samo za grad Budvu, već i za cijelu državu. Kao takvo, od neprocjenjive je vrijednosti i značaja da se sačuva od izgradnje hotela i marine za jahte", poručili su iz NVO.

Ocijenili su da valorizacija ostrva treba da ide u pravcu razvoja koncepta park-šume i jednog modernog izletišta, sa svim sadržajima za rekreaciju i boravak u prirodi, što nedostaje turističkoj ponudi Budve.

"Urbanizovanje ostrva je u suprotnosti sa svim međunarodnim konvencijama, kao i sa standardima zemalja regiona u kojima su očuvanje prirodnog bogatstva i priobalja podignuti na najviši civilizacijski nivo. Ostrvo je jedina preostala netaknuta autentična prirodna cjelina koju treba sačuvati za dobro svih nas, kao i generacija koje dolaze. Ono ne pripada samo nama, ostrvo je jedan botanički svijet i stanište ptica, životinja i riba. Ostrvo je vjekovima bilo neraskidivi dio grada i sastavni dio tradicije življenja na ovom našem prostoru. Generacijama se prenosi duh originalnih autentičnih vrijednosti mediteranskog života koji se u velikoj mjeri odvijao na našem ostrvu Sveti Nikola na kojem postoji istoimena crkva čije postojanje datira s kraja 11. vijeka, što predstavlja neprocjenjivo kulturno-istorijsko dobro“.

Bonus video: