SOBNOR: Spomenik njemačkim nacistima je uvreda za antifašizam

Iz ambasade Njemačke su nedavno istakli da groblje služi kao mjesto počinka i učenja o pomirenju
328 pregleda 14 komentar(a)
protest komunista njemačko groblje, Foto: Savo Prelević
protest komunista njemačko groblje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.11.2016. 10:15h

Podizanje spomen groblja njemačkim nacistima je pogrešno i neprihvatljivo, jer ne samo da predstavlja reviziju istorije, već je u suprotnosti sa vrijednostima antifašizma i demokratije i vrijeđa naše najsvjetlije tekovine narodnooslobodilačke borbe (NOB).

To je saopšteno iz Saveza organizacija boraca narodnooslobodilačkog rata Crne Gore (SOBNOR) povodom svečanog otvaranja groblja za njemačke vojnike, koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata.

"U danima kada obilježavamo značajne jubileje iz naše slavne revolucije u znak sjećanja na hiljade stradalih civila i vojnika u borbama za oslobođenje Podgorice i Crne Gore u Drugom svjetskom ratu, država Crna Gora je podigla i svečano otvorila, u sklopu Vazduhoplovne vojne baze Golubovci, njemačko ratno groblje u kome su pokopani ostaci 64 njemačka vojnika, u tajnosti i bez znanja javnosti", piše SOBNOR u saopštenju.

Iz Ambasade Njemačke u Podgorici nedavno je poručeno da groblje služi kao mjesto počinka i učenja o pomirenju.

Iz SOBNOR-a tvrde da ne dovode u pitanje civilizijski čin sahrane njemačkih vojnika, već "činjenicu da posmrtnim ostacima okupatorske vojske nije mjesto u vojnom objektu":

"I što se svemu tome daje na značaju kao da su bili oslobodioci, a što je ponižavajući čin za slobodarsku i antifašističku Crnu Goru. Nemamo ništa protiv da su ostaci odneseni i pokopani u mjestu u kojem su rođeni.Pouka je da nisu saglasni sa sa donosiocima ovako skandalozne odluke o podizanju spomen groblja njemačkim nacistima i zahtijevamo od istih i pravosudnih organa da ponište ovu odluku".

Bonus video: