Skupština će opet da traži centar za autizam

Vladi bi bio ostavljen rok od pola godine da otvori centar
0 komentar(a)
Strahinja Bulajić, Foto: Filip Roganović
Strahinja Bulajić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 01.06.2016. 15:54h

Obaveza države da formira Nacionalni centar za autizam našla se u dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje je juče predložio 41 poslanik.

Prema predlogu, Vlada bi trebalo da formira visokospecijalizovanu ustanovu za autistične u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu tog zakona.

“Vijesti” su nedavno objavile da osnivanje centra nije predviđeno novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji je krajem godine jednoglasno usvojila Skupština .

Poslanici su u julu prošle godine nadležnima dali rok od godinu da formiraju centar, izglasavši amandman poslanika DF-a Strahinje Bulajića i Emila Labudovića, ali on ipak nije postao dio zakona.

Bulajić je juče kazao da je predlog Zakona uvršten u dnevni red i da očekuju potpunu podršku svih poslaničkih klubova.

On je istakao da će saopštiti stav da se predlog Zakona usvoji bez rasprave na plenumu.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” je ranije rečeno da zakonom koji je stupio na snagu početkom godine “nije propisano obrazovanje Nacionalnog centra”.

Bulajić je tada ocijenio da je Ministarstvo postupilo sramno i podlo, iskoristivši činjenicu da je kraj godine i da je pažnja poslanika bila koncentrisana na Zakon o budžetu.

Nakon nedavnog nestanka i smrti autističnog dječaka Ognjena Rakočevića, javnost je počela da se interesuje dokle se stiglo sa formiranjem centra. Crna Gora nema registar autističnih osoba, a slučaj nastradalog dječaka pokrenuo je lavinu kritika na račun nadležnih zbog zapostavljanja i neadekvatnog tretmana.

Bonus video: