Smolović: Uz ski centar i Đalovića pećinu bićemo atraktivniji centar od Kopaonika

Prvi čovjek Bijelog Polja, Petar Smolović je kazao da se do kraja 2020. godine očekuje završetak radova na prvoj fazi projekta valorizacije planine Bjelasice, kroz otvaranje ski centra Cmiljača, a da će projekat Đalovića pećine najvjerovatnije biti završen i prije roka, kraja 2022. godine. U više od 135 projekata u narednoj godini će biti uloženo 61 milion i 800 hiljda eura
5613 pregleda 29 komentar(a)
Smolović, Foto: Jadranka Ćetković
Smolović, Foto: Jadranka Ćetković

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović je ocijenio da će Bijelo Polje, izgradnjom ski centra Cmiljača, koji je povezan sa skijalištem u Mojkovcu, i Đalovića pećinom, te izgradnjom puta od Industrijske zone preko Boljanine i Zminca, do auto puta, postati atraktivniji od Kopaonika. On je istakao da samo zajedno, možemo biti konkurentni na međunarodnom tržištu.

"Pogledajte prosječnu platu na Kopaoniku, pogledajte zimski život na Kopaoniku, pogledajte cijene tamo. A mislim da ćemo sa Đalovića pećinom biti mnogo atraktivniji od Kopaonika”, kazao je predsjednik Smolović.

On je to kazao danas na novogdišnjoj konferenciji za novinare.

"Mnogo je bitno da smo umreženi sa Mojkovcem ( u Žarskom), koja su povezana putem, imamo zajednički parking i vrhovi te dvije žičare su udaljeni 600 metara. Sledeća treća žičara koja će se graditi je žičara koja će povezivati te dvije žičare, u vrhu od 600 metara", kazao je Smolović.

Najavio je da se prvi skijaši na Bjelasici, prema planu, očekuju krajem naredne godine, a u Đalovića pećini do kraja 2022. godine, a možda i prije tog roka.

“Put do Đalovića pećine je probijen, na proljeće će biti asvaltiran, završeni su svi tenderi, projekti, gradiće se put od Bistrice do Gubavča, a radi se i centralna trafostanica”, kazao je Smolović.

Smolović je istakao da da već postoje ozbiljni investitori koji su zainteresovani za izgradnju hotela na Bjelasici, u čijem su podnožju planirana četiri.

“Interesovanje za izgradnju hotela već postoji, planom su ucrtana četiri hotela u podnožju žičara. Već imamo ozbiljnog investitora, inostranog da izgradi prvi hotel veličine 10 hiljada kvadratnih. Po nekim procjenama BIjelom Polju će trebati oko 2 hiljade kreveta, da bi ispratilo sve ove projekte. A to je minimum četiri do pet hotela, srednje kategorije, sa četiri ili pet zvjezdica. Mi očekujemo da na Bjelasicu godišnje dođe 100 do 200 hiljada turista. Studije koje su rađene za Đalovića pećinu pokazuju pesimistične varijante do 75 hiljada turista, do 200 hiljada- optimističke varijante. Naravno mnogo zavisi od treće faze autoputa i što se prije spojimo sa Srbijom to će prije biti veći broj turista, tranzitom iz Srbije i Evrope”, kazao je Smolović, podsjećajući da trenutno preko graničnog prelaza Dobrakovo imamo dva miliona turista, te da će, kada prođe autoput, uz ove projekte, taj broj biti udvostručen, odnosno utrostručen.

Smolović je ukazao na novu vezu sa auto-putem, koja će umjesto kod Zatona, na autoput uključivati novim putem, koji će ići od marketa “Voli”, preko Boljanine i Zminca, na auto-put, dužine 5 do 7 kilometara.

"To znači da bi se i Mojkovačko skijalište snadbijevalo sa tog puta. Ono što je naš projektni zadatak je da kada se isključite sa te petlje, da se isključite imate odmah desno Đalovića pećinu, a lijevo 6-7 km dolazite do “Volija”. Znači mi želimo da približimo i Đalovića pećinu i skijalište autoputu, smatramo da kada će se turista vidi da do pećine, umjesto 50 kilometara ( preko Zatona) ima kilometar i po, lakše odluči da posjeti to mjesto”, kazao je Smolović, dodajući da će se sve ovo odraziti na godišnji priliv od turizma.

Prvi čovjek Opštine je kazao da će u toj opštini u više od 135 projekata biti uloženo oko 61 milion i 800 hiljda eura.

On je podsjetio da se unutar kuće uradilo dosta dobrih stvari, a kao najznačajniju je istakao da je završena konsolidacija finansija, koja je napravljena sa dosta ušteda na svim nivoima.

“Na lijevoj strani povećali smo prihode i mislim da ćemo ove godine po prvi put probiti rebalans i naplatiti više sredstava nego što je predviđeno. Sa druge strane smo velike uštede napravili unutar funkcionisanja sistema Opštine na struji, gorivu, telefonima, reprezentacijama, putovanjima i ponašali se domaćinski štedeći kvalitetno i ozbiljno” – istakao je prvi čovjek Opštine Bijelo Polje.

Budžet za narednu je na nivou iz tekuće godine i iznosi 15.650.000 eura i imaće razvojnu, socijalnu i sanacionu komponentu.

"U 2019. godini smo isplatili zaposlenima 12 redovnih plata, redovno isplaćujemo obaveze prema državi prema reprogramu, dobavljačima, institucijama, poljoprivrednicima. Budžet za 2020.godinu je kroz domaćinski pristup, uz nastavak uštede na svim nivoima izmijenjen, na način što smo dio sredstava koje smo usteđeli smanjenjem troškova, povećali za poljoprivredu, preduzetništvo, socijalna davanja, novorođenčad, studente, sport i kulturu", kazao je predsjednik Opštine.

Smolović je zaključio da će svi ovi projekti uticati na negativan trend migracija iz Crne Gore, gdje će se dolaziti a ne odlaziti.

Petar Smolović, Abaz Dizdarević
Smolović i Dizdarević(Foto: Jadranka Ćetković)

Sumirajući rezutate rada predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević podsjetio je da je u protekloj godini usvojeno više od 200 odluka.

Najveći stalaktit star 20 miliona godina

"Samo centralna dvorana u Đalovića pećini, nazvana Kategdrala, je veličine Zvezdinog stadiona. A taj najveći stalaktit star preko 20 miliona godina, prema istraživanju Geološkog fakulteta u Beogradu je zvanično najveći stalaktit na zemaljskoj kugli, poznat u istoriji geologije”, kazao je Smolović.

Bonus video: