Put ka Bobovu čekaće i 2016.

Opštinski sekretar za uređenje prostora Dragan Šubarić rekao je da se nije odustalo od projekta i da će ove godine biti „nešto urađeno na putu“, ali da on vjerovatno neće biti asfaltiran, kako je bilo najavljeno, zbog finansijskih problema realizatora projekta
61 pregleda 4 komentar(a)
Bobovo, Foto: Goran Malidžan
Bobovo, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 09.03.2015. 18:16h

Iako je krajem prošle godine, kada je potpisan ugovor o finansiranju, bilo najavljeno da će izgradnja puta od pljevaljskog sela Kosanica do Bobova dugog 23 kilometra, početi ove godine, čim to vrijeme dozvoli, sa poslom se još nije krenulo. Neizvjesno je da li će projekat biti realizovan i u ovoj godini.

Opštinski sekretar za uređenje prostora Dragan Šubarić rekao je da se nije odustalo od projekta i da će ove godine biti „nešto urađeno na putu“, ali da on vjerovatno neće biti asfaltiran, kako je bilo najavljeno, zbog finansijskih problema realizatora projekta. Šubarić je rekao da je projekat puta do Glibaća urađen, a najkasnije za mjesec biće urađen projekat kraka do Bobova. Formirana je radna grupa koja će nadgledati realizaciju, a nosilac posla biće vjerovatno Rudnik uglja.

Prilikom potpisivanja sporazuma o partnerstvu za finansiranje obnove puta, krajem prošle godine tadašnji predsjednik pljevaljske Opštine dr Filip Vuković rekao je da projektna dokumentacija za cestu od Kosanice do Moraica već urađena, a da će tokom januara ove godine uraditi i projekat puta do Meštrevca.

“Na trasi nema većih imovinsko-pravnih sporova, a potrebno je izuzeti jako malo zemljišta, tako da ćemo, siguran sam, već u drugoj polovini sljedeće godine imati novu, kvalitetnu saobraćajnicu od Kosanice do Jelovog Panja”, rekao je tada samouvjereno Vuković.

Sporazum o partnerstvu za finansiranje rekonstrukcije i izgradnje puta Kosanica-Bobovo- Meštrevac u ime institucija i kompanija koje će finasirati njegovu gradnju, potpisali su direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, predsjednik Kompanije „Vektra Montenegro" Dragan Brković, ministar poljoprivrede, šumartsva i vodorpivrede Milutin Simović, direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković, predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Predrag Bošković i predsjednik Opštine Pljevlja dr Filip Vuković.

Procijenjena vrijednost radova je četiri miliona eura, od čega je po milion eura trebalo da obezbijede Direkcija za saobraćaj i kompanija „Vektra Jakić", a po 500.000 eura preostala četiri potpisnika sporazuma - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Direkcija javnih radova, Rudnik uglja i Opština Pljevlja.

Početak je mnogo obećavao: Potpisivanje ugovora u Pljevljima

Prema informacijama “Vijesti”, jedino je do sada Ministarstvo poljoprivrede uplatilo svoj dio obaveza, nedugo nakon potpisivanja ugovora.

Predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Predrag Bošković “Vjestima” je rekao da od Opštine zavisi kada će početi realizaciju projekta.

“Ugovorom smo se obavezali da učestvujemo u izgradnji puta kroz angažovanje mehanizacije i radne snage do iznosa od pola miliona eura. I dalje čvrsto stojimo iza toga. Mi smo spremni i kada Opština krene u realizaciju projekta, mi ćemo u njemu uzeti učešće”, rekao je Bošković.

I portparol “Vektre” Milić Popović smatra da realizacija projekta zavisi od Opštine.

“Čim se oni odluče da krenu mi ćemo ispuniti svoj dio obaveza”, rekao je Popović.

Ugovorom se “Vektra” obavezala da će uložiti milion eura.

“To ne znači da ćemo mi uplatiti milion eura već da u tom iznosu učestvujemo u projektu kroz angažovanje mehanizacije, kao i usluga asfaltne baze i betonjerke koje imamo”, rekao je Popović.

Projekat rekonstrukcije i izgradnje puta obuhvata tri dionice: Kosanica-Glibaći, Glibaći- Bobovo i Bobovo-Jovići-Moraice-Jelov Panj, ukupne dužine oko 23 kilometra, a trebalo je da se realizuje tokom ove godine.

U kasnijoj fazi predviđeno je da se uradi još 17 kilometara puta do sela Meštrevac na crnogorsko-bosanskoj granici.

Za tu dionicu puta potrebno je još oko 3,5 miliona eura.

Nije poštenoda premijer prevari KGB

Mještani Sela Kosanica, Glibaći i Bobovo prošle su godine sa oduševljenjem pozdravili odluku da im se izgradi savremena saobraćajnica, koju su u šali nazvali “KGB put” kao akronim od naziva sela kroz koje prolazi.

Posebno su bili sigurni da će put biti urađen u roku, jer im je to obećao crnogorski premijer Milo Đukanović.

Sada se osjećaju prevarenim, ali vjeruju da će premijer održati obećanje koje im je dao.

Predsjednik Mjesne zajednice Bobovo Nedeljko Ćirković rekao je da nije pošteno prema mještanima koji žive na ovom području da se put ne uradi.

“Smatram da nije pošteno da se put ne izgradi kao što nije pošteno da postojeći uništavaju mašine i vozila onih koji eksploatišu šume na ovom području”, rekao je Ćirković.

Bonus video: