Ruše me jer sve o njima znam

Medojević tvrdi da pokušavaju nezakonito da ga smijene i da je to povezano sa eksplozijom u kojoj je radnica kompanije "Tara" poginula
199 pregleda 9 komentar(a)
Marinko Medojević, Foto: Jadranka Ćetković
Marinko Medojević, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 09.02.2016. 21:04h

Predsjednik sindikalne organizacije fabrike eksploziva Tara iz Mojkovca Marinko Medojević tvrdi da menadžment fabrike pokušava da ga nezakonitim radnjama i spletkama nasilno smijeni sa funkcije.

On je rekao da su te zakuslisne radnje povezane sa zataškavanjem tragedije prije sedam mjeseci, u kojoj je jedna radnica poginula a više radnika povrijeđeno.

Kazao je da javnim obraćanjem želi da upozori javnost šta sve može da snađe čovjeka “koji se bori za prava radnika u sumnjivo privatizovanim firmama”.

Medojević je napisao da je dva mjeseca poslije eksplozije dobio otkaz bez sprovedenog postupka, zbog čega je pokrenuo postupak pred sudom.

“Sve je kulminiralo mojim dolaskom na Skupštinu akcionara u Podgoricu... i što sam bio pozvan na stotu sjednicu anketnog odbora Skupštine Crne Gore, zakazane povodom eksplozije u fabrici, nakon čega je krenula hajka na mene. Više godina sam izložen pritiscima i šikaniranju od strane menadžmenta i vlasnika jer sam tražio da se poštuju kolektivni ugovori Zakon o radu. Mandat mi ističe za 15 mjeseci, a prije dva mjeseca u provjeri povjerenja od 164 člana, podržalo me je 127 radnika ili više od 75 odsto članstva”, istakao je Medojević.

On je konstatovao da će ga menadžment eliminisati iz fabrike, ali da to sada, objasnio je, ne mogu da urade jer je na čelu sindikata.

Rekao je da je za prljavi posao nasilne smjene rukovodstvo angažovalo šefa montaže i pirotehnike Radišu Tošića: “Iako nije član sindikata, Tošić je krenuo u sakupljanje potpisa za rušenje legalno izabranog sindikata, podmećući radnicima list na kojem traže da se izjasne da li su za to da imaju sindikat, dok se suština krije u nastavku teksta koji im se ne čita, ubjeđujući ih da potpisivanje traže vlasnici i menadžment”.

“Vjerovatno da je razlog njegovog pristanka na ovako neljudsko ponašanje strah od odgovornosti za eksploziju koja se dogodila 5. jula 2015. godine, sa tragičnim ishodom jer je on pravio smješu koja je eksplodirala toga dana”, kazao je Medojević.

On tvrdi da je Tošić, u to vrijeme radnik Krušika, dolazio vikendom iz Srbije i da je nakon tragedije zahtijevao od radnika pirotehnike da lažno svjedoče da su pravili inicijalnu smješu koja je eksplodirala.

Medojević tvrdi da je od poslovodstva i zaposlenih tražio da nigdje ne pominju da je on tvorac smješe.

On kaže da je Tošić sada srpski penzioner, a da u fabrici Tara radi po ugovoru o djelu.

“Pošto je sudski spor po mojoj tužbi u završnoj fazi, sa velikom vjerovatnoćom da ću spor dobiti i vratiti se na posao, vlasnici i menadžment fabrike žele po svaku cijenu da izvrše izbor novog predsjednika, zato su angažovali dotičnog Radišu da odradi prljavi posao, a za uzvrat će sa njega skinuti odgovornost za eksploziju sa tragičnim epilogom”, napisao je Medojević.

Uprava : Medojević je dobio otkaz jer je fizički napadao radnike i prijetio

Iz menadžmenta fabrike Tara saopštili su da su sve aktivnosti u toj kompaniji uvijek bile u saglasnosti sa zakonskim propisima države Crne Gore i da Medojević ponovo medijima dostavlja netačne informacije.

“Medojeviću nije otkazan ugovor o radu na način na koji je predstavio, već usljed ozbiljnih povreda radnopravnih propisa, fizičkih nasrtaja i napada na zaposlene i ozbiljnih prijetnjama upućenih zaposlenima u fabrici, uključujući članove menadžmenta. Takve situacije bile su prijavljivane od zaposlenih kako bi bili zaštićeni od Medojevića”, piše u odgovoru menadžmenta.

Oni su konstatovali da je takva vrsta agresivnog ponašanja neprihvatljiva, posebno u vojnoj industriji: “Što je razlog više za jednostrani otkaz, kao i da je takav otkaz raspravljan i koordiniran sa predstavnicima granskog sindikata metalaca gdje je potvrđena ispravnost odluke”.

“Sada Medojević započinje prljavu kampanju protiv fabrike i zaposlenih u njoj, čak idući toliko daleko da koristi tragične događaje u fabrici kako bi prikrio stvarne razloge gubitka posla u fabrici i ličnog neuspjeha, kao i zbog toga što nijedna državna institucija (nacionalni sindikati, inspekcija rada, javni tužilac) nije mogla pružiti podršku za njegove netačne tvrdnje”.

Istakli su da je Tara ispunila sve obaveze na koje se obavezala privatizacionim ugovorom, da su zarade radnika tri puta veće nego u početku privatizacionog procesa, kao i da je udvostručen broj zaposlenih.

Tajna je ko je pravio smješu

Iz menadžmenta fabrike rekli su da ne mogu saopštiti ko je i da li je Tošić napravio smješu koja je eksplodirala kada je jedna radnica poginula u njihovim pogonima.

„Na većinu pitanja ne može biti odgovoreno, jer ista zadiru u povjerljive informacije internog karaktera, kao i da neka od pitanja zadiru u već otvorene istražne i druge postupke, kao i da je na ista već odgovoreno relevantnim državnim organima – javnom tužiocu, nadležnim sudovima, inspekciji rada kao i nacionalnim sindikatima“, kaže se u odgovoru menadžmenta fabrike.

Bonus video: