Savjet za građansku kontrolu rada policije: Trebalo je konsultovati Veljovića - Vijesti.me
SMATRAJU DA JE ISPRAVNO POSTUPLJENO, ALI...

Savjet za građansku kontrolu rada policije: Trebalo je konsultovati Veljovića

"Odgovarajuće konsultacije su mogle pomoći da se spriječi negativna društvena pažnja koja je primarno na štetu direktora Uprave policije čije rezultate rada građanski nadzor policije snažno podržava i promoviše"

Veselin Veljović
Veselin Veljović (Foto: Boris Pejović)

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da su policajci postupili zakonito prema Nikšićaninu Miliji Goranoviću, ali da su trebali reagovati suptilnije i nikako bez saglasnosti direktora Uprave policije na kojeg se uvrede i odnose.

"Formalno pravno policijski službenici su postupili zakonito jer je konkretno ispoljeno ponašanje građanina M.G. i bilo nepristojno, ali su u konkretnom slučaju trebali reagovati suptilnije i nikako bez saglasnosti direktora Uprave policije na kojeg se uvrede i odnose. Savjet je utvrdio da povodom podnošenja prijave nije konsultovan niti je o tome obaviješten direktor Uprave policije niti su postupajući policijski službenici od njega tražili saglasnost za preduzimanje policijskih ovlašćenja", ocijenili su iz Savjeta.

Istakli su da dužnost i obaveza policijskih službenika jeste da dosljedno primjenjuju zakon:

"Ali u konkretnom slučaju, kako nije bilo prijetnji, trebalo je pristupiti obazrivije. Odgovarajuće konsultacije su mogle pomoći da se spriječi negativna društvena pažnja koja je primarno na štetu direktora Uprave policije čije rezultate rada građanski nadzor policije snažno podržava i promoviše. Savjet je naročito obavezan, poštujući nezavisnost sudstva, ukazati da sudska zaštita predstavlja najznačajniju i najefikasniju zaštitu ljudskih prava. Svaka eventualna greška postupajućih policijskih službenika u pogledu kršenja prava građana može biti ispravljena u odgovarajućem sudskom postupku. Podsjećamo javnost da je u ovom slučaju posljednja instanca koja je postupala Sud za prekršaje, a ne Uprava policije, a sve odluke prekršajnih organa su podložne pravnoj kontroli u slučaju potrebe", saopšteno je iz Savjeta.


Vidi sve komentare