Šta uraditi da turisti duže ostaju u Podgorici?

2872 pregleda 22 komentar(a)
Turisti u Podgorici (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Turisti u Podgorici (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.04.2019. 08:44h

Iako posljednjih godina Podgorica bilježi porast broja posjeta inostranih gostiju, značajan porast noćenja, postavlja se pitanje kako Glavni grad može zadržati turiste duže, i da ne bude samo prolazna stanica.

Posebno valja razmisliti kako Podgorica da iskoristi blizni Skadarskoj jezera i atraktivnih kučkih planina, Komova...

Iz Turističke organizacije (TO) ukazuju na sve bolje pozicioniranje Podgorice na turističkoj mapi. Turisti su najviše zainteresovani za posjetu Nacionalnom parku Skadarsko jezero, obilazak crkava i manastira na jezeru, te krstarenje i posmatranje ptica. Osim toga veoma je popularan, prvi, potpuno označeni, panoramski put koji vodi u predio Kuča, krug oko Korita, sa predivnim Bukumirskim i Rikavačkim jezerom.

Kako kažu, aktivni odmor sve više privlači turiste, te su veoma posjećena i izletišta u gradu kao i Avanturistički park na Gorici.

“U dijelu kulturne ponude izdvajaju se arheološki lokaliteti Medun i Duklja, Centar savremene umjetnosti kao i Muzeji i galerije Glavnog grada. Veoma značajan je i stari dio grada, Sahat kula i most na Sastavcima.” kazali su iz TO Podgorica.

U TO očekuju da će turistička valorizacija arheološkog nalazišta Duklja obilježiti naredne mjesece, i taj lokalitet učiniti turistički privlačnim.

“Turistička organizacija Glavnog grada opremila je lokalitet mobilijarom u cilju turističke valorizacije i prezentacije, a u okviru RiTour projekta prekogranične saradnje CRO-BiH-MNE koji se finansira iz IPA fondova EU”, kazali su iz TO.

Podgorica ima smještajne kapacitete za sve kategorije turista, a iz TO kažu da je najveći broj onih koji borave u hotelima sa četiri i pet zvjezdica, i oni čine čak 50 odsto od ukupnog broja turista. Noćenje u takvim hotelima je do 150 eura po osobi, a cijene u hostelima, motelima i privatnom smještaju kreću se od 10 eura do 30 eura za noć. Kada je u pitaju naplata boravišne takse, ona je iz godine u godinu sve bolja, ali veliki je broj neregistrovanih izdavalaca privatnog smještaja, što otežava evidenciju, te iz TO pozivaju inspekcijske službe da pojačaju kontrole u okvirima svojih nadležnosti.

Podgorički proljećni pazar u maju

Prvi put ove godine u glavnom gradu će biti organizovan Podgorički proljećni Pazar u periodu od 1. do 21. maja što će sigurno uljepšati boravak u Podgorici kako našim sugrađanima, tako i turistima koji su u tom periodu brojni u našem gradu.

U okviru ove manifestacije, Turistička organizacija Podgorice će organizovati „Dan patišpanja“ čime se nastavljaju aktivnosti u cilju dodatne promocije izuzetno bogate gastro ponude podgoričkog regiona.

Prve sedmice juna očekuje nas manifestacija „Dan krapa“ koju, u saradnji sa GO Golubovci, već tradicionalno obilježavamo na Plavnici, a u cilju dodatne promocije NP “Skadarsko jezero”, te isticanja riblje vrste krapa kao autohtonog proizvoda.

Što se tiče jula i avgusta mjeseca, i ove godine planiramo organizovati manifestaciju „Ajmo na Moraču“, a nakon toga i Regionalno takmičenje u kajaku, u cilju dodatne promocije i valorizacije rijeke Morače.

Primjedbe za putokaze

Više puta su turisti, a i ovdašnju ugostiteljski radnici, ukazivali da putokazi po gradu mogu biti mnogo bolji, a da neke treba zamijeniti.

Za prvih šest mjeseci prošle godine zabiljžen je porast broja turista u Podgorici za 30 odsto u odnosu na 2017. godinu. Za prvih šest mjeseci prošle godine glavni grad posjetilo je 71.737 turista, odnosno 30,71 odsto više u odnosu na isti period pretprošle godine.

Bonus video: