Reformom pravosuđa mnoge sudije će ostati bez posla

Medenica je kazala da nije protiv komentara sudskih odluka koji se temelje na objektivnom i stručnom izvještavanju
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 15:27h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica kazala je da izvršna vlast mora iskazati "potpuno razumijevanje za zahtjeve sudske administarcije i uvaži njihov materijalni položaj u mjeri u kojoj bi njihova zarada obezbijediti normalne uslove življenja".

"Nerazumijevanje ne dovodi i ne daje nadu za boljitak i zato apelujem da se problem oko obustave rada hitno mora izmjestiti izvan sudova i da se ostvaruje sudska funkcija u punom kapacitetu svakog dana za dobrobit svih građana Crne Gore", kazala je Medenica u ekspozeu povodom dana crnogorskog sudstva koji se održava u budvanskoj "Avali".

Nerazumijevanje ne dovodi i ne daje nadu za boljitak i zato apelujem da se problem oko obustave rada hitno mora izmjestiti izvan sudova, kazala je ona.

"To će biti osnova za dostizanje standarda države EU i, nadam se, nakon završetka višegodišnjeg procesa, preporuka za dobijanje članstva u evropskoj zajednici naroda, ali pod uslovom da izvršna vlast iskaže potpuno razumijevanje za zahtjeve sudske administracije i uvaži njihov materijalni položaj u mjeri u kojoj bi njihova zarada obezbijediti normalne uslove življenja", kazala je Medenica.

Dodala je da sudska vlast nije sposobna da svemu o čemu sam govorila iznese i sve postavljene strateške ciljeve ostvari ako nema veliku stručnu pomoć sudske administracije, sudskih službenika i stručnih saradnika.

Smanjili zaostatke

Ona je kazala da sudstvo nije u potpunosti odgovorilo na sve zahtjeve.

Napomenula je da su "smanjili zaostatak iz 2009. godine za cijelih 69,40 odsto i na kraju godine je ostalo 12.463 predmeta.

Napomenula je da su "smanjili zaostatak iz 2009. godine za cijelih 69,40 odsto i na kraju godine je ostalo 12.463 predmeta, da bi na 31 septembra upola smanjili i taj zaostatak predmeta".

"Sada u sudovima, iz 2009. i ranijih godina, ima 5997 predmeta. Znači zaostatak starih predmeta više nije problem crnogorskih sudova što je veoma bitno. Po prvi put Izvještaj o radu sudova za 2010. godinu u Parlamentu je prihvaćen dvotrećinskom većinom", pohvalila se Medinica učinkom.

On je naglasila da sudska vlast mora biti i ona jeste nezavisna, a sudije nezavisni i nepristrasni.

Nezavisnost uključuje bitno određenje - da niko ne može niti smije uticati na odlučivanje sudija u predmetima.

Ona je kazala da "nezavisnost uključuje bitno određenje - da niko ne može niti smije uticati na odlučivanje sudija u predmetima u kojima odlučuje - uključuje i nezavisnost od uticaja koji se želi ostvariti kroz mišljenje sredine u kojoj sud djeluje, kroz medije, kroz političke stranke ili bilo kakvog uticaja od strane interesnih grupa bilo koje strane."

Dodala je da "javnosti na žalost često zaboravlja da sudije ne smiju biti razriješeni ili kažnjeni zbog takozvane bona fide greške zato postoji sistem pravnih ljekova. Ali, količina grešaka koja dovodi do jasnog zaključka o nesposobnosti urednog vršenja sudske dužnosti jeste i biće razlog i takve odgovornosti sudija pod uslovima postojećih propisa, ne dirajući pri tome u pravo na odluku i davanje razloga."

Borba protiv kriminala nije borba sa vjetrenjačama

Medenica je naglasila da je ubjeđenja da će se očekivanim izmjenama Ustava u pogledu izbora predsjednika najviše sudske instance i sastava Sudskog savjeta konačno skinuti breme takozvane političke zavisnosti crnogorskog sudstva.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala nije borba sa vjetrenjačama, jer će svaki predmet koji se nađe pred crnogorskim sudijama biti završen i imaće svoj ishod.

Ona je kazala da je pred sudstvom zahtjevno vrijeme, gdje profesionalna odgovornost i ozbiljnost jedino mogu dovesti do pravih individualnih rezultata, koji potom vode do mjerljivih i vidnih rezultata sudske vlasti u cjelini.

Prema njenom mišljenju “borba protiv korupcije i organizovanog kriminala nije borba sa vjetrenjačama, jer će svaki predmet koji se nađe pred crnogorskim sudijama biti završen i imaće svoj ishod, prije ili kasnije, u pravosnažnoj sudskoj odluci”.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković pozvao je „svakog sudiju, sadašnjeg i budućeg da ličnim primjerom bude aktivni učesnik reforme pravosuđa Crne Gore i njegovog preobražaja u moderno evropsko pravosuđe“.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković pozvao je „svakog sudiju, sadašnjeg i budućeg da ličnim primjerom bude aktivni učesnik reforme pravosuđa.

Marković je kazao da ako nema kredibilnog kadra, pravosuđe može napasti bilo koji virus nezakonitog uticaja.

"A uticaji su različiti i mogu doći i, na žalost dolaze iz raznih pravaca, drugih grana vlasti, stranaka u procesu, advokata, medija i javnosti. Ako pravosuđe nije sposobno da se samostalno bori sa tim izazovima, podrška drugih grana vlasti neće biti dovoljno djelotvorna", zaključio je ministar pravde.

Bojimo li se snage medija

Mednica je kazala da nije protiv komentara sudskih odluka koji se temelje na objektivnom i stručnom praćenju i izvještavanju o sudskim postupcima i u njima donešenim odlukama.

"Nepristrasnim i potpunim, ali stručnim izvještavanjem, ostvaruje se jedna od važnih uloga medija, da u svakom trenutku pruže javnosti mogućnost provjere - garantuje li sudska vlast svojim građanima u konkretnim slučajevima pravo na pošteno suđenje od strane nepristrasnog, stručnog i nezavisnog sudije. Ali neobjektivnim, nepotpunim i nestručnim izvještavanjem i komentarima u kojem se zastupa samo jedna strana, neprimjerenim jezičkim izražavanjem stvara se određena percepcija - znamo kakva i pitanje je želimo li i o ovoj odgovornosti javno progovoriti ili se bojimo snage medija", kazala je ona.

Bez telegrama Lukšića i Krivokapića

Iako se očekivalo da će proslavi dana crnogorskog sudstva prisustvovati šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, njegov dolazak je izostao.

Na adresu najviše sudske instance, čestitke telegramom su uputili predsjendik Crne Gore Filip Vujanović i Veselin Veljović, direktor Uprave policije.

I dok su novinari u hodu postavljali pitanja Medenica se nije dala isprovocirati, već je salu napustila ne obraćajući pažnju na medije.

Medenica, nije bila voljna nakon svečanog otvaranja da odgovori na mnogobrojna pitanja novinara, pa je ovoga puta njeno obezbjeđenje bilo na „vrhuncu zadatka“ onemogućavajući predstavnicima medija da je zaustave.

I dok su novinari u hodu postavljali pitanja Medenica se nije dala isprovocirati, već je salu napustila ne obraćajući pažnju na medije.

Interesantno je to što su se upravo u Budvi, prvi put na nekom javnom mjestu susreli predstavnici najviših sudskih vlasti Srbije i Kosova.

Interesantno je to što su se upravo u Budvi, prvi put na nekom javnom mjestu susreli predstavnici najviših sudskih vlasti Srbije i Kosova.

I dok su obje predstavnici sudskih vlasti prigodnim govorom pozdravile skup, nakon uvodnog izlaganja na kafe pauzi, one se nijesu pozdravljale, niti sjedile za istim stolom.

Dok je Masarović bila u spareu sa Medenicom, ministrima Duškom Markovićem i Ivanom Brajovićem, te vrhovnom tužiteljkom Rankom Čarapić i specijalnim tužiocem Đurđinom Ninom Ivanović, te predsjednicom Vrhovnog suda Albanije, predstavnicina Kosova, jedina je od visokih zvaničnika bila u drugom dijelu sale kafe bara.

Bonus video: