SDP pokreće peticiju za uvećanje minimalne zarade

Član Predsjedništva SDP-a, Bojan Zeković, podsjetio je da je minimalna zarada od 193 eura najniža u regionu
101 pregleda 27 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: Zoran Đurić
Bojan Zeković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.01.2018. 14:22h

Socijaldemokratska partija (SDP) počeće od naredne sedmice da prikuplja potpise za uvećanje minimalne zarade, čiji je cilj da se ona sa sadašnjih 193 eura poveća na 250 eura.

Član Predsjedništva SDP-a, Bojan Zeković, kazao je da je minimalna zarada od 193 eura najniža u regionu.

“Pokrenućemo potpisivanje peticije po svim gradovima Crne Gore i u elektronskom obliku kako bi napravili dodatan pritisak na Vladu da konačno uveća minimalnu zaradu i makne Crnu Goru sa regionalnog začelja u minimalnoj zaradi koja se isplaćuje zaposlenom”, rekao je Zeković na konferenciji za novinare.

On je dodao da im je cilj da pokažu da značajan broj građana podržava tu inicijativu kako bi napracili dodatan politički pritisak na Socijalni savjet da je konačno razmotri.

“Inicijativu Socijalnom savjetu za uvećanje minimalne zarade uputili smo u junu prošle godine poslanik Raško Konjević i ja, kada je dogovoreno da se ona razmatra u septembru. Od tada je to više puta odlagano, a nije učinjeno do danas”, saopštio je Zeković.

On je kazao da je ova godina, umjesto uvećanjem minimalne zarade, počela povećanjem poreza, akciza, cijena električne energije i goriva, što je novi udar na standard građana, posebno onih sa najnižim primanjima.

“Minimalna zarada u Crnoj Gori je najniža u regionu, niža od minimalne u Albaniji, Makedoniji, Kosovu, Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH), a da ne govorimo o Hrvatskoj ili Sloveniji”, rekao je Zeković.

Prema njegovim riječima, Vlada nastavlja politiku koja vodi daljem socijalnom raslojavanju.

“Prije par dana ista DPS većina arapske milijardere u Tivtu častila je 5,6 miliona eura, a odbija da uveća zaradu za naše radnike. I dalje u povlašćenom položaju ostaje biznis elita, dok se fiskalna stabilnost obezbjeđuje konstantnim udarima na građane sa najnižim primanjima”, ocijenio je Zeković.

On je precizirao da njihova inicijativa ima višestruko pozitivne efekte, prvenstveno za zaposlene kojima bi se povećala primanja, ali i za državu i državne fondove koji će ostvariti dodatne prihode.

“Oko 17 hiljada zaposlenih koji rade za minimalnu zaradu će imati veća primanja, kao i oko šest hiljada onih čija se zarada kreće od 193 do 250 eura”, dodao je Zeković.

Država i fondovi penzionog i invalidskog osiguranja (PIO), kao i za zdravstveno osiguranje će prihodovati dodatnih 10,5 miliona eura, dok će i poslodavci imati korist u smislu eliminisanja nelojalne konkurencije onih privrednika koji svoju konkurentnost na tržištu obezbjeđuju povlašćenim položajem, jer im je omogućeno da zakidaju državu i zaposlene.

“Zašto Vlada odbija da usvoji inicijativu, jer se ne rukovodi interesom građana”, zaključio je Zeković.

Bonus video: