SNP: Na Birou deset hiljada visokoškolaca, Vladin Program prošlo 4.200

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi se i 225 magistara...
0 komentar(a)
bašta, Podgorica, Foto: Luka Zeković
bašta, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.11.2013. 15:00h

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) nalazi se deset hiljada visokoškolaca, među kojima je 4,2 hiljade onih koji su prošli Vladin Program stručnog osposobljavanja, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije. Poslanik te stranke Zdenka Popović kazala je da se više od 4,2 hiljade pripravnika, koji su prošli Program stručnog osposobljavanja 2012-2013. godine, ponovo se našlo na evidenciji Zavoda. “Samo je neznatan broj visokoškolaca nakon stručne obuke vraćen na posao, jer nije postojala obaveza poslodavaca za produženjem radnog angažmana”, kazala je Popović u izjavi za javnost. Prema njenim riječima, treba imati u vidu da je dvije trećine visokoškolaca bilo radno angažovano u javnom sektoru, gdje već postoji preglomazna administracija i gdje se ne stvara bruto društveni proizvod. “I za ovakav program Vlada je iz Budžeta utrošila preko deset miliona eura, a za narednu godinu Program će koštati građane Crne Gore oko sedam miliona”, rekla je Popović.

Očigledno je, smatra ona, na djelu potpuno pogrešan koncept zapošljavanja, jer se troše značajna sredstva koja bi mogla da posluže za podsticaj otvaranju novih radnih mjesta u privredi. “Umjesto racionalnosti, armija visokoškolaca će se, nakon Programa stručnog osposobljavanja, godinama nalaziti na evidenciji Zavoda bez velikih šansi da nađu posao u struci”, tvrdi Popović. Ona je ocijenila poraznom činjenicu da je trenutno na evidenciji Zavoda deset hiljada visokoškolaca, od čega je i 225 magistara. “Da su u Vladi shvatili da čine grešku i da to indirektno priznaju, govori činjenica da već u drugoj godini primjene Programa stručnog osposobljavanja Vlada smanjuje sredstva za njegovu primjenu”, smatra Popović.

“Da su u Vladi shvatili da čine grešku i da to indirektno priznaju, govori činjenica da već u drugoj godini primjene Programa stručnog osposobljavanja Vlada smanjuje sredstva za njegovu primjenu”, smatra Popović.

Bonus video: