Savjet RTCG će u petak o Vojvodiću i žalbama

Milačić nije jedini koji se žalio na odluku da se poništi konkurs...
3 komentar(a)
Vladimir Pavićević, Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Pavićević, Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.11.2016. 20:03h

Kandidat za direktora TVCG Marko Milačić podnio je juče zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv generalnog direktora RTCG Rada Vojvodića i njegovu smjenu.

On je Savjetu RTCG podnio žalbu za ukidanje Vojvodićeve odluke o poništenju konkursa za izbor direktora TVCG.

Milačić traži poništenje odluke i pokretanje disciplinskog postupka protiv Vojvodića.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Milačićeva žalba nije jedina koja je stigla na adresu RTCG, pa će zbog toga biti sazvana hitna sjednica Savjeta u petak.

Isti izvori “Vijesti” tvrde da je dogovor menadžmenta i Savjeta RTCG, čiji je predsjednik Vladimir Pavićević, da prije sjednica ne daju izjave za medije.

Vojvodić i Pavićević juče nijesu odgovarali na pozive i SMS novinara “Vijesti”.

Na sjednici Savjeta će se navodno raspravljati i o poništenju konkursa za urednike u TVCG, o čemu su “Vijesti” pisale juče.

Prema pravilniku i zakonu, urednike predlaže direktor TVCG, za kojeg je trenutno raspisan konkurs.

Vojvodić je prije sedam dana poništio konkurs za direktora TVCG zbog “tehničke greške” u tekstu oglasa koja se odnosila na stručnu spremu.

Konkursom je bilo predviđeno da je za obavljanje direktorske funkcije potrebna “najmanje visoka stručna sprema”, šta podrazumijeva i bečelor diplomu (VI nivo), dok je u sistematizaciji radnih mjesta RTCG za to mjesto predviđena diploma specijaliste (VII2 nivo).

Milačić u žalbi navodi da Zakon o radio-difuznim javnim servisima predviđa da direktor televizije može biti lice koje ima „najmanje visoku stručnu spremu“, dok Zakon o nacionalnom okviru kvalifikacija, kao kvalifikaciju „visokog obrazovanja“ predviđa i VI nivo (180 CSPK).

“Dakle, zakonski nivoi visokog obrazovanja su: VI, VII-1, VII-2 i VIII nivo, te unutrašnji akti bilo kog poslodavca pa i RTCG ne mogu derogirati zakonom utvrđen okvir garancija, obaveza kandidata za direktora Televizije RTCG, kao ni derogirati zakoniti okvir visokog obrazovanja. Žalilac smatra da navedeni zakoni imaju primat nad unutrašnjim aktima RTCG”, naveo je Milačić u žalbi koju je naslovio na Savjet RTCG i Vojvodića.

Pavićević ranije nije želio da komentariše da li neko treba disciplinski da odgovara zbog konfuzije koja je nastala poništavanjem konkursa, već je rekao da će o tome glasati svi članovi Savjeta.

Milačić, međutim, zahtijeva da se odredi disciplinska odgovornost Vojvodića i pokrene postupak njegove smjene.

“Jer je (Vojvodić) nezakonitim poništavanjem kokursa za izbor direktora televizije, te izjavama u javnosti da izbor direktora televizije zavisi isključivo od njegove lične volje, da ne mora izabrati nijednog od kandidata na konkursu sve i ako ispunjavaju zakonske uslove, da može raspisivati i poništavati konkurse po svojoj ličnoj volji, jer je svojim radnjama generalni direktor RTCG otvoreno ispromovisao nepotizam u radu i kadriranju kod RTCG, javno ispromovisao stavljanje lične volje, emocija i interesa iznad zakona, Ustava i osnovnih interesa javnosti”.

Vijesti” su ranije objavile da kandidatkinja za direktora TVCG Sonja Drobac nema potrebnu stručnu spremu za to radno mjesto, odnosno da je imala samo bečelor diplomu, što do sinoć nije demantovano.

Na konkurs su se javili i novinari Andrijana Kadija, Sabrija Vulić, Mladen Đuretić, Časlav Vujotić i Dragan Cvijović.

Milačić opet u trci za direktora

Iako je tražio obaranje Vojvodićeve odluke o poništenju konkursa za izbor direktora TVCG, Milačić je juče predao kandidaturu na novom, otvorenom u petak.

“Kako je jedan od ciljeva poništenja konkursa i demotivisanje svih koji žele profesionalni Javni servis, naglašavam da neću odustati, pa sam zajedno sa žalbom predao i svu potrebnu dokumentaciju neophodnu za kandidaturu za direktora TVCG, jer moja kandidatura, od početka, ima takmičarski karakter, sa prijavljenim kandidatima sa jedne strane i sa nepotističkim kadriranjem, nezakonitim vršenjem konkusa i političkim odlučivanjem van Javnog servisa sa druge strane, te obećavam da ću do kraja trčati trku za direktora Televizije u oba navedena pravca, bez obzira koliko to smeta nepopularnim centrima moći koji misle da će lako nametnuti pobjedu unaprijed određenih kandidata”, saopštio je juče Milačić .

Bonus video: