SAD: Porodica se bori da spriječi deportaciju Tereze Pecović u Crnu Goru

Pecović se preselila u SAD iz Jugoslavije 1989. kada je imala samo pet godina, gdje je njena porodica dobila politički azil
125 pregleda 22 komentar(a)
Tereza Pecović, Foto: Facebook.com
Tereza Pecović, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 26.09.2014. 06:40h

Porodica iz savezne američke države Mičigen pokušava da spriječi deportaciju 30-godišnje Tereze Pecović u Crnu Goru, koju je napustila još 1989.

Oni su čak pokrenuli online peticiju kako bi spriječili njenu deportaciju.

Prema posljednjim informacija, Pecović se trenutno nalazi na aerodromu u Njujorku i uskoro bi trebalo da bude ukrcana na let za Beč, a zatim bi, po svemu sudeći, trebalo da nastavi za Crnu Goru.

Zvaničnici imigracione službe su je lišili slobode u maju.

Pecović se preselila u SAD iz Jugoslavije 1989. kada je imala samo pet godina, gdje je njena porodica dobila politički azil.

Dvojica njene braće su 2007. deportovana u Crnu Goru, ali su dobili dozvolu da se vrate jer su u braku i imaju djecu.

Njena porodica je prikupila hiljade potpisana putem online peticije na sajtu change.org.

“Tereza Pecović nije rođena u SAD, ali je ovo njen dom od pete godine. Ovdje živi već 25 godina. U ovoj zemlji je stekla obrazovanje, ovdje je išla u školu i radila puno radno vrijeme. Tereza je radila po zakonu i plaćala poreze”, navodi se u peticiji koju je pokrenula Gejda Pecovic, Terezina snaha.

“Roditelji su joj došli u ovu zemlju tražeći politički azil, kako bi pobjegli od ratova na Balkanu i pružili bolji život svojoj djeci. Radili su sedam dana u nedjelji po restoranima kako bi pokušali svojoj djeci da ispune 'američki san'. Svaki peni koji su zaradili išao je na plaćanje advokata kako bi dobili državljanstvo. Desetine hiljada dolara 'bačene' su na advokate, koji su iskoristili ovu porodicu”.

U peticiji dalje piše da je Terezin otac ubijen jedne večeri dok se vraćao sa posla, i da pomenuti slučaj nikada nije riješen. Ona više nije mogla da aplicira za politički azil, pa je morala ponovo da pokrene proceduru za sticanje državljanstva. U međuvremenu, njenoj majci je naređeno da napusti zemlju, što je dobrodovljno i uradila prije više od 3 i po godine.

Bonus video: