Stanković nazdravlja Šariću dok ga čuva policija

Uprava policije štiti sina vrhovnog državnog tužioca i na nastupima pjevača u diskotekama na primorju
3262 pregleda 55 komentar(a)
Aleksa Stanković, Milo Đukanović, Foto: Prava Crna Gora
Aleksa Stanković, Milo Đukanović, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 20.08.2018. 13:28h

Sin vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, Aleksa Stanković ima policijsko obezbjeđenje, koje ga prati i na nastupe pjevača iz regiona u popularnim budvanskim diskotekama.

Izvori “Vijesti” bliski mlađem Stankoviću tvrde da taj Podgoričanin, koji ne živi u zajednici sa ocem, u provod često odlazi službenim vozilom pratnje svog oca.

Navodno, pripadnici Odsjeka za štićene ličnosti nedavno su ga pratili do budvanske diskoteke “Top Hill” u kojoj je Stanković nazdravljao Dušku Šariću, pravosnažno oslobođenom za pranje novca stečenog švercom kokaina.

Iz Uprave policije nijesu objasnili koliko njihovih službenika i od kada čuva Aleksu Stankovića.

“U skladu sa članom 3 odluke Vlade Crne Gore o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije (‘’Sl. list Crne Gore” br.28/2017 od 28.04.2017.godine), u odnosu na vrhovnog državnog tužioca primjenjuju se mjere zaštite lične bezbjednosti u dvadesetčetvoročasovnom trajanju. Takođe shodno članu 10 citirane odluke, a na osnovu izvještaja o procjeni ugroženosti koju donosi nadležni organ, Uprava policije vrši obezbjeđenje vrhovnog državnog tužioca i članova porodice štićene ličnosti, odnosno njegove porodice, pa samim tim i njegovog sina A. S., sve dok traju navedeni bezbjednosni razlozi”, objasnili su iz Uprave policije.

Odluka o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije predviđa da policija štiti i članove uže porodice predsjednika Crne Gore, Vlade i Skupštine.

Istom odlukom precizira se i da Vlada, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, može da odredi da se obezbijede i druge ličnosti, objekti i prostori ako na to ukazuje bezbjednosna procjena stepena ugroženosti, kao i drugi podaci i saznanja iz nadležnosti policije.

“Obezbjeđenje drugih ličnosti, objekata i prostora, traje dok postoje razlozi”, stoji u odluci.

Iz Uprave policije, međutim, u odgovorima na pitanja “Vijesti” nijesu pojasnili ni zbog čega i od koga čuvaju Aleksu Stankovića, ali tvrde da su dužni da ga čuvaju.

“Uprava policije je dužna, shodno Zakonu, da postupa po navedenoj odluci i po izvještaju u slučajevima kad se takav izvještaj donese, odnosi izradi”, pojasnili su iz UP.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonićističe da ta NVO godinama ukazuje na problem zloupotrebe službenih vozila i obezbjeđenja.

“Već je odavno jasno da država ne želi da uvede red u ovu oblast, već naprotiv, situacija je sve gora i gora. Mi u GA smo i ovog ljeta zatrpani primjerima raznih zloupotreba”, kaže Raonić.

Prema njegovim riječima, ovaj problem je višeslojan i na simboličkoj ravni odlično pokazuje u kojem se pravcu krećemo.

“U veoma kratkom periodu smo prešli iz sistema u kome ni prvi čovjek države nije imao obezbjeđenje, pa čak ni banke, u sistem u kome svaka piljara ima obezbjeđenje, a svaki u svojoj glavi bitni političar ima po dva auta u pratnji i čitavu ekipu koje treba da ga štiti. Pri tome, krši se odluka koja propisuje listu štićenih lica, a sve pozivajući se na nalaze nereformisanog i nekontrolisanog ANB-a”, ocjenjuje Raonić.

Šlag na torti je, tvrdi, situacija da su štićena lica u trenucima zaštite u drustvu lica iz kriminalnig miljea.

“Pa se postavlja pitanje od koga to treba obezbjeđenje da ih štiti? Najgori primjeri su primjeri zaštite obijesne djece državnih funkcionera, kojima su roditelji obezbijedili monopolističke poslove, umjesto da im upravo roditelji već plaćaju zaštitu, jer su ih oni i uveli u taj ambijent gdje im je zaštita potrebna”, kazao je Raonić.

Stanković je i prošle godine koristio službeno vozilo i obezbjeđenje tokom noćnog provoda, pa se tako zadesio u budvanskoj diskoteci “Trokadero” tokom racije u julu prošle godine. Specijalci su to veče u “Trokaderu” pretresali bezbjednosno interesantne osobe iz Budve i Podgorice.

UP: Ne trošimo dodatne resurse za A. S.

Prava Crna Gora upozorila je prošle sedmice da u trošenju budžetskih sredstava postoji neprihvatljiva siva zona i netransparente i neregulisane procedure, koja državnim funkcionerima omogućavaju privatizaciju javnog budžeta, trošenje finansijskih, ljudskih, pa i institucionalnih resursa državnih organa.

Ta politička partija objavila je i fotografiju službenog vozila iz Stankovićeve pratnje ispred budvanske diskoteke.

Iz policije, međutim, tvrde da su materijalno - tehnička sredstva i broj službenika angažovanih za obezbjeđenje vrhovnog državnog tužioca i članova njegove porodice određen na osnovu Izvještaja o procjeni ugroženosti i stepena ugroženosti štićene ličnosti i članova njegove porodice.

“A službenici i materijalno-tehnička sredstva opredijeljana za obezbjeđenje A. S. u svakom slučaju su iz postojećih resursa kojim se obezbjeđuje vrhovni državni tužilac. Od materijalno–tehničkih sredstava koristi se, između ostalog, i službeno vozilo. Podatak o kolikom broju službenika koji sprovode ove mjere i radnje se radi ne možemo saopštiti upravo iz razloga zaštite ovih lica”, piše u odgovoru UP.

Bonus video: