Rektorat UCG: Inspekcija utvrdila nezakonitosti

Rektorat reagovao povodom "netačnih i paušalnih izjava" CGO u vezi sa angažovanjem profesora na studijskom programu Bezbjednost i kriminalistika
4 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.11.2012. 12:50h

Rektorat Univerziteta Crne Gore je saopštio da je nalazom Prosvjetne inspekcije utvrđeno da su profesori Veselin Rakočević i Mladen Bulatović nezakonito izvodili nastavu na studijskom programu Bezbjednost i kriminalistika, suprotno važećim aktima UCG.

Oni su reagovali povodom "netačnih i paušalnih izjava" Centra za građansko obrazovanje (CGO) u vezi sa angažovanjem profesora na studijskom programu Bezbjednost i kriminalistika.

CGO: Univerzitet da provjere i poreska i finansijska inspekcija>>>

Bjelica: CGO služi za obračune unutar fakulteta>>>

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) ocijenili su da na Pravnom fakultetu nije glavni problem što dva profesora i šest saradnika nemaju produžene ugovore o radu jer je to samo faktičko stanje, a ne kršenje zakona.

Kako je navela pravna savjetnica Snežana Kaluđerović ako se precizno uzmu u obzir odredbe Zakona o radu i Statuta UCG profesori mogu nesmetano, u skladu sa Zakonom raditi i obavljati nastavu do raspisivanja konkursa koji je ovdje ključni problem, a koji ponovo ne može biti raspisan bez odluke Vijeća tog fakulteta čiji sastav i rad je doveden u pitanje.

"Upravljačko tijelo koje rukovodi Pravnim fakultetom je za izvođenje nastave na predmetu Specijalno fizičko obrazovanje koju je izvodio Mladen Bulatović imenovalo Jovicu Petkovića, koga je Senat UCG izabrao u zvanje docenta za predmete Borilački sportovi i Sportska gimnastika i koji je stalno zaposlen na UCG. Umjesto Veselina Rakočevića Upravljačko tijelo je za nastavu na predmetu Bezbjedonosni menadžement imenovalo Veselina Draškovića redovnog profesora za predmete Ekonomija za menadžere, Strategijski menadžement i Međunarodni menadžemnt, koji je takođe stalno zaposlen na UCG. Umjesto profesora Milana Škuletića koji je odustao od izvođenja nastave angažovan je Miloš Babović redovni profesor UCG u penziji", piše u reagovanju.

U Zaključku Upravljačkog tijela nakon sjednice održane 14. novembra konstatovano je veći broj nepravilnosti u organizaciji nastavnog procesa na tim studijima i konstatovano da se za realizaciju nastave na osnovnim studijima bezbjednost i kriminalistika za studijsku 2012/2013 nije raspisivao interni konkurs niti predlagao UCG raspisivanje eksternog konkursa, kao i da angažovani nastavnici i saradnici nemaju zaključene ugovore o studiranju.

Bonus video: