Socijala i sport na dnu, nauci vrh

Milena Milošević (IA): Usvajanje zakonskih izmjena i strategija često nije pokazatelj napretka u praksi
121 pregleda 8 komentar(a)
Sanja Damjanović, Foto: Savo Prelević
Sanja Damjanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.02.2018. 20:37h

Najslabiji učinak u Vladi prošle godine imali su ministri sporta Nikola Janović, zdravlja Kenan Hrapović i rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Nasuprot njima, najbolje su radili ministar evropskih poslova Andrija Pejović, ministar odbrane Predrag Bošković, ministar prosvjete Damir Šehović i ministarka nauke Sanja Damjanović.

Tako proizilazi iz statistike Izvještaja o realizaciji programa rada Vlade za 2017, koji je nedavno usvojen i objavljen na njenom sajtu.

Ministarski resori ocijenjivani su na osnovu toga šta je od strategija, izvještaja i zakona, za koje su oni nadležni, usvojeno. Tako je Ministarstvo evropskih poslova od 11 mjera realizovalo sve, kao i Ministarstvo nauke - od pet svih pet.

Ministarstvo odbrane ispunilo je svih šest mjera, i prosvjete - 11 mjera.

Ministrstvo sporta međutim nije ispunilo dvije mjere, koje je imalo, kao ni socijalnog staranja, šest od ukupno 14.

Iako je premijer Duško Marković na osnovu ovih podataka, između ostalog, ocijenio rad svojih saradnika, istraživač javnih politika u Institutu alternativa (IA) Milena Milošević kazala je da izvještaj ne daje odgovor na pitanja koliko je Vlada zapravo bila vrijedna.

"Ovo je numerički prikaz usvojenih dokumenata, a ne pruža osvrt na efekte, koje su predlozi zakona, strategija i akcionih planova imali u praksi. Takođe, pruža iskrivljenu sliku, jer planiranje nije toliko razvijeno niti bazirano na prepoznatim problemima, da uspije da obuhvati sve godišnje prioritete za određena ministarstva", kazala je Miloševićeva "Vijestima"

Ona smatra da usvajanje zakonskih izmjena i strategija često nije pokazatelj napretka u praksi.

"Ilustrativan je slučaj izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacija, koje je nevladin sektor kritikovao zato što uvode dodatna ograničenja u pristupu informacijama, umjesto da ga unapređuju", podsjetila je. Istakla je da su samostalni organi uprave, koji spadaju pod djelokrug određenih ministarstava, nevidljivi u Vladinom izvještaju, iako imaju važne aktivnosti.

Ukupna realizacija Programa rada Vlade za 2017. godinu je 84,3 odsto.

IA: Neke oblasti su unazadili

Milena Milošević kaže da su mimo svih planova, programa i javnih rasprava, mijenjani, između ostalog, zakoni o državnoj upravi i o javnim nabavkama, uvodeći problematične odredbe koje unazađuju oblasti transparentne javne potrošnje i učešća građana u donošenju odluka. ”Vlada, zauzeta postizbornim pregovorima, nikada nije usvojila Izvještaj o sprovođenju programa rada Vlade za 2016”, rekla je aktivista IA za “Vijesti”.

Bonus video: