Spor oko česme bez vode

Ekipa “Vijesti” posjetila je ovo naselje, gdje je na glavnoj česmi bilo tek nekoliko kapi vode, dok na česmi Maraša i Kerovića nije bilo vode
821 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2012. 18:54h

Mještanin naselja Bijelo Polje na Paštrovačkoj gori Radomir Pajović tvrdi da je oko 20 domaćinstava u tom naselju ostalo bez vode, nakon što su investitori Slavko Maraš i Faruk Kerović iz Podgorice prekinuli glavno vodovodno crijevo za potrebe izgradnje etno sela na toj lokaciji. Slavko Maraš negirao je optužbe tvrdeći da ni on nema vode na svom imanju i da ne gradi etno selo, već vikendicu.

Pajović se obratio “Vijestima” u ime 38 mještana naselja Bijelo Polje, tvrdeći da su mještani i vlasnici vikend kuća, svojim sredstvima i ličnim radom napravili vodovod, u dužini od dva kilometra iz koga se selo snabdijeva vodom i da su im je sada Maraš i Kerović nepravedno oduzeli.

On je kazao da je izgradnja vodovoda počela 2006. godine i da je do sada uloženo oko 20 hiljada eura. Po riječima Pajovića, kaptaža je izgrađena na izvoru i placu porodice Jovović koja sada nema vode. Vodovodna cijev kojom se naselje snabdijeva vodom, prolazi pored placa koji su nedavno kupili Maraš i Kerović, i koji su prema riječima Pajovića, bez saglasnosti mještana snabdijevanje vodom prekinuli. Pajović tvrdi da vodovod nije na zemljištu etno sela, već ide samom magistralom Petrovac – Virpazar.

“Investitori Maraš i Kerović su presjekli vodovod ne pitajući nikoga, a nijesu prethodno ni učestvovali u izgradnji tog vodovoda, te su se priključili na vodovod i sve ostale ostavili bez vode, a da apsurd bude veći i vlasnike zemljišta, starosjedioce, na čijem imanju je izgrađena kaptaža i postavljene vodovodne cijevi”, kazao je on.

Pajović takođe tvrdi da mještani nemaju ništa protiv “da se Maraš i Kerović priključe na vodovod”, ali da ne mogu prihvatiti način na koji im je voda oduzeta. Savjet koji se brine o održavanju vodovoda, puteva i osvjetljenja u selu, a koji su formirali mještani, ponudio je Marašu i Keroviću da se posebnim vodovodnim cijevima priključe na glavnu česmu u naselju, ali su oni to odbili tvrdeći da imaju pravo na tu vodu. “Oni svojim činom smatraju da svi ostali nemaju to pravo, pa ni vlasnici zemljišta na kojem je izvor, kaptaža i cijevi, a kamoli ostali starosjedioci, stalni vlasnici, te vlasnici vikend naselja”, rakao je Pajović.

Predstavnik mještana sela Bijelo Polje tvrdi da ne žele da se inate i zabrane bilo kome korišćenje ovog univerzalnog dobra, ali isto tako i da neće trpjeti ovakvu vrstu nesolidarnosti.

Ekipa “Vijesti” posjetila je ovo naselje, gdje je na glavnoj česmi bilo tek nekoliko kapi vode, dok na česmi Maraša i Kerovića nije bilo vode.

Slavko Maraš tvrdi da je voda oko koje se spore državno dobro i da su mještani priključeni na vodovod koji je izgrađen za potrebe sada zatvorenog rudnika. Maraš takođe tvrdi da je stanovnicima ovog naselja ponudio da na svom imanju izgradi šaht na koji će oni moći da stave katanac i tako kontrolišu vodu, ali da su oni to odbili.

Po njegovim riječima, spor je nastao oko ponude koju su iznijeli Bjelopoljci, da Maraš i njegovi partneri naprave novi vodovod u dužini od 300 metara koji bi bio priključen na glavnu česmu u naselju. Oni su ovakav predlog smatrali neracionalnim jer je njihovo imanje na dijelu vodovoda gdje je pad vode, a postavljanjem vodovodnih cijevi na glavnu česmu morali bi vodu da vuku uzbrdo. Maraš takođe tvrdi da je za potrebe izgradnje vikendice vodu kupovao u Podgorici i da je nije uzimao sa lokalnog vodovoda.

“To što oni pričaju da ćemo mi da gradimo etno selo ja bih volio da to mogu da uradim”, kazao je Maraš i dodao da zemljište koje su kupili nije namijenjeno ugostiteljstvu i turizmu. On tvrdi da su on i njegovi partneri Faruk Kerović i Zdenko Maraš, imanje namijenili za izgradnju vikendica za svoje potrebe. Uz pomoć rođaka prokopali su šumu i napravili put i teren za izgradnju vikendica, koje će svako prema svojim mogućnostima graditi.

Galerija

Bonus video: