Radošević za dlaku izbjegao struju na Skadarskom jezeru

Da se riba i podvodni svijet ne ubija dinamitom samo na moru posvjedočio je poznati crnogorski bokser
135 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2012. 19:52h

A ispod vode... Užas... Neki kreten prije nas bacio dinamit. Desetine kila polumrtvih riba koprcaju se po dnu polumrtve ili raskomadane... Dobro došli u Crnu Goru, ovdje se riba lovi dinamitom, strujom, plavim kamenom...

Ovaj svojevrsni vapaj jednog od domaćih ronilaca-zaljubljenika u svijet podmorja, objavljen na Fejsbuku prije nekoliko dana, svojim sirovim realizmom slikovito prikazuje užas koji morskoj fauni, ali ne manje i flori, svakodnevno pričinjavaju dinamitaške kanonade od Ulcinja pa do Platamuna.

U bestijalnost ukorijenjenog domaćeg doživljaja “ribolova” upravo se uvjerila i međunarodna arheološka ekipa koja već godinama sprovodi podvodna istraživanja od Maljevika do Bigovice u barskoj opštini.

“Ovog ljeta ponovo radimo na Bigovici iza Volujice i moram reći da su prizori koje srećemo više nego katastrofalni. Mi bukvalno moramo da rukama sklanjamo na stotine raskomadanih riba pobijenih dinamitom kada želimo da pod vodom radimo naša istraživanja - crtanja, mjerenja, sondiranja”, priča za “Vijesti” poznati barski arheolog mr Mladen Zagarčanin, jedan od pionira domaće podvodne arheologije.

Radošević za dlaku izbjegao struju

Da se riba i podvodni svijet ne ubija dinamitom samo na moru posvjedočio je poznati crnogorski bokser Predrag Radošević.

Roneći na Skadarskom jezeru, Radošević se suočio sa mučnom situacijom: "Izranjajući vidio sam čovjeka koji je na jezero donio akumulator i pustio struju. Sve što se nalazilo ispod čamca, on je ubio".

Kao pasionirani ljubitelj ronjenja, Radošević je apelovao na državne organe da učine nešto ne bi li se stalo na put potpunom uništenju prirodnog ambijenta: "Strožije treba kažnjavati one koji love dinamitom, strujom i na sličan način... Na naše oči ubijaju ribu, onemogućavaju produžetak vrste...

A stvar nije samo u tome što tako ubijaju i podvodni svijet. Lako se može desiti da jednom tako ubiju i čovjeka".

U štampanom izdanju čitajte:

  • Kako su i stranci osjetili snagu podvodne detonacije
  • Kako su turisti stradali od dinamita
  • Kako na sve to država odgovara

Bonus video: