Radnici Fabrike elektroda iz Plužina traže razgovor sa Lukšićem

Radnici FEP-a traže pokretanje proizvodnje, isplatu 19 zarada, povezivanje radnog staža od decembra 2004. godine i isplatu otpremnina za radnike.
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2011. 11:58h

Radnici Fabrike elektroda iz Plužina, koji su dvanaestočasovne proteste počeli nekoliko dana prije isteka 2010. godine, danas u 9 sati imaju zbor na kome će odlučiti šta i kako dalje. Radnici očekuju da će im se u međuvremenu javiti i premijer Igor Lukšić, kome su se obratili za pomoć dan uoči Nove godine, i da će rješavanje njihovih problema konačno krenuti sa mrtve tačke.

Radnici FEP-a traže pokretanje proizvodnje, isplatu 19 zarada, povezivanje radnog staža od decembra 2004. godine i isplatu otpremnina za radnike koji su tehnološki višak po važećem Kolektivnom ugovoru. U Fabrici elektroda radi 175 radnika, višak je njih 70, a za odlazak iz preduzeća prijavilo se 45 radnika. Otpremnine prema važećem kolektivnom ugovoru su 8.500 eura.

Zbog teške situacije u fabrici, koja ne radi od 9. septembra, radnici su se okupljali ispred Ministarstva ekonomije i prostorija Atlasmont fonda, najvećeg pojedinačnog vlasnika preduzeća, dok im je okupljanje ispred Skupštine zabranjeno od strane policije. Nakon toga počeli su sa dvanaestočasovnim protestima u FEP-u, gdje su njih oko 40 dočekali i Novu godinu. Nakon toga odlučili su da organizuju dežurstva.

Sada namjeravaju da, ukoliko ne dođe do razgovora sa premijerom i ne počne sa rješavanjem njihovih problema, ponovo od policije zatraže dozvolu za organizovanje mirnog protesnog okupljanja ispred Parlamenta.

Najveći pojedinačni vlasnik FEP-a, jedine fabrike takve vrste u Crnoj Gori, je Atlasmont fond sa oko 35 odsto akcija, a značajan udio imaju i fond Trend 11,8 odsto, Hempton korporacija 5,2 odsto i Kosmos 4,32 odsto.

Bonus video: