Rožaje: Održana svečanost povodom nove hidžaretske godine

"Hidžara mora probuditi ono najbolje u nama na putu islama, i mi moramo učiniti svi hidžu (ostavljanje) svega onoga lošeg što je i strogo zabranjeno na Božijem putu", poručio je ef Hot
91 pregleda 7 komentar(a)
Rožaje, Foto: Ferid Kujević
Rožaje, Foto: Ferid Kujević
Ažurirano: 14.10.2015. 19:02h

U rožajskom centru za kulturu u organizaciji odbora Islamske zajednice Rožaja održana je centralna svečanost obilježavanja nove muslimanske (hidžaretske) 1437. god.

Pozdravljajući skup glavni imam OIZ Rožaja Rejhan ef Hot istakao je da se hidžara (preseljenje) obilježava prelaskom poslanika (proroka) Muhameda sa svojim sljedbenicima iz Meke u Medinu.

"Hidžara mora probuditi ono najbolje u nama na putu islama, i mi moramo učiniti svi hidžu (ostavljanje) svega onoga lošeg što je i strogo zabranjeno na Božijem putu", poručio je ef Hot.

Predavač Bekir Makić istakao je značajnosti hidžare uz poruku da je "jedinstvo muslimana svugdje i na svakom koraku obaveza svih nas".

Na kraju Makić je poručio i da svi moramo doprinijeti što većom tolerancijom, ljubavlju i razumijevanjem kako među vjernicima tako i među svim ljudima dobre volje.

Veče je upotpunio izvođenjem ilahija i kasida (muslimanskih pjesama) i hor Ilham, a Novu muslimansku godinu Reisu islamske zajednice Rifatu ef Fejziću i svim muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitao je i predsjednik Opštine Rožaje Ejup Nurković.

Bonus video: