Šehović: Ažuriranje rang lista za transparentan upis

Ministarstvo prosvjete objavilo konkurs za upis u 50 ustanova srednjeg obrazovanja
202 pregleda 0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.06.2018. 09:38h

Ministarstvo prosvjete objavilo je juče konkurs za upis 9.361 đaka u 50 srednjih škola, skoro za 2.000 više nego što će izaći iz osnovnih.

Osnovnu školu ove godine završilo je 7.411 đaka.

U gimnazijama ima mjesta za 2.408 novih đaka, a u srednjim stručnim školama za 6.953 - 4.685 na programima četvrtog stepena i 2.268 na programima trećeg stepena.

"Konkurs dolazi nakon intenzivne kampanje za upis u srednje stručne škole. Vjerujemo da smo u dijelu srednjih škola, uključujući stručne, za kratko vrijeme uradili ogroman i odličan posao, i već imamo zavidne rezultate u dijelu interesovanja za srednje stručne škole i dualni oblik obrazovanja. Vjerujem da će puni rezultati biti vidljivi i u godinama koje dolaze. Ono što ste vidjeli da je na kraju, vjerujem da će sva djeca koja, samostalno ili uz pomoć najbližih, budu izabrala školu koja će razviti njihove izvorne talente, napraviti pravi izbor, o kojoj god školi da je riječ", poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

Polumaturanti dokumenta podnose školama od 18. do 22. juna, a ustanove su u obavezi da rang liste primljenih kandidata objave najkasnije do 26. juna, a novina je da će liste biti svakog dana ažurirane kako bi đaci mogli da vide na kojim su pozicijama.

Šehović je kazao “Vijestima” da su se u prosvjetnom resoru na dnevno ažuriranje rang lista odlučili kako bi proces učinili transparentnijim.

“Tokom trajanja roka za podnošenje prijava, škola je dužna da svakog dana objavi ažuriranu rang listu prijavljenih kandidata radi njihovog informisanja o tačnom mjestu na rang listi. Time smo htjeli da postignemo dodatnu otvorenost čitavog postupka. Jer, riječ je o budućem usmjerenju djece, gdje imamo obavezu da propuste svedemo na minimum. Time pokazujemo da u toku upisa ne smije biti prostora za netransparentnost i nejasnoće”, kazao je Šehović.

Kandidati podnose prijavu na konkurs, te originalna svjedočansta tri posljednja razreda osnovne škole. Za upis će se bodovati uspjeh na kraju posljednja tri razreda osnovne škole, uspjeh na eksternoj provjeri znanja na kraju devetog razreda, te ocjene iz maternjeg jezika, matematike i predmeta od značaja, kao diploma “Luča” i rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja.

“Pripadnici romske i egipćanske populacije ostvaruju dodatnih šest bodova po principu afirmativne akcije”, stoji u konkursu.

Međutim, za upis u gimnaziju, u zavisnosti od smjera, neophodno je da su polumaturanti na eksternoj provjeri znanja dobili najviše ocjene iz matematike (matematička gimnazija), maternjeg i stranog jezika (filološka gimnazija), medalja nacionalnog ili međunarodnog takmičenja, odnosno članstvo u nacionalnom sportskom klubu (sportska gimnazija).

U podgoričkim srednjim školama ima mjesta za oko 2.700 đaka, od čega oko 440 u Gimnaziji “Slobodan Škerović”.

U srednjim stručnim školama ima mjesta za preko 1.600 učenika na četvorogodišnjim obrazovnim programima, i oko 580 na zanatima.

Prema setu obrazovnih zakona koji tretiraju nastavu u srednjim školama, a koji je usvojen lani, odjeljenja treba da imaju do 28 đaka.

Bonus video: