Putnicima sa megakruzera ”Crown Princess” neće biti dozvoljen iskrcaj u luci Zelenika

Kruzer Crown Princess će ako budu nepovoljni meteo uslovi, moći da se usidriti na sidrištu ispred Zelenike do poboljšanja vremenskih uslova i prosleđivanja prema luci Kotor (koja je prema namjeni određena kao trgovačka luka), ali neće moći izvršiti iskrcaj/ukrcaj putnika u luci Zelenici
227 pregleda 4 komentar(a)
Megakruzer Crown Princess, Foto: Slavica Kosić
Megakruzer Crown Princess, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.10.2018. 15:48h

Megakruzer ”Crown Princess” američke kompanije Princess Cruise, koji je u septembru dva puta bio usidren ispred luke Zelenika, neće moći , kako je bilo planirano da u slučaju lošeg vremena, 10 oktobra iskrca putnike u luci, kao što je to uradio prije osam dana.

“Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) je odlučilo da ne dozvoli iskrcaj putnika pravdajući se činjenicom da je Luka Zelenika prilikom kategorizacije izostavljena sa spiska trgovačkih luka.

Naravno, Luka Zelenika je istom odlukom otvorena za međunarodni saobraćaj, a to znači da je u njoj dozvoljen, između ostalog, i promet putnika, jer međunarodni saobraćaj podrazumijeva prevoz i promet roba, putnika i usluga između dvije ili više država”, kazao je Jovan Moric iz agencije “Boka Adriatic”, koja je zastupik američke kompanije.

On podsjeća da Luka Zelenika ima opremljeni granični prelaz sa ispostavom Pogranične policije i ispostavu Uprave carina, kao i službenike Lučke kapetanije, i da zato “ostaje nejasno kako je iznenada došlo do te odluke, jer su i MSP i Lučka kapetanija Kotor dali saglasnost na prethodna dva uplovljenja ovog kruzera na sidrište ispred luke Zelenika.

Moric ističe da je preko ovog graničnog prelaze ove godine prošlo nekoliko stotina jahti i manjih brodova koji su obavili graničnu kontrolu posade i putnika.

Kaže da je žalosno što je, prema njegovim saznanjima, inicijativa da se zabrani iskrcaj putnika u luci Zelenika potekla upravo iz Herceg Novog, “kako bi se štitili interesi stranih investitora, koji malu Luku Zelenika, vide kao veliku konkurenciju”.

Na drugoj strani predstavnici lokalne uprave su prilikom posjete kruzeru ”Crown Princess” , 27. septembra kada je bio usidren ispred luke Zelenika izrazili zadovoljstvo uplovljananjem Crown Princess-a . Tada su sa kapetanom broda Justinom Lewes-om razgovarali o načinima realizacije ideje da Luka Zelena od sledeće godine, ili najkasnije 2020, bude na mapi luka za kruzere.

Prema izvještaju sa broda Crown Princess, agenciji Boka Adriatic i putnici su bili jako zadovoljni posjetom Herceg Novom.

Saznajemo da je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva sugerisano upravljaču luke Zelenika i korisniku luke “da, ukoliko je to u njihovom interesu podnesu zahtjev MSP-u radi otpočinjanja procedure proglašenja luke Zelenike kao trgovačke luke”.

Može da se sidri, ali ne i da iskrca putnike

Kruzer Crown Princess će ako budu nepovoljni meteo uslovi, moći da se usidriti na sidrištu ispred Zelenike do poboljšanja vremenskih uslova i prosleđivanja prema luci Kotor (koja je prema namjeni određena kao trgovačka luka), ali neće moći izvršiti iskrcaj/ukrcaj putnika u luci Zelenici, obavještena je Agencija Boka Adriatic.

“U slučaju loših vremenskih uslova, brod sigurno neće čekati poboljšanje na sidrištu Luke Zelenika već će produžiti za sledeću luku. Riječ je o brodu koji je imao jako neprijatno iskustvo na sidrištu Luke Kotor”, kazao je Moric.

“Luka Zelenika trebalo bi da bude pomoćna luka (back up port) Luci Kotor u slučaju lošeg vremena, jer to nije samo interes korisnika Luke Zelenika, već i grada Herceg Novog kao i Crne Gore”, uvjeren je Moric.

Bonus video: