Srednjoškolci iz Kotora krstare na “Jadranu”

U prvoj grupi na brodu se nalazi ukupno 46 učenika -23 mašinca i 23 nautičara, sa sa njima na brodu sui četiri profesora SPŠ
683 pregleda 0 komentar(a)
Sa Jadrana, Foto: Siniša Luković
Sa Jadrana, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 04.04.2019. 15:48h

Školski brod Mornaric VCG, jedrenjak “Jadran” isplovio je iz svije baze u Tivtu na trodnevno krstrenje sa ukrcanim učenicima Srednje pomorske pkole Kotor.

“Izuzetna saradnja Mornarice VCG i Srednje pomorske škole nastavlja se i ove školske godine. Učenici trećeg razreda nautičkog i brodomašinskog smjera krenuli su na plovidbu sa zadatkom da saznanja stečena u učionici primjene kroz praktičan rad na brodu”, kazao je direkror SPŠ, profesor Veljko Botica.

Zbog toga što je ovogodišnja generacija trećeg razreda najbrojnija u istoriji te škole, redovna godišnja plovidba učenika i njihova obuka u praksi na školskom brodu “Jadran” morala je biti organizovana u tri, umjesto u uobičajene dvije grupe. Stoga će se kotorski srednjoškolci na “Jadranu” koji će ploviti teritorijalnim vodama Crne Gore od Boke do Ulcinja i nazad, smjenjivati sve do kraja naredne nedjelje.

U prvoj grupi na brodu se nalazi ukupno 46 učenika - 23 mašinca i 23 nautičara, sa sa njima na brodu sui četiri profesora SPŠ. Među kadetima su i dvije mlade kadetkinje koje marljivo izvršavaju sve zadatke zajedno sa svojim drugarima.

“Na brodu je učenike dočekala, uvijek raspoložena, posada “Jadrana”,pod komandom kapetana korvete Zorana Ivanovskog, uvijek spremna da pomogne da se kadeti što prije prilagode uslovima života i rada na brodu”, istakao je Botica.

Naredna grupa od pedesetak učenika na krstarenje kreće u ponedjeljak 8.aprila i vraća se u srijedu aprila, a nju će na brodu zamjeniti treća grupa koja će se sa mora vratiti u naredni petak, 12. aprila.

“Ukupno 141 naš učenik će biti u prilici da osjeti kako izgleda ploviti i spavati na valovima, kakav je život na brodu i kada grije sunce i kada pada kiša, kada valja more i kako je važno da pojedinac svoj doprinos u radu podredi grupnim ciljevima, a i da sam pred sobom provjeri lična znanja i sposobnosti”, kazao je profesor Botica dodajući da će učenici tokom plovidbe na “Jadranu” biti u prilici da u praksi primijene svoja teoretska znanja iz terestričke, elektronske i astronomske navigacije, pomorstva i brodomašinstva, kao i da pod nadzorom profesora i članova posade “Jadrana” učestvuje u držanju plovidbene straže na palubi i u strojarnici broda.

Bonus video: