Sa Konika traže od Vuksanovića da smiri azilante

“Vrlo su bučni i neuredni. Spavaju po dvorištu oko kuće, odlažu smeće gdje stignu"
4 komentar(a)
azilanti, Konik, Foto: Zoran Đurić
azilanti, Konik, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.08.2012. 20:25h

Grupa građana iz Zagrebačke i Mojkovačke ulice na Koniku tražila je od direktora Uprave policije Božidara Vuksanovića da im pomogne u rješavanju problema, buke i nereda koje prave azilanti u njihovom kraju.

Oni su prije nekoliko dana kazali “Vijestima” da noćima ne mogu da spavaju od buke, pijančenja i učestlih tuča, kao i da brinu za bezbjednost njihovih porodica. U peticiji koju je potpisalo 13 mještana čije porodice žive u tom kraju piše da se u komšiluk doselila velika grupa azilanata i da se njihov broj kreće od 30 do 55. Kako su napisali, smješteni su u kući od 80 do 90 kvadrata, koja je vlasništvo Sretena Jaćimovića, inače radnika MUP-a Crne Gore.

“Njihovim dolaskom nastaju naši problemi. Vrlo su bučni i neuredni. Spavaju po dvorištu oko kuće, odlažu smeće gdje stignu. U kasnim noćnim satima pod dejstvom alkohola često dolazi do tuče u ulici i na kapijama naših kuća”, stoji u peticiji.

Zabrinuti za djecu

Oni su ponovili da su više puta zvali policiju koja se uredno odazivala na pozive, nakon čega bi u ulici bilo mirno samo na- kratko.

“S obzirom da smo svi porodični ljudi, koji imaju radne obaveze, zabrinuti smo za bezbjednost svojih porodica, naročito djece. Smatramo da ako treba pomoći tim ljudima ovo nije adekvatan smještaj za njih. Vjerovatno da zbog tolikog broja i toga da dolaze iz različitih zemalja, a smješteni su u malom prostoru, dolazi do sukoba”, poručili su mještani Vuksanoviću.

Građani koji žive na Koniku iza Katoličke crkve ranije su tražili da se poštuju i njhova ljudska prava

Građani koji žive na Koniku iza Katoličke crkve ranije su tražili da se poštuju i njhova ljudska prava i da nadležni reaguju kako bi se u tom kraju sigurnije živjelo. Azilanti koje su “Vijesti” prije nekoliko dana srele ispred kuće na Koniku objasnili su da ih je u tom smještaju previše i da mora biti bučno.

Iz Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica kazali su da ne znaju za nove prijave na ponašanje azilanata.

Kako je kazao direktor te institucije Željko Šofranac, Crnu Goru je zahvatio “enormno veliki talas azilanata” koji nijesu očekivali, pa se rješavanje problema može očekivati krajem godine kada je planiran završetak radova na Centru za azilante u Spužu.

Bonus video: