Sindikat NPCG: Najbolji poslovni rezultati od osnivanja

Iz Sindikata su kazali da nakon više medijskih nastupa i performansa pojedinaca iz Koalicije za održivi razvoj (KOR), osjećaju moralnu obavezu i dužnost da demantuju „tendeciozne navode i neistine kojima se služe“
556 pregleda 5 komentar(a)
Nacionalni parkovi Crne Gore
Nacionalni parkovi Crne Gore

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG) postavljeno je na zdrave finansijske osnove i bilježi najbolje poslovne rezultate od osnivanja, ocijenili su iz Sindikata te kompanije.

Iz Sindikata su kazali da nakon više medijskih nastupa i performansa pojedinaca iz Koalicije za održivi razvoj (KOR), osjećaju moralnu obavezu i dužnost da demantuju „tendeciozne navode i neistine kojima se služe“.

KOR zatražila je ostavku direktora JPNPCG Elvira Klice zbog „katastrofalnog stanja u svim parkovima“.

„Insistiraćemo da se svi netačni navodi izneseni ovih dana i proteklih mjeseci prezentuju javnosti zbog svih zaposlenih u Nacionalnim parkovima, njihovih porodica, ali i onih kojih treba da naslijede ono sa čime mi danas upravljamo i šta nam je povjereno na čuvanje“, rekli su iz Sindikata.

Kako su naveli, sve pojedince i nevladine organizacije doživljavaju kao partnere na zajedničkom poslu.

„U svakom momentu smo im dostupni za razgovor, prezentovanje činjenica, dokumenata i sugestija čiju realizaciju ćemo zajednički pratiti. Međutim, podmetanja, tendeciozne, netačne i zlonamjerne ocjene moramo demantovati, kako zbog nas samih, tako i zbog građana Crne Gore“, rekli su iz Sindikata.

Oni su ukazali na pozitivan finansijski saldo na kraju prošle i ove godine, što je za posljedicu imalo konkretne benefite za zaposlene i to preduzeće.

„JPNPCG je postavljeno na zdrave finansijske osnove i bilježi najbolje poslovne rezultate od osnivanja, između ostalog zbog domaćinskog poslovanja i ispunjavanja svih preporuka Državne revizorske institucije (DRI) iz 2015. godine i drugih eksternih revizija“, navodi se u reagovanju.

Ističe se da je plaćeno više od 400 hiljada eura obaveza poreza i doprinosa na osnovu reprograma i drugih obaveza iz ranijeg perioda.

„Više od 600 hiljada eura je uloženo u osnovna sredstva i razvoj turističke infrastrukture za protekle dvije godine, što nikada ranije nije bio slučaj, u tom cilju mnogo je urađeno i nastavljamo sa obezbjeđivanjem najboljih materijalno – tehničkih sredstava i unapređenja uslova za rad fizičke zaštite“, poručili su iz Sindikata.

Oni su rekli da se rješavaju nagomilani, brojni problemi iz prošlosti sa kojima je rijetko ko htio da se uhvati u koštac, i da će ih svesti na minimum ili iskorjeniti.

Prilikom sprovođenja Zakona o javnim nabavkama, kako su ukazali iz Sindikata, napravljene su velike uštede koje idu u prilog domaćinskom poslovanju i zajednici.

„Spriječen je nelegalni rad i brojne nepravilnosti prilikom kontrole i evidencije broja posjetilaca i naplate turističkih usluga u Nacionalnim parkovima. Broj posjetilaca u NP Skadarsko jezero u 2017. godini je bio za cijelu sezonu 66 hiljada, a ove godine 147 hiljada“, naveli su iz Sindikata.

Kako su dodali, ukupan broj evidentiranih posjetilaca na nivou svih parkova 2017. godine bio je 326 hiljada, a ovu sezonu završavaju sa 590 hiljada gostiju, što je rast od oko 80 odsto.

Iz Savjeta su kazali da je intenzivirana saradnja sa nadležnim državnim institucijama oko suzbijanja svih nezakonitih aktivnosti u parkovima i da je rukovodstvo JPNPCG odlučno u tome da iskorijeni sve nepravilnosti.

„Da li su ovo parametri nedomaćinskog poslovanja? Neka sude građani Crne Gore“, naveli su iz Sindikata.

Oni su kazali da postoje problemi sa kojima se suočava JPNPCG ali da su oni, prije svega, izazvani neodgovornim ponašanjem i aktivnostima pojedinaca na terenu.

„Mi smo tu, bez dileme, na strani svih onih koji ukazuju na te probleme i nemamo nikakvih zadrški da ih prezentujemo na svim našim platformama i da zajedničkim snagama radimo na njihovom iskorjenjivanju. To prihvatamo i uvijek ćemo prihvatiti“, istakli su iz Sindikata.

Procjene da je stanje u NPCG „katastrofalno“ ocijenili su kao zlonamjerne i tendenciozne.

„Moramo da prestanemo sa senzacionalističkim i ničim argumentovanim tvrdnjama, i da shvatimo da smo svi zajedno na istom zadatku, očuvanju prirode i univerzalnih vrijednosti parkova“, poručili su iz Sindikata.

Kako navode, Sindikat u rukovodstvu JPNPCG ima pouzdanog i odgovornog partnera i pruža im punu podršku u daljem radu.

Iz Sindikata su ponovili da sve aktivnosti koje podrazumijevaju očuvanje, zaštitu i brigu o Nacionalanim parkovima, doživljavaju kao partnerske i da su spremni da zajednički djeluju.

"Ali, zlonamjerne, senzacionalističke i neistinite tvrdnje ćemo uvijek demantovati upravo zbog građana, opšteg dobra, nas zaposlenih i naših porodica", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: