Na ulice samo sami

Do sinoć virus potvrđen kod 249 osoba. NKT, zbog nepoštovanja prethodnih, donijelo nove naredbe
36837 pregleda 44 komentar(a)
Policija upozorava građane da se ne zadržavaju na javnim površinama, Foto: Savo Prelević
Policija upozorava građane da se ne zadržavaju na javnim površinama, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.04.2020. 07:05h

Od utorka popodne do juče u isto vrijeme novi koronavirus pronađen je kod osam osoba, a analizirano je 315 uzoraka.

Na bolničkom liječenju sinoć su bila 42 pacijenta. U barskoj bolnici hospitalizovano je 12 pacijenata, u nikšićkoj šest, četvoro u beranskoj bolnici i svi su stabilnog zdravstvenog stanja. Pomoćnik direktora Kliničkog centra (KC) Nemanja Radojević kazao je da se u toj ustanovi juče liječilo 20 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru.

On je kazao da uskoro planiraju otpust nekoliko bolesnika, za koje čekaju drugi negativni nalaz na novi koronavirus i da vjeruje da će se broj hospitalizovanih smanjiti, pri čemu očekuju i priliv novih pacijenata.

Radojević je rekao da je na bolničkom liječenju i jedan zdravstveni radnik, ali je stabilno.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ), Senad Begić, kazao je da je 11 objekata određeno za institucionalne karantine i u njima se nalazi 388 osoba koje su u prethodnom periodu boravile u inostranstvu, dok je ukupan kapacitet tih objekata malo manji od 1.200.

NKT: Nove zabrane zbog nedopustivog nivoa kršenja starih

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) sinoć je zabranilo prisustvo i zadržavanje više od jedne osobe na javnim površinama, plažama, uređenim i neuređenim kupalištima i izletištima.

Zabranjeno je i napuštanje objekta stanovanja od nedjelje u 11 do ponedjeljka u pet ujutro.

To je, kako je saopšteno iz NKT, učinjeno zbog „nedopustivog nivoa kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja“ i značajnog povećanja broja građana na ulicama i javnom površinama.

Zabrana važi za sve osim za „dijete mlađe od 12 godina života, dijete sa poremećajima iz autističnog spektra i drugim smetnjama u razvoju i lica koja koriste invalidska kolica, uz prisustvo jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca, pratioca ili drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva“. „Zabrana se ne odnosi na lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama“, saopšteno je iz NKT.

Naređena je i obavezna institucionalna izolacija za lica koja su boravila u karantinu ili samoizolaciji i čiji su rezultati testa na novi koronavirus pozitivni, moraju se izolovati od zdravih lica, a ne može im se obezbijediti samoizolacija u porodičnom smještaju.

Institucionalna izolacija je obavezna i za lica koja su bila na bolničkom liječenju, oporavljena su i nemaju simptome bolesti, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 časa, kao i za lica koja su doputovala iz inostranstva i prilikom smještanja u karantin rezultati testa na novi koronavirus su im bili pozitivni.

Institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak lica koja imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije. Kršenje zabrana, poručuju, podliježe krivičnoj odgovornosti.

Laboratorija IJZ jedina sertifikovana

Begić je rekao da je juče testirano 245 uzoraka, što je apsolutni rekord od početka dešavanja sa novim koronavirusom. On je odgovorio da jedan od elemenata strategije za proširenje kapaciteta testiranja podrazumijeva i korišćenje kapaciteta drugih laboratorija, izvan IJZ.

Međutim, istakao je da postoji problem sa relativnim neiskustvom tih laboratorija kada se radi o respiratornim patogenima. Objasnio je da je laboratorija za molekularnu dijagnostiku IJZ jedina referentna i nacionalna referentna laboratorija, koja ima sve sertifikate Svjetske zdravstvene organizacije i Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, za postupanje i sprovođenje ovakvih analiza.

Begić je odgovorio da se testiranje na novi koronavirus sprovodi PCR tehnikom i podrazumijeva traganje za genetskim materijalom tog virusa u brisu grla i nosa.

“Sama metoda je ekstremno senzitivna i specifična, što znači da je vjerovatnoća lažno pozitivnog ili lažno negativnog rezultata svedena na najmanju moguću mjeru”. Begić je rekao da je kod PCR testiranja ključno vrijeme uzorka i da je najbolje vrijeme za uzorkovanje tri do pet dana nakon kontakta sa inficiranom osobom.

On je kazao da je laboratorija za testiranje maksimalno opterećena i rezultati se čekaju malo duže nego na početku dešavanja, ali uspijevaju da u roku istog dana izdaju rezultate.

“Prioriteti su bliski kontakti potvrđenih slučajeva, a onda se sprovodi široko testiranje spram identifikovanih kontakata, bilo kroz nacionalni Call centar, onih koji su u samoizolaciji, institucionalnom ili kućnom karantinu...”

Ranije juče, NKT je saopštio da se produžava rok važenja izvještaja o ocjeni zdravstvenog stanja, odnosno sposobnosti zaposlenih na radnim mjestima sa posebnim uslovima rada, odnosno sa povećanim rizikom. Ti izvještaji važiće do 30. juna.

Do istog datuma produžava se i važenje za licence, izvode licenci i druga dokumenta za javni prevoz putnika i tereta u međunarodnom, unutrašnjem i unutrašnjem lokalnom drumskom saobraćaju.

Ako se obučem kao građevinac, mogu li na ribanje?

Primorci, ali i zaposleni u dijelu državnih službi čiji je rad vezan za more, restriktivnim smatraju mjere NKT o zabrani sportsko-rekreativnog ribolova i traže izmjene.

Uprava policije juče ujutro informisala je Savez za sportski ribolov na moru da su na snazi nove mjere u suzbijanju širenja koronavirusa, koje se tiču ribolova.

“Zabranjuje se svaki sportsko-rekreativni ribolov, koji podrazumijeva ribolov iz čamca, ribolov sa obale i podvodni ribolov”, ukazali su iz Saveza, uz napomenu da je privredni ribolov i dalje dozvoljen, uz mjere javljanja o isplovljavanju.

Brojni primorci juče su negodovali navodeći da je mjera apsurdna, jer država istovremeno nije uvela nikakve restrikcije kad su u pitanju građevinski radovi. Kazali su i da se na primorju svakodnevno i nesmetano kreće na stotine građevinskih radnika, koji su u bliskom kontaktu.

“Ako se obučem kao građevinac, stavim plastični šljem i prsluk i onda pođem na seke da ribam, niko me od policije i inspektora neće zaustavljati, zar ne”, duhovito je zapitao na društvenim mrežama jedan nezadovoljni Kotoranin.

Na građevini rad u manjim grupama

Kad je oblast građevinarstva u pitanju, NKT je naredio svim kompanijama da svim zaposlenima koji obavljaju građevinske radove, tokom njihovog organizovanog prevoza od i do gradilišta, tokom boravka i rada na gradilištu (osim u vrijeme određeno za obrok), obezbijede korišćenje lične zaštitne opreme - maski i rukavica. Zaposleni ne smiju napuštati gradilište tokom radnog vremena, a mora im biti obezbijeđeno dopremanje hrane. Tokom organizovanog prevoza, mora se obezbijediti fizička distanca zaposlenih.

Na većim gradilištima (sa 40 ili više zaposlenih) obavezno se mora organizovati rad u više grupa od po 20 ili manje zaposlenih, čiji se sastav ne može mijenjati, uz obezbjeđivanje njihove fizičke distance na gradilištu i u najvećoj mogućoj mjeri izbjegavanje fizičkog kontakta među tim grupama nakon napuštanja gradilišta. Ova obaveza odnosi se i na organizaciju kolektivnog smještaja zaposlenih, njihov prevoz, prostor za ishranu na gradilištu...

Bonus video: