Romski jezik ugrožen, srpski većinski

Predstavnici srpske manjine tražili da se srpski jezik ne tretira, jer prema podacima sa popisa iz 2011. njime govori većina
161 pregleda 52 komentar(a)
romski đaci, Foto: Vesko Belojević
romski đaci, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 28.09.2017. 19:34h

Crna Gora je napravila određene pomake kad je u pitanju promocija jezika nacionalnih manjina, ali je neophodno više raditi, pogotovo kad je u pitanju romski, i bošnjački i hrvatski jezik, preporuka je četvrtog izvještaja Komiteta eksperata Savjeta Evrope o praćenju Evropske konvencije o poštovanju manjinskih jezika.

Prilikom prikupljanja podataka za prethodni izvještaj, predstavnici srpske manjine u Crnoj Gori tražili su da se srpski jezik ne tretira, jer ga prema posljednjim podacima sa popisa iz 2011. govori većina građana (42,88 odsto), piše u Izvještaju koji je danas objavljen. Zato on nije podveden pod “manjinske jezike”.

“Ukoliko srpska nacionalna manjina revidira stav u budućnosti, Komitet će se ovim pitanjem pozabaviti”, stoji u izvještaju.

Preciziraju da se, prema podacima iz 2011, crnogorskim jezikom služi 36,97, bošnjačkim 5,33, albanskim 5,27, romskim 0,83, a hrvatskim 0,45 odsto građana Crne Gore.

Komitet eksperata je preporučio Vladi Crne Gore da što prije razvije adekvatne politike koje će obezbijediti promociju romskog jezika u svim oblastima.

“Neophodno je osigurati obrazovanje romske populacije na njihovom jeziku, izučavanje tog jezika na crnogorskim fakultetima, ali i promociju romske kulture i istorije. Isto tako, trebalo bi osigurati da i administracija koristi romski jezik za rad sa pripadnicima ove manjine”, smatra Komitet.

Kad su u pitanju bošnjački i hrvatski, eksperti SE ističu da je neophodno bolje promovisati i ove jezike iako se oni ne razlikuju bitnije lingvistički u odnosu na srpski i crnogorski. “Pozitivan primjer je albanski manjinski jezik, koji ima svoje mjesto i u obrazovanju, ali i u poslovima administracije, kao i pravosuđa”, zaključili su eksperti SE. Komitet eksperata SE o praćenju Evropske konvencije o poštovanju manjinskih jezika izvještava o stanju u ovoj oblasti u Crnoj Gori od 2006.

Bonus video: