Protest mještana Beransela: Ne damo da nam komšije idu u zatvor

Bubanja je, prije skoro četiri godine, osuđen prekršajno da plati 300 eura zbog ometanja saobraćaja tokom protesta na Vasovim vodama. On je, prije dva dana, bez najave odveden u zatvor u Bijelom Polju, gdje bi trebalo da odleži desetak dana
66 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2017. 08:30h

Građani Beransela protestovali su juče zbog hapšenja i odvođenja na izdržavanje zatvorske kazne njihovog komšije Budimira Bubanje (52).

On je, prije skoro četiri godine, osuđen prekršajno da plati 300 eura zbog ometanja saobraćaja tokom protesta na Vasovim vodama. Bubanja je, prije dva dana, bez najave odveden u zatvor u Bijelom Polju, gdje bi trebalo da odleži desetak dana.

U Savjetu Mjesne zajednice Beranselo, koji je u znak protesta juče održao sastanak na otvorenom, su upozorili da ista sudbina, ako se nešto ne promijeni i presude ne povuku, čeka još desetak mještana Beransela.

„Evo, ni poslije toliko godina ne daju nam mira. Ovo je bruka i sramota ovog režima. Umjesto da hapse kriminalce, oni odvode u zatvor nedužne građane Beransela“, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Slobodan Lončar.

Na mjestu održavanja nekadašnjih protesta protiv izgradnje deponije, poslije više godina, ponovo se okupilo oko stotinu Beranselaca, izražavajući ogorčenje zbog hapšenja Budimira Bubanje i najave hapšenja još desetak mještana.

Revoltirani mještani Beransela poručili su juče da neće mirno gledati kako im odvode komšije u zatvor.

Oni su nekoliko godina bili bitku sa tadašnjim lokalnim vlastima (DPS) i državnim institucijama, da se prestane sa daljim odlaganjem otpada na lokaciji Vasove vode, nadomak njihovih kuća, kao i da se odustane od namjere da se na tom mjestu gradi regionalna deponija.

Prema nekim procjenama, na tom mjestu je lagerovano možda i milion tona opasnog otpada i napravljena najveća planina smeća i najcrnja ekološka tačka na sjeveru Crne Gore.

Beranselci su desetak puta vršili blokade tadašnjeg gradskog smetlišta i sve te blokade su razbijane grubom silom.

Tada je, tokom 2013. godine, veliki broj njih kažnjen prekršajnim novčanim kaznama, zbog navodne blokade puta.

Lončar je pojasnio da njegove komšije nijesu mogle da plate novčane kazne na koje su osuđeni, pa su im kazne zamijenjene zatvorskim.

Pozivi za izdržavanje zatvorskih kazni sada, poslije tri ili četiri godine, počeli da pristižu mještanima ovog prigradskog naselja.

„Mislili smo da je sve završeno onda kada je država 2014. godine odustala da ovdje gradi deponiju i kada je počela sanacija Vasovih voda. Ali evo, sistem ne zaboravlja i ne prašta“, ocijenio je Lončar.

Odvode mještane na robiju jer se bore za zdrav život

Odvođenje mještana Beransela na izdržavanje zatvorskih kazni došlo je u trenutku kada se priprema zvanično otkrivanje spomenika najstarijem stanovniku i simbolu građanskog otpora Đorđiju Tomoviću.

Takođe, to se dešava i u momentu kada se ekološki pokret Ozon i Savjet MZ Beranselo pripremaju da uruče prvu nagradu za građanski aktivizam i borbu za zaštitu životne sredine, koja će nositi ime ovog poznatog Beranselca, koji je preminuo prije dvije godine.

„Podsjetiću vas da je u zatvor poslat najprije pokojni Goran Šćekić, koji je već bio bolestan od karcinoma i nedugo potom preminuo. U zatvor je trebalo da ide i nastariji stanovnik Beransela Đorđije Tomović“, kazao je Lončar.

Starina Tomović nije otišao u zatvor, iako je iskazao spremnost da to učini.

I on je u međuvremenu preminuo.

Galerija

Bonus video: