Saglasni smo da nam uzmete pare

Obrazac koji na Univerzitetu zovu zahtjev usmjerava magistrande da ga potpišu, a utemeljen je u zaključku Upravnog odbora. Šehovićev resor očekuje povoljno rješenje
11568 pregleda 20 komentar(a)
Sa nedavnog protesta studenata ispred Rektorata, Foto: Luka Zeković
Sa nedavnog protesta studenata ispred Rektorata, Foto: Luka Zeković

Univerzitet Crne Gore obrascem usmjerava studente magistarskih studija da od fakulteta traže da im plate naknadu od 1.000 eura, kako ne bi bili ispisani, iako su prethodno položili sve ispite, ali nisu dosad odbranili magistarsku tezu. To proizilazi iz obrasca koji su neki od njih dobili na fakultetima. Zahtjev je objavljen i u biltenu državnog Univerziteta 13. septembra.

“Izjavljujem da sam u potpunosti saglasan sa uslovima i rokovima iz Zaključka Upravnog odbora UCG... od 13. septembra 2019. za plaćanje školarine/naknade za studijsku 2019/20. u iznosu od... eura”, navodi se, pored ostalog, u obrascu koji na Univerzitetu zovu zahtjev, a formulisan je kao saglasnost. Uz to, u obrascu se UCG poziva na zaključak upravnog odbora, a ne na donešene akte, na koje su ranije upućivali magistrande i medije.

Obrazac se odnosi na studente svih nivoa studija, ali ga na fakultetima, kako je “Vijestima” nezvanično saopšteno, dobijaju i magistrandi koji su ranije izmirili sve obaveze, ali još nisu odbranili magistarsku tezu. Studenti su “Vijestima” kazali da im čak i ako odluče da plate dodatnih 1.000 eura, priznanica ne važi ako nisu potpisali saglasnost.

U zaključku UO UCG od 13. septembra, na koji se UCG poziva, opisani su uslovi za plaćanje naknade za studiranje u dvije rate za one koji su upisani ove, ali i one koji su državni Univerzitet upisali ranije. Nijedna tačka zaključka, međutim, ne objašnjava na osnovu čega bi trebalo da plaćaju iznos preko plaćene školarine, niti kako se došlo do 1.000 eura. Na ta pitanja “Vijestima” danima nije odgovoreno ni sa UCG, ni iz rektorata, a u Ministarstvu prosvjete kazali su da pitanje nije za njih.

Magistrandi, međutim, smatraju da se pitanje i te kako tiče resora Damira Šehovića, pa su Ministarstvu prosvjete, nakon nedavnog dopisa, juče uputili novi.

Podsjetili su da se odluka “kosi sa naučnim i administrativnim zahtjevima”, da je među njima mnogo onih koji godinama nemaju mentora i temu za rad - zbog ograničenja o broju kandidata po mentoru i prebukiranosti profesora.

“Zašto univerzitetske jedinice upisuju onoliko studenata postdiplomskih studija za koje ne mogu da obezbijede mentore”, pitali su Šehovića.

Magistrandi su ponovili da i žele jednake uslove kakve su imale generacije prije njih, koje nisu plaćale dodatne namete i kazali da se nadaju da neće biti dovedeni u situaciju da više stotina njih bude ispisano mimo volje.

Očekuju da Šehović i UCG odrede “realan rok” za završetak magistarskih studija bez dodatnih troškova.

“Dopis sa posebnom pažnom analiziramo i vjerujemo da ćemo u komunikaciji sa UCG i studentima naći optimalno rješenje”, kazali su iz tog resora.

Predsjednik UO UCG Duško Bjelica dekanima je 19. septembra uputio dopis, kojim ih je, kao i ranije tokom ljeta, podsjetio da studente informišu o obavezama plaćanja studija. Ujedno, optužio ih je i da ga nisu dobro razumjeli i da je “...neprihvatljivo i neutemeljeno kako većina fakulteta pogrešno interpretira svoju obavezu i obavještava studente da od ove studijske godine UO zahtijeva ispis ili regulisanje statusa na drugi način”. Da fakulteti različito tumače Bjelicu, potvrđuju i studenti.

Kristina Ćetković sa Fakulteta političkih nauka kazala je “Vijestima” da je od kolega sa studija dobila informacije da FPN neće naplaćivati dodatne troškove, “osim neizmirenih, sve do izričite odluke UCG kojom zahtijevaju nove školarine”.

Smatra da oni koji stave potpis na zahtjev “potpisuju saglasnost za harač” i dodaje da žali one koji to učine.

“Kako planiraju sjutra da se bave odabranim profesijama ako daju saglasnost za harač”, kazala je ona.

Ekonomski fakultet juče je obavijestio magistrande da obaveze mogu da regulišu do 7. oktobra. Neki studenti su najavili i mogućnost tužbe, do su neki spremni i da se ispišu sa UCG i prebace na drugi univerzitet.

Bonus video: