Šta će sa posječenim čempresima?

Iz Opštine su nezvanično kazali da oni sa posječenim stablima nemaju nikakve veze, jer je plac u vlasništvu Ministarstva prosvjete, pa su i stabla u njihovom vlasništvu. Lokaciju za vrtić izabrala je opštinska vlast
2079 pregleda 1 komentar(a)
Stabla još na mjestu gdje su posječena, Foto: Srdan Kosović
Stabla još na mjestu gdje su posječena, Foto: Srdan Kosović
Ažurirano: 25.01.2019. 20:07h

Više od 80 posječenih čempresa na mjestu gdje je planirana izgradnja vrtića i dalje stoje gdje su i oborena 17. januara, a “Vijesti” nisu uspjele da zvanično saznaju gdje će završiti stabla, šta će biti sa njima i čija su oni imovina.

Iz Opštine su nezvanično kazali da oni sa posječenim stablima nemaju nikakve veze, jer je plac u vlasništvu Ministarstva prosvjete, pa su, samim tim, i stabla u njihovom vlasništvu. Iz Ministarstva nisu odgovorili na pitanje šta će, ukoliko su oni vlasnici stabala, uraditi sa njima.

Mehanizacija konzorcijuma firmi koje izvode radove ne može da ih iznese, sve i kada bi htjeli, jer izlaz blokiraju građani.

Iz kabineta predsjednika Opštine Bar ni juče nisu odgovori na ponovljena pitanja “Vijesti” o zahtjevima građana, koji se protive gradnji vrtića i zahtijevaju odgovornost nadležnih zbog sječe više od 80 stabala čempresa.

Iako je predsjednik Opštine Dušan Raičević trebalo da ostane na odmoru do kraja ove sedmice, on je juče došao na posao i održao kolegijum na kojem je, prema saznanjima “Vijesti”, bilo rasprave oko ove situacije.

Grupa građana “SOS za Montenegro” je dan ranije podnijela krivičnu prijavu Centru bezbjednosti Bar zbog sječe čempresa 17. januara, ali tu još nema pomaka.

“Jutros su me zvali iz CB Bar da dođem i da dopunim prijavu. Poručio sam im da imam obaveza”, kazao je Mirsad Kurgaš, koji je ispred te organizacije podnio krivičnu prijavu.

Povodom nedoumica gdje će i kako zavšiti posječena stabla, Kurgaš je kazao da se već obratio zvaničnim dopisom resornom opštinskom sekretarijatu da odgovori na to pitanje, ali da još nije dobio odgovor.

Građanski otpor prema namjeri vlasti da podignu vrtić na mjestu sječe više desetina čempresa pored zgrada srednjih škola, nije posustao ni juče. Aktivisti su tokom čitavog dana bili ispred ograđenog ulaza u gradilište, u iščekivanju kamiona za utovar šuta iz dvorišta, u kojem su bageri ravnali teren, a radnici nikšičkog konzorcijuma obrađivali testerama oborena stabla.

Ispred ulaza su bili pripadnici obezbjeđenja, sa kojima učesnici protesta nisu ulazili u raspravu.

Građanski aktivisti su komentarisali i navode iz saopštenje koje je nakon sječe i građanske pobune poslala Opština, da će pored vrtića biti posađeno 1.500 novih sadnica.

Savo Lalošević je rekao da to ne želi da komentariše “jer je laž”, a Pero Gvozdenović da je to “najveća glupost” koju je od početka situacije čuo.

“Ovdje je napravljen genocid nad čempresima. Sadašnji gradonačelnik je mogao da kaže da prije njega nisu to uradili ni (Zoran) Srzentić, ni (Žarko) Pavičević, a i u njihovim mandatima je bila odluka da se gradi vrtić, a on se našao da to napravi”, kazao je Gvozdenović.

Ivan Stijović je kazao da je danas tehnologija mnogo razvijena, “pa bi Opština mogla da napravi 1.500 lebdećih sadnica po Baru”.

“Mogu da im dam savjet - da naprave jedan veliki pano, posade jedan čempres i da na panou obavještavaju svakog dana kako i koliko čempres raste. U principu, to je šala sa narodom, a oni mogu da postave samo 1.600 žbunova”, naveo je Stijović.

Demokrate: Sjednica i referendum, Novaković: Samo u skladu sa poslovnikom

Demokrate su u barskoj opoziciji prvi pokrenuli priču da se sazove nova vanredna sjednica SO Bar na kojoj bi se raspravljalo o ovoj situaciji. Šef odborničkog kluba Demokrata DraganTufegdžić kazao je “Vijestima” da tačka dnevnog reda treba bude koncipirana “tako da če za posljedicu imati zaustavljanje izgradnje ovog vrtića”.

“Očekivali smo od predsjednika Opštine Dušana Raičevića i SO Mića Orlandića da sami iniciraju sjednicu poslije dešavanja na ivici nemira i svih onih tužnih i ružnih slika. Ostati nijem i slijep na ono što se zbilo je neobjašnjivo”, izjavio je Tufegdžić.

On je napomenuo da bi jedan od predloga rješenja ovog problema bio i opštinski referendum.

Na pitanje “Vijesti” kakav je stav “Biram Bar” oko sazivanja nove vanredne sjednice SO, te da li će njihov odbornički klub podržati inicijativu ako je pokrene opozicija, koja bez pet odbornika BB nema neophodnu trećinu odbornika za sazivanje sjednice, predsjednik te partije Radomir Novaković je kazao da, ukoliko Demokrate žele da odbornici Biram Bar potpišu nešto moraju da dođu kod njih u stranku, i pokažu da znaju kako se vanredna skupština saziva, ko je do sada potpisao i koliko potpisa imaju.

“Kada ustanovimo da su zahtjev napravili u skladu sa Poslovnikom Skupštine, naši će odbornici imenom i prezimenom odlučiti šta će da urade. Mogu i mene lično pozvati, moj broj telefona je ostao isti, kazao je Novaković.

Bonus video: