Radili pod "firmom" koja nije postojala

Sve preporuke, mjere, kasnije i naredbe pripisivane su Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) i ono se pod tim nazivom pominje u svim Vladinim saopštenjima od početka marta
27670 pregleda 60 komentar(a)
Sa sjednice NKT-a, Foto: Gov.me
Sa sjednice NKT-a, Foto: Gov.me

Sve preporuke, mjere, kasnije i naredbe koje je Vlada komunicirala prema javnosti i prije nego što je u Crnoj Gori proglašena epidemija novog koronavirusa, pripisivane su Nacionalnom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) i ono se pod tim nazivom pominje u svim Vladinim saopštenjima od početka marta i kasnije.

Iz Demokratskog fronta (DF) objavili su dokument - rješenje o formiranju NKT, prema kojem je to tijelo formirano tek 30. marta, iako je u danima prije toga, donijeto više naredbi u cilju sprečavanja novog koronavirusa.

“Vijesti” su više puta slale pitanja Vladi u vezi sa formiranjem tog tijela - kad je formirano, na osnovu koje odluke, ko su članovi... Iz Vlade nikad nisu odgovorili na ta pitanja. Prvi put, informacije o NKT saopštili su pošto je DF objavio dokument za koji tvrde da je rješenje o formiranju NKT. Iz Vlade su, međutim, saopštili da “NKT nije isto što Koordinaciono tijelo za prevenciju i iskorjenjivanje zaraznih bolesti”...

Nisu objasnili i zbog čega se u svim u saopštenjima od početka marta do danas, uvijek pozivaju upravo na NKT, odnosno Nacionalno koordinacionog tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

“Crna Gora je jedna od rijetkih država u kojima nema registrovanih slučajeva zaraze koronavirusom, jer je crnogorski zdravstveni sistem kvalitetno i pravovremeno reagovao, sve mjere koje su preduzete na osnovu preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti dale su odlične rezultate”, tim riječima počinje saopštenje sa 161. sjednice Vlade koja je održana 12. marta.

Saopštenje Vlade od 2. marta nakon sjednice NKT-a
Saopštenje Vlade od 2. marta nakon sjednice NKT-a(Foto: Screenshot)

Istog dana, saopšteno je da je “Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti razmatralo na sjednici preporuke Instituta za javno zdravlje, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom”.

U saopštenju koje je objavljeno dva dana prije, kada je predloženo da se zabrane putovanja u najpogođenija područja i države, kaže se da je Institut za javno zdravlje sprovođenje dodatnih mjera predložio - Nacionalnom koordinacionom tijelu...

Desetog dana marta, kako je saopšteno iz Vlade, kada je otvoreno pitanje povratka radnika kompanije CRBC iz Kine, tim “nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti” razgovarao je sa mještanima Lijeve Rijeke, gdje je smješten jedan od kampova namijenjenih za boravak zaposlenih.

Iz Ministarstva zdravlja još 2. marta medijima je upućeno saopštenje o stepenu rizika po zdravlje stanovništva od infekcije novim koronavirusom. O tome je govorio ministar zdravlja Kenan Hrapović, iznoseći procjenu rizika koju je uradio Institut za javno zdravlje - na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Rješenje o formiranju i imenovanju članova NKT, prema dokumentima koje je dostavio DF prije dva dana, potpisuje Hrapović.

Predsjednik NKT je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, njegov zamjenik je Hrapović. Članovi su ministar odbrane Predrag Bošković, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministarka ekonomije Dragica Sekulić, ministar saobraćaja Osman Nurković, direktor Uprave policije Veselin Veljović, Vesna Miranović i Miro Knežević (Ministarstvo zdravlja), gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, generalna sekretarka Sekretarijata za zakonodavstvo Dušanka Jauković, direktor i pomoćnik direktora IZJ Boban Mugoša i Senad Begić, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković, Višnja Orban (Uprava za inspekcijske poslove), Luka Bulatović (Agencija za nacionalnu bezbjednost), savjetnik predsjednika Vlade Srđan Kusovac, Slavojka Šuković i Mira Radović (Ministarstvo zdravlja).

Bošnjak: Postupci dostojni jedino ostavki

Poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je juče da bi makar Hrapović trebalo da podnese ostavku zato što je potpisao “skandalozno rješenje o formiranju Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT)”.

“Zato što znate da kršite Ustav i zakone ove zemlje, nijeste rješenje o formiranju ovog famoznog Nacionalnog koordinacionog tijela ni objavili u Službenom listu, a to vam je bila obaveza, a da ne kažem da ste rješenje dugo skrivali od mnogih koji su ga od vas tražili”, navela je Bošnjak u odgovoru Vladi.

Branka Bošnjak
Branka Bošnjak(Foto: Luka Zeković)

Bošnjak je pozvala Vladu da odgovori kada su formirali komisiju za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ko su njeni članovi i zašto Rješenje o formiranju ove komisije nije objavljeno u Službenom listu, a što su, kako je kazala, u obavezi da urade.

Poslanica DF-a pozvala je Vladu i da saopšti kada su formirali Kordinaciono tijelo za prevenciju, odstranjivanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti u skladu sa pomenutim zakonom, ko su članovi tog tijela i zašto Rješenje o formiranju ovog tijela, iako su to bili u obavezi, nije objavljeno u Službenom listu.

Skandaloznim je nazvala to što se Vlada za formiranje NKT poziva na član 56 Uredbe o organizaciji rada državne uprave, koji se odnosi na formiranje projektnih grupa, timova ili drugih oblika rada unutar organizacione jedinice na nivou stručne saradnje državnih službenika.

“Zbog ovakvog skandaloznog odgovora, ako ne predsjednik Vlade, a ono makar ovaj umišljeni ministar zdravlja koji potpisuje skandalozno rješenje o formiranju NKT bi trebalo da podnese ostavku”, kazala je Bošnjak

Bonus video: