Rak pluća kosi muškarce u Crnoj Gori

Među oboljelima 81 odsto su pušači. Odnos oboljelih muškaraca i žena je 5:1, mada se broj pacijentkinja primjetno uvećava
865 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2012. 18:08h

Broj oboljelih od karcinoma pluća u Crnoj Gori proteklih godina, kako pokazuju statistike, konstantno raste.

Dok žene najčešće pogađa karcinom dojke, muškarci najviše obolijevaju od raka pluća. Od 2.750 osoba, koliko je umrlo od raka od 2007. do 2010. godine, zloćudni tumor pluća bio je uzrok smrti čak 40 odsto muškaraca.

Posljednji podaci Instituta za javno zdravlje govore da su u 2009. godini od karcinoma pluća kod nas umrle 273 osobe. Izrada registra o oboljelima od malignih tumora je u toku, te će se, kako su naveli iz Instituta, uskora znati relevantni podaci o broju oboljelih i novooboljelih od karcinoma u protekle dvije godine.

Novembar, mjesec borbe protiv raka pluća, i u svijetu se obilježava se nezavidnom statistikom.

Svakog minuta dvije, dnevno 3.000, a godišnje više od milion osoba širom planete umre od raka pluća. Svega oko 10 odsto svih oboljelih od raka na plućima preživi više od pet godina, dok samo četiri pacijenta od 10 preživi godinu dana od dana kada im je ustanovljena bolest.

Direktorka Specijalne bolesti za plućne bolesti "Dr Jovan Bulajić" iz Brezovika Gordana Reljić, u razgovoru za "Vijesti", kazala je da se broj oboljelih, prema statistici, godišnje povećava za šest odsto. U toj ustanovi, prema njenim riječima, prošle godine otkriveno je 188 novooboljelih, dok je na hemioterapiji bilo 710 pacijenata.

"Na bolničkom liječenju trenutno je 35 pacijenata oboljelih od karcinoma pluća, dok je 80 na hemioterapiji. U proteklih deset mjeseci liječeno je 2.159 pacijenata od čega je oko trideset odsto liječenih od karcinoma pluća" kazala je dr Reljić.

Među oboljelima 81 odsto su pušači. Odnos oboljelih muškaraca i žena je 5:1, mada, kako je doktorka navela, broj pacijentkinja primjetno se uvećava, što se može objasniti time da je sve više žena pušača. Ne postoje specifične respiratorne tegobe koje bi u ranoj fazi direktno ukazale na karcinom pluća, koji u 10 do 15 odsto slučajeva protiče i bez simptoma. Doktorka napominje da bolju prognozu imaju pacijenti kojima se bolest otkrije u ranom stadijumu.

" Nažalost, većina oboljelih javlja se ljekaru u fazi kada je bolest već proširena. Često navođena činjenica da oko 10 odsto oboljelih, nakon dijagnostifikovanja karcinoma živi duže od pet godina nije tačna, taj procenat je znatno manji" kaže dr Reljić.

Ona uvjerava da je starosna granica osoba sa karcinomom pluća sve niža, ispod 50 godina starosti, dok se u bolnici trenutno liječe i mlađi od 35 godina.

Dr Reljić je kazala da se u Specijalnoj bolnici obavlja kompletna dijagnostika i hemioterapija (samostalna ili u kombinaciji sa zračenjem), te uvjerava da pacijenti na hemioterapiju i liječenje u Brezoviku ne čekaju.

Nema čekanja za radioterapiju

U Centru za radiologiju KC na radioterapiju trenutno čekaju 72 pacijenta. Svetlana Ćorsović, načelnica Odjeljena za radiologiju, navela je da je među njima svega šest, sedam oboljelo od karcinoma pluća, dok se hemioterapija obavlja u Brezoviku.

"Zahvaljujući novom aparatu koji je, uz postojeći, nabavljen prije godinu i po dana, liste čekanja su značajno smanjene u odnosu na prethodne godine. Izuzev u slučajevima kada dođe do kvara aparata, na radioterapiju se najduže čeka do nedjelju dana, naravno ukoliko su ispunjeni svi uslovi za zračenje" kazala je Ćorsović.

Galerija

Bonus video: