RSE: Pokrenut vanredni inspekcijski nadzor nad Kontrolom leta Srbije i Crne Gore

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) nedavno je reagovala na tvrdnje sindikata kontrole letjenja i saopštila da se "vazdušni saobraćaj u njihovoj nadležnosti odvija bezbjedno i neometano"
3996 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije pokrenuo je vanredni inspekcijski nadzor nad Kontrolom letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd, saopšteno je iz Direktorata za Radio Slobodna Evropa.

Vanredni inspekcijski nadzor je uveden nakon saopštenja sindikata Kontrole letjenja u kome su iznijeli tvrdnje da se "u dužem vremenskom periodu ne poštuju standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letjenja, što može da ugrozi bezbjednost tog vazdušnog prostora".

"U vezi sa navodima iz saopštenja Sindikata kontrole letenja od 03.12.2019. godine, a u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju, Zakonom o inspekcijskom nadzoru Republike Srbije, Direktorat je pokrenuo vanredni inpekcijski nadzor pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd, na tri lokacije (Beograd, Niš, Kraljevo) sa ciljem utvrđivanja usaglašenosti rada SMATSA doo sa odredbama Pravilnika o radnom vremenu kontrolora letenja na operativnom radnom mestu“, saopšteno je iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Republike Srbije za RSE.

RSE podsjeća da je Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) reagovala na tvrdnje sindikata kontrole letjenja i saopštila da se "vazdušni saobraćaj u njihovoj nadležnosti odvija bezbjedno i neometano, u skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju i međunarodnim standardima".

U istom saopštenju, poslodavac je naveo i da su uputili poziv sindikatima da obrazuju odbor za pregovore koji čine predstavnici reprezentativnih sindikata i početak pregovora zakazao za 12. decembar.

Za RSE je u sindikatu potvrđeno da će se odazvati ovom pozivu na razgovore.

Bonus video: