Rizičan put od Komanskog mosta ka Berima i Krusima

Od Komanskog mosta do Bera postoji makadamski put dužine 1,5 kilometara i mještani tog područja traže da se asfaltira
332 pregleda 1 komentar(a)
Sitnica, korito Sitnice, Foto: Luka Zeković
Sitnica, korito Sitnice, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.10.2016. 18:48h

Prilaz putu koji vodi, od Komanskog mosta, ka selu Beri nije bezbjedan, tvrde mještani.

„Zbog divlje gradnje, neodržavanja puta i smeća koje se tu nalazi nama je praktično onemogućen prilaz do imanja“, kazali su mještani, porodiceDarmanović, Ćirović i Ćetković, koji se u ovoj MZ bave vinogradarstvom.

Vršilac dužnosti predsjednika MZ Beri-Krusi, Luka Bojanović kazao je da, iako je donijeto rješenje o uklanjanju zida, koji se nalazi na ovoj lokaciji i smanjuje vidljivost na skretanju ka Berima, on i dalje na istom mjestu, te da niko od nadležnih nije predzeo ništa kako bi ga uklonio.

„Prije godinu dana Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj donio je rješenje o uklanjanju zida, kako bi vidljivost bila veća, ali još uvijek ništa od toga nije učinjeno“, kazao je Bojanović dodajući da je bilo odlučeno i da se naspe dio puta, čime bi se osiguralo bezbjednije priključivanje na magistralu.

Na opasnost ovog dijela puta ukazivali su i građani MZ Beri-Krusi i obraćali se opštinskim i državnim institucijama.

„Ministarstvo poljoprivrede je 1997. godine iz pravca Komanskog mosta duž rijeke Sitnice, u dužini od dva kilometra probilo nekada postojeći put u pravcu sela Beri. Radovi su izvedeni ugrubo, nikad završeni do kraja, a priključak magistrali je rizičan. Svakodnevni smo svjedoci tragova nezgode na asfaltu baš na mjestu ulaska na lokalni put i izlaska na magistralu“, navelu su mještani u pismu upućenom Ministarstvu poljoprivrede prošle godine.

Porodice Darmanović, Ćirović i Ćetković zbog lošeg puta teško stižu do imanja

Bojanović je istakao da su predstavnici gradskog preduzeća „Putevi“ i Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, prije nekoliko mjeseci, izlazili na teren i uvjerili se u neophodnost sanacije puta.

„Kazali su da će izvršiti premjer i predračun radova, koji će nam dostaviti, ali od tada nam se niko nije obraćao“, rekao je Bojanović, dodajući da je planirano da se asfaltira dio puta od Komanskog mosta ka Berima u dužini od oko 1.500 metara. Za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše, obećano je mještanima, navodi Bojanović, da se asfaltira i dio puta od Bera do novog puta za Kruse i Lješansku nahiju, tada obećanje nije ispunjeno, pa su se obratili i novom gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću.

„Asfaltiranjem ovog puta bi mještani kraćim putem mogli da stignu do Podgorice, a ujedno bi i bio kraći put na relaciji Cetinje-Nikšić“, kazao je Bojanović.

Iz preduzeća „Putevi“, „Vijesti“ nisu dobile kada je planirano asfaltiranje tog puta.

Boje se da se Sitnica ne izlije

Problem domaćinstava MZ Beri-Krusi, kojih ima oko 300 i pretežno se bave poljoprivredom, predstavlja i rijeka Sitnica koja se izliva i dodatno doprinosi urušavanju puta i ugrožava imanja.

„Postoji opasnost od poplava u ovom dijelu. Korito se mora očistiti. Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, donacijama i inicijativi mještana, prošle godine nismo imali problema“, kazao je Bojanović.

Bonus video: