Radiće enterijer zagrade Opštine, ne zna se za koliko para

Lokalna uprava u Pljevljima namjerava da rekonstruiše zgradu Opštine izgrađenu 1952. godine, jer je “ruinirana i devastirana”
1578 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Opštine u centru grada, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine u centru grada, Foto: Goran Malidžan

Lokalna uprava u Pljevljima namjerava da rekonstruše unutrašnji prostor zgrade Opštine, koja je podignuta po projektu najpoznatijeg pljevaljskog arhitekte Baja Mirkovića prije 67 godina.

U lokalnoj upravi kažu da tokom dugog perioda eksploatacije nije bilo značajnih ulaganja u održavanje unutrašnjosti zgrade, pa je čitav objekat u velikoj mjeri ruiniran i devastiran.

Oština je prije nekoliko dana raspisala tender za izradu projekta enterijera, sa projektima elektro i termotehničkih instalacija. Projekat bi trebalo da se uradi u roku od 60 dana od zaključenja ugovora. Ne zna se se koliko će koštati rekonstrukcija unutrašnjosti zgrade Opštine Pljevlja.

Radovi će najvjerovatnije krenuti naredne godine, jer ove nijesu planirana sredstva za te namjenu.

Cilj ovog projekta je da se prateća oprema i infrastruktura osavremeni i modernizuje i da se stvore uslovi za rad i pristup licima sa invaliditetom i licima smanjene pokretljivosti u skladu sa zakonskom regulativom.

Iz Opštine je saopšteno da će se zadržiti postojeća organizacija prostora.

Zgrada Opštine sastoji se od podruma, prizemlja i dva sprata. Ima oko 1.400 metara kvadratnih korisnog prostora a u okviru nje nalaze se i kancelarije Uprave za nekretnine koje su smještene na dijelu prvog sprata.

Tokom 2013. godine na zgradi je postavljena demit fasada i zamijenjena spoljna stolarija, što predstavlja jedina značajnija ulaganja od njene izgradnje 1953. godine.

Parcijalno je rađena rekonstrukcija mokrih čvorova i adaptacija jedne kancelarije koja je mijenjala namjenu.

Objekat je posjedovao sopstvenu kotlarnicu, a 2007. godine je priključen na gradski toplovod.

“Evidentna je dotrajalost instalacija, građevinske stolarije i podova. Uočena je pojava ulivanja vode u pojedine prostorije drugog sprata, odnosno pojave vlage na zidovima i vlaženja izolacije postavljene u tavanskom dijelu. U cilju sprečavanja prodora atmosferske vode u unutrašnjost objekata, neophodno je predvidjeti sanaciju dijela krovnog pokrivača na mjestu gdje su uočeni prodori vode”, navodi se u projektnom zadatku.

Planirana je ugradnja liftova za lica sa invaliditetom, zamjena podova, postojećih plafona gips-kartonskim spuštenim plafonima i rasvjete.

Predviđena je i zamjena unutrašnje stolarije, a ukoliko bude potrebno radiće se i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže.

Bonus video: