Radulović: Vlada proganja MANS

Advokat MANS-a podsjetio na najpoznatije slučajeve protiv njegovih branjenika i zaključio da vlast namjerno krši ljudska prava
95 pregleda 31 komentar(a)
MANS, Foto: Savo Prelević
MANS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.06.2013. 07:39h

Vijeće za prekršaje je uvažilo žalbu odbrane Vanje Ćalović i stavilo van snage rješenje sudije za prekršaje Maje Rakočević kojim je Ćalović ranije osuđena zbog izjave da je Ustavnisud u stvari “sud Prve familije”, saopštio je punomoćnik MANS-a advokat Veselin Radulović.

"Sudija Rakočević, izabrana od Vlade, a na zahtjev Vlade preko Uprave policije, kaznila je početkom godine u odsustvu Vanju Ćalović sa 600 eura zbog javno iznesenog stava. Vijeće za prekršaje je prihvatilo navode žalbe da je Vanji Ćalović povrijeđeno pravo na odbranu i naložilo je održavanje novog glavnog pretresa. Tako će sudija Maja Rakočević ipak, pored toga što je uradila sve da to izbjegne, morati neposredno da se suoči sa argumentima odbrane, od kojih će jedan biti i zahtjev da nam ona, koja je izabrana od Vlade, pruži minimum garancija da će suditi pošteno u predmetu u kome upravo Vlada zastupa navode optužbe", kazao je ovim povodom Radulović.

MANS: Performans pa privođenje>>>

Ćalović, Maraš i aktivisti MANS-a 8. jula kod sudije za prekršaje>>>

Brojni postupci protiv članova MANS-a koje Vlada pokreće preko policije i vodi preko sudija za prekršaje koje je imenovala, pokazuju, smatra on, da su policija i Vlada odlučni da otvorenim i grubim kršenjem osnovnih ljudskih prava zaštite one koji je davno trebalo odgovarati pred sudom, a o čijoj korupciji u kriminalu govore oni koje Vlada hapsi.

"Od suđenja i kažnjavanja u odsustvu, onemogućavanja odbrane i odbijanja svih dokaznih predloga koje odbrana predloži u prethodnim postupcima, Vlada je krenula i korak dalje pa je svoje kritičare lišila slobode skoro 6 časova, bez pravnog osnova i bez saopštenja razloga i upoznavanja sa pravima. Štaviše, branilac lica koja su lišena slobode akcijom interventnog voda kao da se radi o najvećim kriminalcima ili teroristima, morao je čekati skoro sat vremena na prijavnici policije prije nego mu je dozvoljen ulazak i kontakt sa njima. Pri tome, puna 4 sata niko u policiji nije znao da saopšti licima lišenim slobode, ni njihovom braniocu, razloge zbog kojih su uhapšeni", podsjetio je advokat na incident ispred Skupštine.

Na kraju, kaže on, ni u službenoj zabilješci koju je policija dostavila sudiji za prekršaje kome je privela lica koja su lišena slobode skoro 5 sati ranije, nema ni jedna jedina riječ o razlozima i osnovu lišenja slobode.

"Policija konstantno nezakonito primjenjuje represiju prema članovima MANS-a i da je prethodnih godina nekoliko puta to utvrdio Savjet za građansku kontrolu rada policije, sa preporukama da postupa u skladu sa zakonom. Ipak, umjesto da postupi po tim preporukama, policija je svaki sljedeći put brutalnije kršila prava zaposlenih u MANS-u", zaključio je Radulović.

Bonus video: