Reformom pravosuđa mnoge sudije će ostati bez posla - Vijesti.me
medenica sa sudijama

Reformom pravosuđa mnoge sudije će ostati bez posla

Medenica je kazala da nije protiv komentara sudskih odluka koji se temelje na objektivnom i stručnom izvještavanju

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kazala je da izvršna vlast mora iskazati "potpuno razumijevanje za zahtjeve sudske administarcije i uvaži njihov materijalni položaj u mjeri u kojoj bi njihova zarada obezbijediti normalne uslove življenja".

"Nerazumijevanje ne dovodi i ne daje nadu za boljitak i zato apelujem da se problem oko obustave rada hitno mora izmjestiti izvan sudova i da se ostvaruje sudska funkcija u punom kapacitetu svakog dana za dobrobit svih građana Crne Gore", kazala je Medenica u ekspozeu povodom dana crnogorskog sudstva koji se održava u budvanskoj "Avali".

Nerazumijevanje ne dovodi i ne daje nadu za boljitak i zato apelujem da se problem oko obustave rada hitno mora izmjestiti izvan sudova, kazala je ona.
Ona je naglasila da napori crnogorskog sudstva i rezultati koji slijede pokazati crnogorskim građanima, Evropskoj komisiji i javnosti uopšte ozbiljnost rada i veliki trud svih zaposlenih za realizaciju postavljenih ciljeva, daljeg unapređenja transparentnosti, efikasnosti i efektivnosti sudske vlasti.

"To će biti osnova za dostizanje standarda države EU i, nadam se, nakon završetka višegodišnjeg procesa, preporuka za dobijanje članstva u evropskoj zajednici naroda, ali pod uslovom da izvršna vlast iskaže potpuno razumijevanje za zahtjeve sudske administracije i uvaži njihov materijalni položaj u mjeri u kojoj bi njihova zarada obezbijediti normalne uslove življenja", kazala je Medenica.

Dodala je da sudska vlast nije sposobna da svemu o čemu sam govorila iznese i sve postavljene strateške ciljeve ostvari ako nema veliku stručnu pomoć sudske administracije, sudskih službenika i stručnih saradnika.

Smanjili zaostatke

Ona je kazala da sudstvo nije u potpunosti odgovorilo na sve zahtjeve.

Napomenula je da su "smanjili zaostatak iz 2009. godine za cijelih 69,40 odsto i na kraju godine je ostalo 12.463 predmeta.
"Dovoljno jesmo, ali ne i potpuno. Dovoljno, jer smo završili u prošloj sudijskoj godini više predmeta nego što smo primili, za 1,7 odsto. Predmete smo završavali njih 40 odsto u vremenu od tri mjeseca, do šest mjeseci 20 odsto, preko godine samo 16 odsto. Sudije su prosječno bile opterećene sa po 639 predmeta, 490 predmeta su završili i počeli ovu godinu sa 149 predmeta u radu. Zadržali smo potreban kvalitet i on se kreće oko 22 odsto, ali smo i odluke radili u zakonskom roku i samo 3,3 % odluka je uradjeno van zakonskog roka u krivičnom referatu odnosno 1,7 odsto u parničnom referatu", rekla je Medenica.

Napomenula je da su "smanjili zaostatak iz 2009. godine za cijelih 69,40 odsto i na kraju godine je ostalo 12.463 predmeta, da bi na 31 septembra upola smanjili i taj zaostatak  predmeta".

"Sada u sudovima, iz 2009. i ranijih  godina, ima 5997 predmeta. Znači zaostatak starih predmeta više nije problem crnogorskih sudova što je veoma bitno. Po prvi put Izvještaj o radu sudova za 2010. godinu u Parlamentu je prihvaćen dvotrećinskom većinom", pohvalila se Medinica učinkom.

On je naglasila da sudska vlast mora biti i ona jeste nezavisna, a sudije nezavisni i nepristrasni.

Nezavisnost uključuje bitno određenje - da niko ne može niti smije uticati na odlučivanje sudija u predmetima.
"Međutim, sudska nezavisnost ne znači i neodgovornost za postupke i rad, ona ne daje pravo i mogućnost arbitrarnog odlučivanja. Od sudija se bez kompromisa, u bilo čemu, zahtijeva odlučivati bez ikakvog pogodovanja bilo kome, odlučivati bez lične naklonosti, ali i suditi bez straha i uticaja iz bilo kojeg izvora", rekla je Medenica.

Ona je kazala da "nezavisnost uključuje bitno određenje - da niko ne može niti smije uticati na odlučivanje sudija u predmetima u kojima odlučuje - uključuje i nezavisnost od uticaja koji se želi ostvariti kroz mišljenje sredine u kojoj sud djeluje, kroz medije, kroz političke stranke ili bilo kakvog uticaja od strane interesnih grupa bilo koje strane."

Dodala je da "javnosti na žalost često zaboravlja da sudije ne smiju biti razriješeni ili kažnjeni zbog takozvane bona fide greške zato postoji sistem pravnih ljekova. Ali, količina grešaka koja dovodi do jasnog zaključka o nesposobnosti urednog vršenja sudske dužnosti jeste i biće razlog i takve odgovornosti sudija pod uslovima postojećih propisa, ne dirajući pri tome u pravo na odluku i davanje razloga."

Borba protiv kriminala nije borba sa vjetrenjačama

Medenica je naglasila da je ubjeđenja da će se očekivanim izmjenama Ustava u pogledu izbora predsjednika najviše sudske instance i sastava Sudskog savjeta konačno skinuti breme takozvane političke zavisnosti crnogorskog sudstva.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala nije borba sa vjetrenjačama, jer će svaki predmet koji se nađe pred crnogorskim sudijama biti završen i imaće svoj ishod.
"Postojeće ustavno rješenje, na koje sudska vlast nije mogla uticati, uz komentare domaće i međunarodne javnosti konstantno bacalo sijenku na izvanredne rezultate sudija i sudske administracije u Crnoj Gori. U trenutku izvjesnih, a još uvijek vremenski neodređenih pregovora sa Zajednicom evropskih naroda vjerujem da će crnogorsko sudstvo ići krupnim koracima naprijed, bez straha što će Poglavlje 23 biti prvi ispit za našu državu i društvo u cjelini", istakla je Medenica.

Ona je kazala da je pred sudstvom zahtjevno vrijeme, gdje profesionalna odgovornost i ozbiljnost jedino mogu dovesti do pravih individualnih rezultata, koji potom vode do mjerljivih i vidnih rezultata sudske vlasti u cjelini.

Prema njenom mišljenju “borba protiv korupcije i organizovanog kriminala nije borba sa vjetrenjačama, jer će svaki predmet koji se nađe pred crnogorskim sudijama biti završen i imaće svoj ishod, prije ili kasnije, u pravosnažnoj sudskoj odluci”.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković pozvao je „svakog sudiju, sadašnjeg i budućeg da ličnim primjerom bude aktivni učesnik reforme pravosuđa Crne Gore i njegovog preobražaja u moderno evropsko pravosuđe“.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković pozvao je „svakog sudiju, sadašnjeg i budućeg da ličnim primjerom bude aktivni učesnik reforme pravosuđa.
"Izgradnja arhitekture nezavisnog pravosuđa ne znači stvaranje mentaliteta tvrđave kod nosilaca pravosudne funkcije. Granica koja dijeli pravosuđe od ostatka institucija ne smije biti zid koji se ne može preskočiti, već mora biti opna koja zaustavlja nezakoniti pritisak, a propušta kvalitetan i legitiman uticaj.Od izgrađenog i sposobnog pravosudnog kadra zavisi pouzdanost i imidž pravosudnog sistema", kazao je Marković.

Marković je kazao da ako nema kredibilnog kadra, pravosuđe može napasti bilo koji virus nezakonitog uticaja.

"A uticaji su različiti i mogu doći i, na žalost dolaze iz raznih pravaca, drugih grana vlasti, stranaka u procesu, advokata, medija i javnosti. Ako pravosuđe nije sposobno da se samostalno bori sa tim izazovima, podrška drugih grana vlasti neće biti dovoljno djelotvorna", zaključio je ministar pravde.

Bojimo li se snage medija

Mednica je kazala da nije protiv komentara sudskih odluka koji se temelje na objektivnom i stručnom praćenju i izvještavanju o sudskim postupcima i u njima donešenim odlukama.

"Nepristrasnim i potpunim, ali stručnim izvještavanjem, ostvaruje se jedna od važnih uloga medija, da u svakom trenutku pruže javnosti mogućnost provjere - garantuje li sudska vlast svojim građanima u konkretnim slučajevima pravo na pošteno suđenje od strane nepristrasnog, stručnog i nezavisnog sudije. Ali neobjektivnim, nepotpunim i nestručnim izvještavanjem i komentarima u kojem se zastupa samo jedna strana, neprimjerenim jezičkim izražavanjem stvara se određena percepcija - znamo kakva i pitanje je želimo li i o ovoj odgovornosti javno progovoriti ili se bojimo snage medija", kazala je ona.

Bez telegrama Lukšića i Krivokapića

Iako se očekivalo da će proslavi dana crnogorskog sudstva prisustvovati šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, njegov dolazak je izostao.

Na adresu najviše sudske instance, čestitke telegramom su uputili predsjendik Crne Gore Filip Vujanović i Veselin Veljović, direktor Uprave policije.

I dok su novinari u hodu postavljali pitanja Medenica se nije dala isprovocirati, već je salu napustila ne obraćajući pažnju na medije.
Međutim, telegram je osim od Krivokapića izostao i od prvog čovjeka Vlade Igora Lukšića.

Medenica, nije bila voljna nakon svečanog otvaranja da odgovori na mnogobrojna pitanja novinara, pa je ovoga puta njeno obezbjeđenje bilo na „vrhuncu zadatka“ onemogućavajući predstavnicima medija da je zaustave.

I dok su novinari u hodu postavljali pitanja Medenica se nije dala isprovocirati, već je salu napustila ne obraćajući pažnju na medije.

Interesantno je to što su se upravo u Budvi, prvi put na nekom javnom mjestu susreli predstavnici najviših sudskih vlasti Srbije i Kosova.

Interesantno je to što su se upravo u Budvi, prvi put na nekom javnom mjestu susreli predstavnici najviših sudskih vlasti Srbije i Kosova.
Naime, i svečanoj kongresnoj sali elitne „Avale“ u prvom redu kao gosti proslave dana crnogorskog sudstva našla se predsjednica Visokog savjeta i Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović, kao i predsjendica Vrhovnog suda Kosova Emina Mustafi.

I dok su obje predstavnici sudskih vlasti prigodnim govorom pozdravile skup, nakon uvodnog izlaganja na kafe pauzi, one se nijesu pozdravljale, niti sjedile za istim stolom.

Dok je Masarović bila u spareu sa Medenicom, ministrima Duškom Markovićem i Ivanom Brajovićem, te vrhovnom tužiteljkom Rankom Čarapić i specijalnim tužiocem Đurđinom Ninom Ivanović, te predsjednicom Vrhovnog suda Albanije, predstavnicina Kosova, jedina je od visokih zvaničnika bila u drugom dijelu sale kafe bara.